0 comentarii

Reguli de aur pentru un cuplu implinit

Lista articolelor din seria: Solutii pentru un cuplu fericit

  1. Introducere
  2. Reguli de aur pentru un cuplu implinit
  3. Alte reguli si… un angajament

continuare

VALORI  COMUNE

Atitudinile, comportamentele si ideile bazate pe valori comune asigura longevitatea si evolutia unui  cuplu. In lipsa acestui acord, relatia se destrama, se sfarama incetul cu incetul.

Valorile fiecarui om rezulta din educatia pe care am primit-o, din structura personalitatii noastre, din mediul cultural si social in care traim. Acestea ne vor ghida viata de cuplu, dar si viata sociala.

La inceputul relatiei mele imi punem foarte des intrebarea : « Oare iubitul meu imi va fi fidel, sau fidelitatea pentru el nu este decat secundara ? ». Imi puneam intrebarea asta avand urmatoarea valoare si credinta despre fidelitate : semnul ei consta in faptul ca acela care o traieste isi pastreaza viu respectul sentimentului de sine ».
Imi vine acum un  exemplul unei prietene care recent a divortat si imi povestea ca ea, care provine dintr-o famile traditionala, unde se acorda o mare importanta meselor in familie,  iar fostul ei sot, era alergic la asa ceva. A sperat ca se va obisnui cu timpul…dar nu, din pacate au fost nevoiti sa se desparta.

Ce trebuie facut ?

O solutie ar fi ca, prin intermediul discutiilor despre viata, familie, societate, pot fi exprimate valorile si prejudecatile fiecaruia, si pentru a ajuta partenerii sa isi recunoasca mai usor valorile lor reciproce, dar si pentru a le armoniza, trebuie ca fiecare sa cunoasca viata de famile a partenerului.
In lipsa valorilor comune, exista si posibilitatea sa isi plieze valorile, sau se le amestece unul cu celalalt astfel incat, sa nu apara valorile fiecarui partener in parte, ci pur si simplu, valorile noului cuplu, pregatit sa-si inventeze propria istorie.

O LEGATURA DE PRIETENIE

Se spune ca mariajele fericite se nasc dintr-o prietenie profunda, pentru ca prietenia este cel mai important sentiment dintre doi oameni care precede relatia de cuplu, si care, ideal ar fi, sa reziste si dupa terminarea unei astfel de relatii.
Prietenia in cuplu, depinde inainte de toate, de ceea ce fiecare cunoaste despre celalalt. Este un fel de a avea o harta a iubirii detaliata. ( Paul, 26 ani, are mereu grija sa-i aduca iubitei sale, din calatoriile pe care le face, ceaiurile pe care ea le adora. SAU : Mirela, 36 ani, evita subiectele politice pe care sotul ei le detesta).
Micile atentii sunt preferatele declaratiilor pasionale. Pentru ca, pana la urma gesturile de detaliu sunt cele care permit intretinerea contactului cu cotidianul. ( imi amintesc acum cum intr-o zi obisnuita, m-am trezit la usa cu un buchet minunat de flori de la iubitul meu).

Cu cat prietenia si cunoasterea reciproca sunt mai solide intre parteneri, cu atat ele ii protejeaza de posibilele sentimente de agresivitate ce pot aparea in cuplu.

Ce trebuie sa faci ?

Practicarea unui sport, sau al unui hobby comun, sau plimbarile,  acele activitati care va fac placere la amandoi – cu conditia ca ambii sa va puneti deacord cu practicarea lor.
Faceti-va un ritual de cuplu. Sarbatoriti aniversarea primei intalniri, sau a primei dispute… si zic disputa pentru a privi cu umor si mandrie tot drumul parcurs impreuna. Pentru mine ziua de 19 a fiecarei luni e un prilej de sarbatoare, de amintiri si de iubire.

ARTA COMUNICARII

Fiecare om, barbat sau femeie, intra in relatia de cuplu cu un bagaj important, si anume, propria istorie personala. Ea se reflecta in atitudini, comportamente, deprinderi, ritm personal, dar si prin valori personale, interese, sperante, asteptari, perspectiva asupra viitorului… sper sa le fi mentionat pe toate.
Un cuplu repeta acelasi comportament cu aceleasi deficiente de comunicare pana ce reuseste sa afle ce model sa ascunde in spatele acestor repetitii. Si cand zic model, ma refer la modelul de iubire oferit de proprii parinti ca adulti, si la modelul iubirii oferit de copil fata de parintii sai.

Ce trebuie facut ?

Pentru a comunica bine, in primul rand accepta limitele acestei comunicari. Prea multe cuvinte, chiar daca nu sunt reprosuri, invadeaza spatiul celuilalt. De asemenea ele duc la indepartarea misterului care e dintotdeauna o sursa a dorintei. Cheia nu este, deci, a spune si a intelege tot, ci mai ales convingerea ca ne-am putea spune tot, si ca am putea intelege totul la partener.

Personal prefer sa discut orice cu partenerul meu, si impreuna sa gasim o solutie pentru tot. E ca un dans…si pentru ca dansul sa fie placut pentru amandoi, e nevoie de prezenta fiecaruia pe propriile picioare.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *