0 comentarii

Exercitii de prezenta (II). Respirati, repirati, respirati…

Daca ati gasit interesante exercitiile de “data trecuta”, acum ati putea gasi o varianta poate si mai usor de aplicat, cu si mai multe rezultate.

Cel mai la indemana exercitiu este cel legat de respiratie.

Toata lumea respira. Toti oamenii. Dar oare respira ei constient? De buna seama ca nu. Respiratia este un act fiziologic complex si firesc, ce are loc fara a ne solicita atentia. Un act reflex. Pur si simplu, corpul nostru o face, singur…
Poate unii stiati, altii nu, ca delfinii, de pilda, respira prin plamani si ca actul respiratiei lor este unul voluntar. Cu alte cuvinte, ei trebuie sa respire constient, si asta inseamna ca o fac in mod controlat si in somn… O emisfera cerebrala “se ocupa” de asta si face ca ei sa se mentina la suprafata apei si sa doarma in “reprize” scurte, cu un ochi deschis, un somn “uniemisferic”.

Noi suntem norocosi si habar n-avem ca respiram… Dar daca am sti, daca am simti cum o facem? Cum se face ea in corpul nostru?

Urmarindu-ne in mod constient respiratia avem dintr-o data o multime de avantaje, de rezultate extraordinare prin cea mai la indemana forma de exersare a atentiei, a prezentei in corpul nostru.
De ce am vrea asta? Mai intai, pentru a ne simti vii. Cat de mult, cat de bine stim ce e senzatia de a fi viu? De fapt, cum e fantasticul complex de senzatii prin care putem caracteriza aceasta stare…

Iata ce spune Eckhart Tolle in cartea sa “Un pamant nou”:
” A fi incapabili sa simtiti viata care anima corpul fizic, insasi viata care este esenta voastra, reprezinta cea mai mare privare de care puteti avea parte.
Atunci incepeti sa cautati nu doar substitute pentru starea naturala de bine interior, ci si ceva care sa acopere disconfortul continuu pe care il resimtiti atunci cand nu sunteti in legatura cu insufletirea care este intotdeauna acolo, dar pe care de obicei o treceti cu vederea. Unele dintre substitutele pe care le cauta oamenii sunt stari euforice produse de droguri, suprastimulare senzoriala – precum muzica la volum exagerat, emotii puternice sau activitati periculoase, preocuparea obsesiva pentru sex. Chiar si dramele relatiilor sunt folosite ca un substitut pentru starea aceea autentica de insufletire“.

Orice am face, ca activitate fizica ori ca o creatie in plan ideatic – proiecte, rezolvari de probleme, rezolutii pentru diverse situatii, redactari de lucrari simple sau de anvergura –  ca si toate actele – de preferat constiente – de relationare cu ceilalti, oricare dintre acestea poate purta amprenta unei expresii a insufletirii, a entuziasmului, a fortei creatoare, sau a unei fiinte pur si simplu adormite, “robotice” chiar.

Cum ne dorim oare? Sa putem crea, lucra, trai intre oameni in mod placut, plini de forta, de idei creatoare, de chef de viata, ori sa ne strecuram nevazuti, ca niste umbre, negasindu-ne nici o motivatie de a de folosi timpul vietii noastre in vreun fel?
E o chestiune de alegere. Putem sa ne descoperim resurse acolo unde nici nu banuim. Putem trezi forte latente cand credeam ca nu mai avem de unde primi ajutor si putere. In noi insine.

Pentru asta e nevoie de atentie si exercitiu, supuse bineinteles vointei noastre de a trezi toate aceste capacitati. Nici nu stim ce putem gasi!
Oricum, in primul rand este aceasta insufletire. Ea va determina pe urma toata gama de descoperiri care sigur ne va incanta pe fiecare.
Si ne va elibera de o multime de dependente, de obiceiuri care ne manaca pur si simplu timp, energie si atentie – atentia pe care o putem folosi ca sa ne bucuram de viata, sa fim treji si participanti la ea, nu doar purtati ca frunza in vant.
In multele avantaje ale exercitiului respiratiei, iesirea din dependente este unul major.
Cand ne trezim – bine ca ne trezim! – ca am devenit supusii unor comportamente compulsive – obiceiuri prin care  pierdem mult din viata noastra, respiratia ne ajuta enorm sa revenim la a fi in prezent, la a fi prezenti in viata noastra.
Daca petrecem mult timp subjugati de un anume comportament precum fumatul, consumul de alcool, mancatul in exces, privitul la televizor, dependenta de internet, de droguri , sau  oricare alta, putem sa ne oprim si sa respiram in mod constient de cateva ori. De trei ori, de plida.

Cum facem asta?
Foarte simplu: Observand cum aerul intra si iese din corp. Putem fixa atentia la nivelul narilor, observand senzatiile date de miscarea aerului, sau putem plasa o palma pe abdomen, pentru a urmari mai usor cu acesta se ridica si se lasa odata cu intrarea si iesirea aerului din corp. In timp, putem sa “dezvoltam” atentia, in sensul urmaririi mai multor senzatii simultan: si nas, si abdomen, si piept. Esential este sa fim atenti doar la respiratie. La nimic altceva. Fara incordare, doar relaxat, urmarind inspirul si expirul.
Nu facem noi respiratia. Doar o lasam sa umfle si sa dezumfle pieptul si abdomenul, urmarind procesul si observand si momentul acela “fin”, pauza de la sfarsitul expiratiei, inainte de urmatoarea inspiratie.

In acest fel dezvoltam o respiratie naturala, care redevine profunda, mult mai ampla decat cea pe care o avem acum.
Constientizarea respiratiei este chiea trasformarii noastre interioare. A trairii in prezent.
In aceasta constientizare a actului respirator mintea se opreste si putem deveni observatori. Putem simti corpul fizic si ceea ce Eckhart Tolle numeste corpul interior. Acea insufletire. Viata. Senzatia de a fi viu.
Cu cat mai mult patrundem in aceasta stare,cu atat mai multe rezultate transformatoare ne vor arata ce inseaman a te simti viu.

Ne putem scufunda in observarea respiratiei folosindu-ne de acele dependente de care vorbeam. In timp, dependentele se vor diminuna, chiar vor dispare… Caci starea de implinire, de plinatate, data de seanztia de a fi viu, face ca sa nu mai cautam “in afara” ceea ce deja detinem: insufletire, vitalitate, chef de viata.
Alte rezultate care se vad destul de rapid dupa ce incepem aceste exercitii – practica ce nu este neaparat legate de eliminarea dependentelor, o putem face oricand –  sunt cele de care am povestit si in articlul precedent:

O minte clara, limpede, care gaseste mai usor solutii, dat fiind ca in urmariea respiratiti ea s-a “relaxat” total si astfel s-a curatat de “morisca” permanenta care ne roade pe dinauntru cand nu suntem constienti.

O atentie treaza,gata de actiune, capabila sa scoata oricinad din noi un act constient in locul unei reactii impulsive, pe care pate pe urma ma regreta-o.

O constienta, o luciditate a raspunsului la o anume situatie, la un stimul – acel “moment” de alegere, in care ne dam seama de ce se intampla prin detasarea de “joc”, privirea un pic de la distanta si apoi decidem cu calm si incredere in noi insine.

O stare de bine, de implinire, de insufletire, care alimenteaza cele mai multe acte ale noastre si reorienteaza chiar continutul gandurilor si emotiilor noastre. In timp, va fi baza de pornire a unor noi convingeri, a unei noi atitudini, a altei mentalitati. Ni se schimba viata, si inca mult in bine.

Multe mai sunt beneficiile exersarii respiratiei constiente si despre cateva voi mai povesti intr-un viitor articol.

Pana atunci va invit sa va folositi de acele momente ale zilei sau noptii in care puteti sa va gasiti un pic de liniste si cateva minute sa exersati respiratia constienta, ca sa va umpleti de insufletire si sa va bucurati apoi la maximum de toate momentele vietii voastre.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Sport si sanatate

Despre autor

Scris de

A urmat cursuri de dezvoltare personala, cursuri de qigong si taichi cu maestrul Cezar Culda, meditatie dinamica si alte diverse forme de meditatie cu Maneesha, discipola lui Osho, reiki si tehnica radianta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *