2 comentarii

Este posibila independenta financiara? II

Lista articolelor din seria: Este posibila independenta financiara?

 1. Este posibila independenta financiara?
 2. Este posibila independenta financiara? II
 3. Este posibila independenta financiara? III

Am inceput saptamana trecuta discutia despre independenta financiara privita ca o necesitate pentru momentul in care ne vom retrage din viata activa. Este aproape sigur faptul ca pensia sociala nu va fi suficienta pentru acoperirea nevoilor financiare si pentru pastrarea confortului cu care ne vom fi obisnuit pana la acea varsta.

Pentru o batranete linistita sau, de ce nu, pentru o retragere timpurie din activitate, astfel incat sa nu mai fi dependent de munca si salariu pentru a trai, este obligatorie planificarea acestui obiectiv si o actiune efectiva, pe tot parcursul vietii, pentru atingerea lui.

Se spune ca, atunci cand vrei sa investesti sau doar sa strangi bani albi pentru zile negre, este indicat sa nu pui toate ouale intr-un singur cos. Cu alte cuvinte, pentru o siguranta mai mare a investitie tale, aceasta trebuie diversificata.

Ti-am prezentat saptamana trecuta cateva instrumente foarte utilizate in lumea larga, instrumente accesibile oricui, indiferent de nivelul de informare sau de marimea sumei pe care doreste sa o puna deoparte pentru pensia sa. Aceasta deoarece alte persoane, profesionisti in domeniu, se ocupa de investirea banilor tai.

Poate ca este momentul sa vorbim acum despre riscul asociat unei investitii.
Nu exista nici un fel de investitie complet lipsita de risc. Chiar si un simplu depozit bancar are asociat un grad de risc, minim, e adevarat, pentru sumele de bani care depasesc plafonul garantat de stat. Si aceasta in conditiile in care depozitul bancar nici nu poate fi considerat, propriu-zis, o investitie.

Ceea ce trebuie retinut in legatura cu acest aspect este faptul ca absolut orice investitie are asociat un risc, iar acesta este cu atat mai mare cu cat este mai mare randamentul posibil de obtinut. In consecinta, fiecare persoana, in functie de nivelul tolerantei (sau apetentei) sale pentru risc, trebuie sa isi aleaga acele instrumente in care are incredere si care ii ofera un confort psihic in legatura cu prezentul si de viitorul sau financiar.

•    Investitiile in obligatiuni de stat, municipale sau corporatiste tranzactionate la bursele de valori sunt investitii cu grad de risc scazut, chiar zero in cazul celor guvernamentale. Randamentul lor este fix, comunicat la emiterea titlurilor si imbraca forma unui cupon care se plateste anual detinatorului . La finalul termenului pentru care au fost emise obligatiunile se rascumpara de catre emitent la valoarea lor nominala (initiala). Sunt investitii pe termen lung si foarte lung, dar faptul ca randamentul lor acopera inflatia si gradul de risc este minim face ca sa fie preferate de fondurile de pensii si de fondurile de investitii cu risc scazut. Au avantajul neimpozitarii castigului obtinut.
Pentru persoanele care nu se tem sa isi asume riscuri si care sunt dispuse sa aloce timp pentru a invata sa investeasca banii proprii, exista varianta investirii in active sau instrumente financiare cu grad mai ridicat de risc, dar care pot aduce castiguri mult mai mari decat dobanzile bancare sau obligatiunile garantate de stat.

•     Investitile in actiuni tranzactionate la bursele de valori sunt investitii cu grad de risc considerat mare, iar acest lucru a fost pe deplin demonstrat de prabusirea pretului actiunilor la toate bursele lumii. Acest lucru a fost valabil si pentru Romania, Bursa de Valori Bucuresti avand una dintre cele mai mari scaderi din lume in anul 2008, multe actiuni ajungand la o valoare de doar 10%  din cea atinsa in vara anului 2007.  Acest lucru ofera noilor investitori oportunitatea de a cumpara active la preturi imposibil de imaginat cu doi ani in urma. Totodata, acesta investitie necesita in primul rand o analiza foarte lucida a riscului, un management foarte rational al portofoliului, informare prealabila si apoi permanenta, disciplina in tranzactionare si, mai ales, un foarte, foarte bun broker.

Din investitiile la bursa se poate castiga in doua moduri:
o    pastrarea actiunilor cumparate si incasarea, o data pe an, a dividendelor, atunci cand societatea a avut profit si actionarii au decis distribuirea de dividende. Suma este impozitata cu 16%.
o    Cumpararea actiunilor si vanzarea lor ulterioara, la un pret mai mare. Castigul obtinut era impozitat, in functia de durata detinerii actiunii, cu 16% (detinere sub un an) sau cu 1%(detinere peste un an). Ca exceptie, pe durata intregului an 2009 impozitarea acestor venituri este zero.
Ca reguli generale, se aplica si aici investitiile diferentiate in functie de profilul de risc al investitorului. Se recomanda diversificarea portofoliului, astfel incat sa se acopere atat domenii economice cu stabilitate mai mare cat si cele mai dinamice, cu cresteri mai mari pe anumite perioade de timp.

Evident ca in perioadele de turbulente, cum este cea pe care o traversam, aceste investitii nu sunt recomandate celor neexperimentati, intrucat nici un analist sau broker nu poate prevedea cu certitudine evolutia vreunei actiuni sau a burselor in general. Dar este, cred eu, o perioada propice pentru studiu, cei interesati se pot apropia incet-incet de acest domeniu, pot incepe sa se informeze, sa inceapa sa urmareasca evolutiile, chiar sa experimenteze pe un cont virtual. Pot invata cum se analizeaza evolutia pretului unei actiuni si in ce masura poate fi aceasta prevazuta sau nu.

O criza de asemenea amploare se intalneste probabil doar o data in viata si putem invata, urmarind desfasurarea ei, ce greseli trebuie sa evitam in viitor si de ce oportunitati trebuie sa profitam in prezent.

•    Investitiile in instrumente financiare derivate sunt investitii complexe, care necesita in primul rand instruirea in acest domeniu, astfel incat investitorul sa fie pe deplin familiarizat cu acestea inainte de a incepe sa tranzactioneze.
In afara de situatiile in care aceste instrumente se utilizeaza pentru acoperirea unor riscuri (determinate de componenta portofoliului de actiuni, de modificare a cursului valutar sau a pretului unor materii prime) in celelalte cazuri aceste tranzactii imbraca forma speculatiilor, nereprezentand propriu-zis investitii. Investitorul incearca sa „cumpere” un activ (actiune, valuta, petrol sau chiar un indice al unei burse) la un pret mic si apoi sa-l „vanda” la un pret mai mare, atunci cand crede ca acesta va creste sau, invers, sa-l „vanda” la un pret mai mare si sa-l „rascumpere” la un pret mai mic, atunci cand crede ca va scadea. Am notat termenii „vinde” si „cumpara” cu ghilimele intrucat nu se tranzactioneaza activele propriu-zise, ci niste notiuni abstracte, tranzactiile reprezentand de fapt tot atatea pariuri pe cresterea, respectiv scaderea activului respectiv.

Caracteristic acestui tip de investitii este faptul ca nu este necesara existenta intregii sume pentru care se tranzactioneaza, ci doar a unei fractiuni din aceasta (de ex. 10%) numita marja sau margine. Aceste lucru face ca in cazul alegerii trendului corect castigul sa fie mult mai mare decat suma investita, dar in cazul mizei gresite acesta suma poate fi pierduta in intregime sau este posibil sa fie nevoie chiar suplimentarea ei pentru acoperirea pierderii.

Aceste tipuri de tranzactii au un grad de risc foarte ridicat si nu sunt recomandate decat celor foarte experimentati si care au si timpul necesar supravegherii permanente a pietelor. Pentru cei interesati recomand, in afara de documentare prealabila, exersarea pe un cont demo, intrucat tranzactiile virtuale, chiar daca nu implica reactiile emotionale determinate de pierderea sau castigul de bani adevarati, au avantajul ca ofera o imagine a potentialului acestor piete.
Castigurile obtinute din astfel de tranzactii sunt impozitate cu 16%.

•    Investitiile imobiliare sunt investitii care necesita, in primul rand, sume mari de bani. Multa vreme au fost considerate cele mai avantajoase investitii si foarte sigure, intrucat valoarea activelor imobiliare era intr-o crestere permanenta.  Statisticile arata ca in Statele Unite aproximativ 80% din milionari au fost creati de acest tip de afaceri. Tocmai randamentele foarte mari ale acestor investitii au dus la supralicitarea lor si impingerea asteptarilor de profit intr-o zona care iesea mult din echilibrul economic al cererii si ofertei. Si la noi traseul a fost oarecum asemanator si criza actuala din domeniul imobiliar va lua sfarsit in momentul in care preturile acestor active vor fi compatibile cu puterea reala de cumparare a romanului de conditie mijlocie.

In acest context as dori sa atrag atentia si asupra unei alte capcane, legata de domeniul investitiilor imobiliare, care a dus la criza financiara actuala: investitiile imobiliare facute pe credit. Era o practica extrem de raspandita in SUA, unde dobanzile relativ mici faceau costul banilor acceptabil, asa incat americanii se bucurau sa utilizeze acest instrument pentru a-si multiplica suma disponibila pentru investitii prin intermediul a ceea ce numesc efectul de „leverage”. Aceasta practica, devenita sport national, care functiona doar in conditiile in care valoarea imobilului era permanent in crestere, a transformat bulgarele de zapada de la declansarea crizei in avalansa.

Consider ca in Romania, datorita dobanzilor bancare enorme, nici o investitie imobiliara facuta cu banii bancii nu isi va acoperi costurile in timpul vietii investitorului.  Asa ca daca esti tentat de investitiile imobiliare poate ar fi bine sa le amani pana in momentul cand vei fi adunat capital suficient pentru asta sau pana cand dobanzile bancare vor cobora pana la un nivel la care sa poti returna imprumutul in maxim zece ani utilizand pentru asta doar venitul obtinut din inchirierea imobilului.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

2 Comentarii

 1. Luca

  Mirela,

  trebuie sa recunosc faptul ca este deosebit de greu sa faci o sinteza a veniturilor pasive iar cele doua articole pe care le-am citit pana acum sunt foarte clare in prezentarea subiectului. astept cu interes continuarea…

  cu riscul de a fi considerat carcotas, voi interveni in doua aspecte:

  1. “Investitiile in obligatiuni de stat…”
  este important de precizat ca o persoana privata poate achizitiona obligatiuni de stat numai prin intermediul unei banci iar suma minima este egala cu cea a unui titlu de stat, adica 10.000 RON, deci iti trebuie ceva bani 🙂 in consecinta nu e pentru oricine…

  2. la investitia in actiuni …”Se recomanda diversificarea portofoliului…”

  aici il las pe maestrul Buffet sa-si exprime parerea in locul meu:
  “Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.” — Warren Buffet

  ar mai fi detalii de abordat dar nu are rost, pentru ca articolul se doreste a fi o prezentare la nivel de baza a surselor de venit pasiv, ceea ce ii reuseste foarte bine. personal nu cunosc pe net un articol pe acest subiect, in limba romana, mai bun decat acesta, pana in momentul de fata. felicitari Mirela!

 2. Mirela

  Luca

  Multumesc pentru aprecieri.
  Referitor la obligatiunile de stat, pana de curand aveam si eu aceeasi informatie ca si tine. Recent am aflat ca pot fi cumparate si de persoane fizice, de la Bursa de Valori Bucuresti, prin intermediul oricarei societati de brokeraj, intrucat ele se tranzactioneaza ulterior liber pe piata. Si ai dreptate si asupra valorii unui titlu, este de 10.000 de lei, dar unele se pot achizitiona si sub valoarea nominala, pretul lor fiind stabilit de piata. Nu e deloc o suma mica, dar pentru unii poate fi totusi o optiune.

  Referitor la al doilea subiect poate ai remarcat nuanta “se recomanda” si nu “eu recomand”. Asta pentru ca personal sunt de acord cu tine si cu Mr. Buffet, dar am expus in text opinia oficiala a majoritatii. Nu imi permit sa dau sfaturi de investitii nimanui, intrucat doar cel care isi asuma riscurile poate sa ia si deciziile. Totusi, asa cum am precizat si intr-un comentariu la prima parte a acestui articol, doresc sa ma adresez tuturor cititorilor interesati, astfel incat fiecare sa poata gasi o informatie care i se potriveste.
  Am urmarit in primul rand sa trezesc curiozitatea tinerilor fata de acest subiect si sa incerc sa ii responsabilizez in legatura cu viitorul lor.
  Multumesc inca o data pentru aprecieri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *