2 comentarii

Time management – Partea 1

Lista articolelor din seria: Managementul timpului

  1. Time management – Partea 1
  2. Time management Partea 2
  3. Time management 3

Timpul – o resursa extrem de valoroasa pentru fiecare dintre noi.

“Nu timpul ti se potriveste tie, ci tu potriveste-te timpului.”- proverb armean

Cu totii ne dorim sa putem folosi mai bine timpul, insa de prea putine ori reusim sa ducem la bun sfarsit tot ce ne propunem.

De fiecare data avem prea putin timp pentru lucrurile care conteaza pentru noi cu adevarat.
Timpul este unul dintre factorii foarte importanti ce apar in viata noastra. Si fie ca vrem sau nu vrem aceasta, intotdeauna noi ne construim o relatie cu timpul. De calitatea acestei relatii depinde in mare masura calitatea vietii noastre.

Aici s-ar mai putea lucra…o sa ma mai gandesc…o sa ne mai gandim,…. tu stii mai bine in ce context ti-ar mai putea fi de folos acest material.

“Work expands so as to fill the time available for its completion.” (Cyril Northcote Parkinson)

Timpul este pierdut pentru ca este disponibil. La fel de celebre in lumea corporatiilor ca si legile lui Murphy, legile lui Parkinson contin cateva sfaturi amuzante legate de eficienta.

Prima lege a lui Parkinson a fost pentru prima oara publicata in 1955 in The Economist intr-un eseu scris de catre Cyril Northcote Parkinson si sustine ca “Munca se extinde pentru a umple timpul alocat indeplinirii ei“.

Cele 3 legi ale lui Parkinson, rezumate in respectivul eseu si in scrierile ulterioare ale autorului, pot fi rezumate astfel:

1. Prima lege a lui Parkinson – Orice activitate se extinde atat cat sa umple intregul timp afectat efectuarii ei.

2. A doua lege a lui Parkinson – Cheltuielile cresc atit cat sa egaleze veniturile.

3. A treia lege a lui Parkinson – Expansiunea inseamna complexitate si complexitatea decadere; sau, si mai simplu, cu cat mai complex, cu atat mai aproape de moarte.

Pe langa cele 3 legi de mai sus, Parkinson a mai adaugat si 2 axiome corelate:

Axioma 1 – O oficialitate doreste sa-si sporeasca subordonatii si nu rivalii.
Axioma 2 – Oficialitatile isi dau de lucru unele altora.

Ca exemple pentru a demonstra ca orice activitate se extinde continuu pentru a umple timpul afectat efectuarii ei, Parkinson a folosit cazul unei doamne in varsta care isi poate petrece intreaga zi pentru a scrie si expedia o scrisoare nepoatei. La fel, un angajat poate face o prezentare pentru un client atat intr-o ora – recurgand doar la trecerea in revista a lucrurilor esentiale -, cat si 2 saptamani, intrand in detalii, dezvoltand propunerile, etc.

Legea lui Parkinson este data ca exemplu si de Tim Ferriss in ” cartea sa “4-hour workweek” ca sfat de eficienta.

Legea lui Parkinson sustine deci 2 lucruri aparent opuse si totusi complementare:
• Limiteaza sarcinile la cele importante pentru a scurta timpul de munca;
• Limiteaza timpul de munca pentru a limita taskurile la cele importante.

Ideea ascunsa in spatele acestei legi, spusa mai concis este aceea ca timpul este pierdut pentru ca este disponibil.

EUSTRESUL vs DISTRESUL

Eustresul este bun. Distresul este rau.
Atunci cand avem timp putin la dispozitie, intervine eustresul si suntem mai eficienti.

Practic, ideea este legata de principiul lui Pareto sau principiul 80/20 si de diferenta dintre eficienta si eficacitate. Time management inseamna in primul rand a face lucrurile importante, fara a pierde timp inutil cu lucrurile care nu conteaza atat mult.

Acestor legi ale lui Parkinson li se adauga si alte legi amuzante, invartindu-se in jurul acelorasi principii din cele 3 legi de mai sus, reprezentand de fapt aplicatii ale legilor pentru diferite domenii.

Spre exemplu, exista si o lege a lui Parkinson aplicata telefonului. Legea telefonului a lui Parkinson sustine ca eficacitatea unei conversatii telefonice este invers proportional cu timpul afectat convorbirii.

Motivatie!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

  1. Mariana

    Interesant articol de inceput 🙂 …tema trecerii ireversibile a timpului este un mister pentru multi dintre noi, caci mereu ne gândim cum vom trai si niciodata nu traim în prezent, iar din articole de acest gen avem multe de invatat. Multumim si asteptam urmatoarele articole 🙂 MULT SUCCES!

  2. E o chestiune cruciala, sa avem masura timpului. Intr-o era a tehnologiei – internetul, tvul, ne pot “fura” foarte usor notiunea timpului. Astept urmatoarele parti ale acestui articol:)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *