Lista articolelor din seria: Cum sa faci bani in adolescenta
- Cum sa te angajezi in adolescenta
- Cum sa faci bani din activitati sezoniere
- Propria afacere in adolescenta – aspecte generale
- Fa bani ca specialist, in adolescenta
- Reprezentant de vanzari…
- Porneste o afacere online in adolescenta
- Bani din exploatarea pamantului si cresterea animalelor
- Investitii in adolescenta
- Cum sa NU faci bani, in adolescenta
- Ce faci cu banii?
- La final
In ciuda parerii generale e posibil ca, in timpul adolescentei, sa pornesti o afacere. Exista solutii elegante, atat din punct de vedere al timpului acordat acestei activitati (pentru a nu neglija scoala) cat si din punct de vedere legal.
Desigur, acest subiect (deschiderea si conducerea unei afaceri) este deosebit de stufos si ar putea umple cu usurinta paginile unei carti. Ma voi rezuma sa abordez acest subiect la nivel general, prezentand anumite principii legate de cateva dintre domeniile care pot fi abordate cu relativa usurinta de un tanar. De asemenea, in capitolele viitoare voi aduce detalii la fiecare dintre domeniile propuse, pentru a te ajuta sa pornesti mai usor in deschiderea afacerii dorite.
Aspectele legale
Din punct de vedere legal, un tanar poate fi angajat daca depaseste 15-16 ani, cum ai vazut intr-unul din capitolele anterioare. Din acest punct de vedere, el ar putea sa “functioneze” si in regim de liber profesionist. Desi aceasta modalitate de a face bani nu este tot una, tehnic vorbind, cu o afacere, activitatea de liber profesionist poate fi considerata o “proto-afacere” sau o afacere de tipul “firma cu un singur angajat”.
Ca tanar adolescent, poti rezolva problema legala in urmatoarele modalitati:
– gaseste un parinte, o ruda sau un prieten apropiat care are o firma (S ocietate cu Raspundere Limitata sau Intreprindere Individuala) si poate deveni intermediar in relatia ta “de afaceri”, in calitate de liber profesionist. Tu vei trata direct cu firma cu care ai relatii de afaceri, dar decontarile se vor face prin firma intermediara
-daca veniturile sunt provenite din strainatate, ai putea declara aceste venituri prin formularul 201 (venituri din strainatate). Codul fiscal romanesc nu prevede o asemenea procedura, pentru tinerii sub 18 ani, dar nici nu o interzice expres. Cel mai bine este sa mergi impreuna cu un parinte, la administratia financiara de care apartii si sa discuti aceasta problema.
Cand lucrezi
E important sa respecti regula de baza: lucreaza in vacante si in weekend. Deoarece o afacere necesita, de multe ori, investitie de timp de-a lungul anului, poti face o concesie minora, acordand afacerii o ora sau doua din cadrul zilelor in care mergi la scoala, dar numai daca nu esti foarte ocupat cu scoala si numai dupa terminarea temelor sau altor activitati legate de procesul de invatamant.
Acesta este un fragment din cartea CUM SA FACI BANI IN ADOLESCENTA. Poti afla detalii despre carte pe internet la adresa:
PENTRU TINE...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!
|
|
|
Exista totusi niste motive pentru care se conditioneaza inceperea unei afaceri de implinirea varstei de 18 ani, motive ce tin in special de responsabilitate in fata legii dar si in fata partenerilor contractuali.
Nu stiu cum e cu veniturile din strainatate dar in Romania patronul care si-ar asuma raspunderea (prin intermediul uniu contract de munca fals) pentru o persoana (nici nu conteaza varsta) care sa actioneze cum il taie capul sub numele si acoperirea firmei angajatorului ar fi cel putin nebun. Responsabilitatea unui angajator pentru angajatul sau (si cu atat mai mult pentru unul minor, pentru care exista restrictii privind domeniul de activitate) este enorma, incepand cu insasi siguranta fizica. Daca s-ar intampla ceva adolescentului respectiv in timpul “orelor de program” angajatorul ar infunda ani buni puscaria. Cunosc patroni (absolut responsabili) care au refuzat si refuza astfel de “aranjamente” si in cazul persoanlor adulte. Pentru ca sa intampla ca argumentul legalitatii sa nu fie suficient pentru unii “candidati” mai insistenti, argumentele legate de protectia muncii au castig de cauza intotdeauna.
Mirela,
sunt de acord, cand vine vorba de o munca fizica, de orice natura, ca angajat. spuneam mai sus ca propun tinerilor joburi in calitate de colaboratori, in domenii de tipul design grafic si programare. fiind o activitate de colaborare, patronul nu impune programul, cel mult propune/traseaza un termen limita. aici e diferenta.
cunosc cazuri de colaborari de acest gen, care s-au soldat in final, cand colaboratorul a ajung la varsta adulta, cu contracte deosebit de avantajoase, de colaborare si mai apoi de parteneriat (vorbesc de domeniul realizarii de soft).
exista situatii cand adolescentii au devenit milionari, incepand o afacere pe cont propriu, poti citi despre ei la http://yhoo.it/djLNKY
Pingback: Cum sa-ti deschizi o afacere in adolescenta | Milionarul Mioritic