0 comentarii

Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a III-a.

Lista articolelor din seria: Cum muncesc banii pentru noi

  1. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a I.
  2. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a II-a.
  3. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a III-a.

continuare

2.    Economiseste.

Am atins deja de multe ori subiectul economisirii.  Pare usor, dar adevarul este ca economisirea nu este deloc facila pentru tineri. Atunci cand exista atatea tentatii in jur, atunci cand iti doresti sa fii imbracat dupa ultima moda si sa iesi cu prietenii in cluburi si la petreceri, atunci cand “merita” sa muncesti o luna  intreaga pentru un weekend la mare (ca de strictul necesar oricum se ocupa parintii, nu trebuie sa mai dai bani si-n casa)  te gandesti la momentul cand vei incepe sa economisesti ca la ceva indepartat, in viitor.
Aminteste-ti ceea ce ti-am spus in prima parte a acestui articol: Daca vrei sa ai aceleasi rezultate ca si ceilalti atunci fa ca si ei. Daca vrei mai mult fa exact pe dos.

Pentru a putea rezista tentatiilor trebuie sa ai o motivatie suficient de puternica. Fixeaza-ti cu precizie momentul cand iti vei achizitiona prima locuinta si fa eforturi pentru a nu te abate de la acest plan. Calculeaza cat trebuie sa pui deoparte, lunar, pentru acest scop si investeste banii astfel incat sa-ti aduca si un castig in acest timp. In afara acestei economii lunare este obligatoriu ca minim 10% din ceea ce castigi sa ii investesti pe termen lung pentru atingerea telului de independenta financiara.

3.    Invata sa faci mai multi bani.

Vei observa, in momentul in care iti faci planul de economisire, ca mai multi bani economisiti te aduc mai aproape de realizarea obiectivelor tale. Pentru a putea economisi si ulterior investi mai mult este foarte util sa incerci sa-ti cresti veniturile.
Cauta permanent modalitati de a realiza acest lucru:
•    Fii cat se poate de serios si eficient la job-ul tau, astfel incat sa ti se ofere o marire de salariu sau bonusuri mai mari.
•    Invata o limba straina, sau ceva deosebit in domeniul informaticii, astfel incat sa poti da meditatii in timpul liber,
•    Gaseste-ti un al doilea job. Cata vreme esti tanar si nu ai inca o familie este momentul potrivit sa acumulezi cat mai multa experienta si, de ce nu, cat mai mult capital.
•    Creaza-ti propria afacere. Daca esti foarte priceput la ceva incepe o afacere proprie, de care sa te ocupi dupa serviciu, astfel incat sa-ti sporesti veniturile si sa castigi mai multa stabilitate.
•    Actioneaza in scopul obtinerii unui  venit pasiv:
–    Proprietate intelectuala  (daca esti talentat si poti crea ceva pentru care oamenii sunt dispusi sa plateasca)
–    Network marketing  (daca esti tenace si ai abilitati deosebite de marketing si vanzari)
–    Internet marketing (daca esti priceput iti poti crea propriul site si il poti utiliza pentru obtinerea de venituri pasive)
•    Tine minte ca nu traim intr-o epoca a muncii grele, ci intr-una a MUNCII INTELIGENTE.

4.    Investeste – fa banii sa munceasca pentru tine.

Daca ai ajuns la acest pas inseamna ca deja maturitatea ta financiara este atinsa. O persoana care a invatat sa-si gestioneze corect datoriile, sa economiseasca o buna parte din ceea ce castiga si sa adune un capital poate face pasul urmator catre investirea acestuia. Nu uita ca banii trebuie sa circule, sa curga, trebuie investiti pentru a acoperi inflatia si pentru a produce, la randul lor, alti bani.
Se spune ca in vreme de criza cash-ul e rege. Si acest lucru este absolut adevarat.
Poate ti se pare ca ma contrazic. Abia ti-am spus ca banii trebuie investiti si apoi iti spun ca trebuie pastrati cash.  De ce fac asta?
Pentru ca trebuie sa intelegi, inainte de toate, ca orice investitie, absolut oricare, implica un risc. Asumarea riscului este pretul platit de orice investitor in schimbul castigului pe care spera sa-l obtina. Sa nu crezi pe nimeni care iti promite un castig sigur in urma unei investitii. Asa ceva pur si simplu nu exista. Pentru a putea sa castigi in urma investitiilor pe care le faci va trebui sa inveti in primul rand sa gestionezi riscul.  Este un subiect pe care o sa-l abordez separat, impreuna cu tipurile de investitii si modul in care acestea aduc castiguri.
La nivel de pricipiu trebuie sa stii ca o investitie inseamna achizitionarea unui activ . Activele reprezinta AVEREA TA, bunurile pe care le posezi si care ITI ADUC VENITURI PASIVE si, eventual isi cresc valoarea in timp.
Cele mai uzuale tipuri de investitii sunt:
•    Investitiile in start-up-uri aduc castig prin revanzarea afacerii dupa ce a fost dezvoltata.
•    Investitiile in contructii si terenuri aduc banii din chirie si renta.
•    Investitiile in fonduri mutuale aduc bani prin cresterea valorii participatiei.
•    Investitiile in actiuni sau alte titluri de valoare aduc bani prin dividende si dobanzi, precum si prin cresterea valorii de piata.
Fiecare dintre aceste tipuri de investitii are asociat cate un grad de risc si potential diferit de castig. Diversificarea portofoliului de investitii duce la dispersia riscului si, implicit, micsorarea acestuia.
Momentul actual si anii ce vor urma sunt deosebit de propice investitiilor. Fiind la finalul unui ciclu economic si inceputul unui ciclu nou, aceasta criza mondiala a dus la ieftinirea activelor pana la niveluri imposibil de imaginat in urma cu doi ani. Acest lucru face ca acestea sa poata fi achizitionate la preturi foarte bune si pe termen lung sa aduca foarte mari castiguri investitorilor.
Asa cum se stie in lumea investitiilor “tot ceea ce creste va ajunge sa scada si tot ceea ce scade va incepe sa creasca”. Adevaratii castigatori stiu asta si, asa cum ti-am spus si in prima parte, actioneaza in sens opus actiunii majoritatii. Cand toti cumpara ei vand si cand toti vand ei cumpara. Asa cum cei care urmaresc acest domeniu au observat deja, investitorii inteligenti au inceput sa cumpere active la preturile foarte mici din acest moment, pregatind prin aceasta reintoarcerea pe trend crescator a pietelor internationale.

5.    “Compune-ti” banii. Descopera secretul castigului exponential.

Aceasta regula se refera la reinvestirea intregului castig adus de investitia initiala.  Cu alte cuvinte, banii obtinuti sub forma de chirii, dividende,  venituri din vanzarea activelor, trebuie reinvestiti pentru a fi multiplicati. Aceasta este regula de baza a sporirii activelor, caci in caz contrar ne vom trezi ca nu ne-am ales cu nimic din investitia noastra. La fel ca si in cazul unui depozit bancar din care scoatem in fiecare luna dobanda pentru a cheltui banii respectivi, la final vom constata ca depozitul nostru are tot valoarea initiala, nici macar inflatia nefiind acoperita.
Deci secretul castigului exponential este urmatorul : Investeste banii economisiti, reinvesteste castigul adus de ei. Reinvesteste 100%.

6.    In loc de incheiere.

Daca te vei reintoarce acum la formula de calcul a castigului compus, cea din prima parte a acestui articol, vei putea sa-ti refaci calculele privind viitorul tau financiar tinand cont de noile informatii.  Vei putea sa-ti stabilesti un plan de economisire, sa inveti sa investesti cat mai profitabil , sa reinvestesti tot ceea ce vei castiga si sa dobandesti o avere care sa-ti permita sa traiesti doar din venituri pasive.
Cand se va intampla asta? Depinde doar de tine.
Tu esti cel care ia deciziile si face alegerile in viata.
„Crezi ca poti? Ai dreptate!
Crezi ca nu poti? Ai dreptate!”

Nu spun eu asta.  A spus-o deja Henri Ford.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *