0 comentarii

Putina statistica

In saptamana tocmai incheiata s-au publicat de catre Institutul National de Statistica datele  referitoare le veniturile si cheltuielile popolatiei in ultimul trimestru al anului 2009.

Probabil va intrebati de ce abordez acest subiect plictisitor si complet neinteresant.

Pai am sa va raspund asa: pentru orice persoana interesata de mersul economiei si, in special, pentru orice investitor informatiile statistice reprezinta cel mai important indicator si criteriu pentru luarea deciziilor. Asa ca orice persoana care isi doreste sa fie propriul stapan si  sa se ridice deasupra marii mase ignorante trebuie sa invete sa urmareasca aceste stiri, sa le interpreteze si sa incerce sa estimeze evolutia viitoare.

In SUA, de exemplu, datele statistice determina evolutia actiunilor la bursa, cotatia dolarului, cotatiile metalelor pretioase si a materiilor prime si chiar a obligatiunilor de stat. In consecinta investitorii din lumea intreaga, inclusiv cei romani, urmaresc cu mare atentie raportarile statistice americane.

Ce a raportat INS pentru trimestrul IV din 2009 referitor comportamentul economic al familiilor:

 1. Economisire: 247 lei; 10,33%  din venitul total.
 2. Cheltuieli: 2.143 lei; 89,66% din venitul total.

Pana aici stam binisor. Limita minima de economisire recomandata de analisti  este de 10%, asa ca ne incadram. As spune chiar surprinzator data fiind rata mare a somajulul si puternica recesiune in care ne aflam. Indraznesc sa afirm ca un rol important in aceasta cifra il joaca si veniturile neimpozitate, rezultate din economia subterana.

 1. Structura cheltuielilor:
  • Consum: 70,7%
  • Impozite, contributii, taxe: 15,1% (aici am o dilema: cum o fi iesit cifra asta cand 19% din consum este reprezentat doar de TVA?  Singura explicatie este ca exista foarte multe produse de consum cumparate de pe piata neagra, fara TVA.  Despre impozitul de 16%, contributia individuala la fondul de pensii de aprox. 10% si altele nici nu mai vorbesc, probabil ca statistica se refera la veniturile nete, altfel nu ar fi explicabil.)
  • Cheltuieli de productie: 8,9% (adica oamenii au mai adus si bani de acasa pentru ca sa-si tina productia pe linia de plutire)
  • Alte cheltuieli: 4,1%
  • Investitii: doar 1,2%.

Concluzie: cheltuieli de consum uriase, investitii cvasiinexistente, este vizibil faptul ca nu exista absolut deloc o cultura investitionala in randul populatiei.

 1. Structura cheltuielilor de consum:
  • Alimente si bauturi nealcoolice: 40,3%
  • Cheltuieli cu locuinta (utilitati, amenajari, mobilare): 21%
  • Bauturi alcoolice si tutun: 7,6%
  • Imbracaminte si incaltaminte: 6,6%
  • Cheltuieli pentru sanatate: 4,3%
  • Cheltuieli pentru educatie: 0,9%

Concluzie: 1. Daca vreti sa dati lovitura intr-un timp scurt intrati in afaceri cu tigari si bauturi alcoolice. Nu veti duce lipsa de clienti si daca reusiti sa faceti asta la negru, fentand plata accizelor, TVA-ului si impozitelor, precum si cu personal angajat tot la negru, veti reusi sa va imbogatiti in scurt timp. Evident ca va asumati riscurile de rigoare .

2. Nu incercati afaceri in domeniul educatiei. La „uriasul” interes al familiilor de a depasi nivelul educatiei gratuite din scoala prin educatie suplimentara, contra cost, nu cred ca va veti imbogati prea curand din asta.

 1. Structura veniturilor:
  • Salarii si asociate salariilor: 48%
  • Venituri in natura: 18,4%
  • Prestatii sociale: 24,7%
  • Activitati neagricole independente: 2,9%
  • Agricultura: 2,6%
  • Venituri din proprietate si vanzari de active din patrimoniul gospodariei: 1,8% (aici par a fi veniturile din investitii (in principal chirii) dar formularea mi se pare confuza si nu inteleg daca este inclusa si vanzarea vechiturilor de prin casa?)

Concluzii: 1. Nepermis de mare ponderea veniturilor in natura. Ne indreptam catre o economie a schimbului natural, tip comuna primitiva?

2. Ingrijoratoare ponderea veniturilor din prestatii sociale.  Este explicabila totusi prin includerea pensiilor in aceasta categorie de venituri.

3. Foarte mica ponderea veniturilor din activitati independente. Inca un semnal ingrijorator cu privire la lipsa atitudinii antreprenoriale  la nivelul populatiei. In conditiile in care aceasta categorie este principala componenta a clasei mijlocii in economiile dezvoltate la noi intreprinzatorii independenti par a fi exceptii aparute absolut accidental.

4.In conditiile in care mai mult de o treime din populatie lucreaza in agricultura veniturile din acest domeniu mi se par absolut ridicole.

5. Faptul ca nici macar nu exista un capitol dedicat veniturilor din capital  ma face sa cred ca patronii nu au castigat mai nimic in aceasta perioada, ba mai mult, asa cum vedem la capitolul de cheltuieli de productii, au mai dus sa bani de acasa. Acesta nu este un semn care sa anunte inceperea revenirii economice.

Ce am inteles eu din aceasta statistica:

 1. In primul rand educatia financiara a populatiei lipseste cu desavarsire.  Dezinteresul pentru investitii, pentru antreprenoriat este categoric o consecinta a dezinteresului pentru educatie. Romanii nu investesc nu pentru ca nu ar avea ce, ei nu investesc pentru ca nu stiu cum.

Si chiar ma intreb cum ar putea stii din moment ce educatia financiara in Romania este facuta, in colaborare cu OPC, de catre o institutie financiara acuzata de practici camataresti cu acte in regula.

 1. Romanii raman, in continuare, mari consumatori. Afacerile din retail vor creste probabil si in viitor. La aceeasi concluzie se pare ca au ajuns si marile lanturi de magazine, care continua expansiunea chiar in ciuda crizei actuale.
 2. Ar trebui sa existe masuri de incurajare a micii initiative private astfel incat ponderea acestai categorii sa creasca in structura veniturilor populatiei.
 3. Pentru afacerile mici sanse reale exista in domeniul serviciilor, unde investitiile necesare sunt minime, in special in domenii de nisa sau foarte specializate.
 4. Afacerile in domeniul agricol par sa nici nu existe. Asemeni vanzatorului optimist indraznesc sa spun ca este un imens potential nevalorificat inca.
 5. Anul 2009 a fost un an excelent pentru investitii la bursa. Chiar daca putini au avut curajul sa riste, capitalul investit s-a dublat sau chiar triplat.  Primul trimestru din 2010 a fost la fel de bun, Bursa de Valori Bucuresti fiind a treia din lume in ordinea cresterii indicilor.

Poate v-am plictisit cu toate aceste informatii. Daca asa s-a intamplat va sfatuiesc sa nu va apucati de afaceri sau investitii de nici un fel. Nu sunt pentru voi.

Daca vreti sa realizati mai mult decat ceilalti atunci nu faceti ca ei. Cei care vor sa se ridice deasupra masei trebuie sa actioneze diferit, chiar opus:

 • Daca ceilalti consuma atunci fiti voi comerciantii.
 • Daca ceilalti vand voi cumparati, caci presiunea la vanzare inseamna preturi mici.
 • Daca ceilalti evita investitiile riscati voi, pentru ca lipsa cumparatorilor inseamna, deasemenea, preturi mici.
 • Daca toti vor sa fie salariati incearca tu sa fii intreprinzator. Intr-un fel sau altul acei salariati vor avea nevoie de serviciile tale.
 • Educa-te permanent (chiar si contra cost), informeaza-te si invata sa citesti semnele si actioneaza. Este cea mai simpla metoda de a iesi din multime.
PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *