2 comentarii

Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a I.

Lista articolelor din seria: Cum muncesc banii pentru noi

  1. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a I.
  2. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a II-a.
  3. Cum putem face banii sa munceasca pentru noi. Partea a III-a.

Am discutat in ultimele doua saptamani despre cum putem castiga bani muncind. A venit momentul sa ridicam un colt al valului ce acopera secretele milionarilor planetei si sa aflam cum putem sa facem bani fara sa muncim sau, mai exact, cum sa facem banii sa munceasca pentru noi.

Crezi ca e simpu? Simplu da, dar usor nu prea.
Stii cati dintre oamenii planetei sunt considerati bogati? Doar 1%.
Stii cati sunt considerati independenti financiar? 5%.
Aceasta inseamna ca doar 6% dintre locuitorii planetei noastre au o avere suficienta pentru a putea trai fara sa mai munceasca vreodata.

Daca ar fi usor, toti am fi bogati. De ce doar 6% reusesc? Pentru ca acestia fac lucrurile altfel decat ceilalti, ba chiar actioneaza complet opus fata de majoritate.

NU UITA:
1.    Daca vrei sa fii altfel decat ceilalti atunci actioneaza altfel decat ceilalti.
2.    Daca vrei sa actionezi altfel decat ceilalti atunci trebuie sa gandesti altfel decat ei.

In viata de zi cu zic poti incepe prin gesturi si lucruri marunte:

•    Cand toti se grabesc sa cumpere produse scumpe, de firma, tu cumpara-ti doar strictul necesar si restul economiseste.
•    Cand se face coada la banca pentru credite de consum tu du-te la ghiseul da alaturi si depune banii intr-un cont de economii.
•    Cand altii de varsta ta isi pierd timpul si banii prin cluburi tu poti sa  muncesti pentru a castiga un ban in plus pentru visul tau.
•    Cand ceilalti dorm ziua pentru a recupera noptile pierdute tu poti sa cauti informatii, sa citesti, sa inveti lucruri care-ti vor fi de folos. Pentru ca educatia nu se termina, ci incepe dupa ce terminam scoala.

Pentru a-ti atinge telul de a deveni independent financiar trebuie sa pornesti de la final.

Pasul 1. Stabileste-ti concret ANUL (DATA) LA CARE VREI SA INCETEZI SA MUNCESTI.  Acest lucru inseamna ca la acel moment trebuie sa obtii un venit pasiv suficient pentru a-ti asigura traiul pana la sfarsitul vietii la nivelul de confort pe care ti-l doresti.

Pasul 2. Calculeaza cat trebuie sa economisesti in fiecare an, cu o dobanda de 10% / an, astfel incat la finalul perioadei sa ai o suma suficienta pentru a putea trai numai din dobanda.

Pasul 3.Cauta metode de a accelera procesul. Cum pot sa economisesc si sa investesc mai mult si mai bine, astfel incat sa am nevoie de timp mai putin pentru a-mi atinge scopul?

Exemplu:

Daca un tanar de 18 ani economiseste anual 365 € (adica 1 € in fiecare zi) si ii investeste cu un randament anual de 15% ce suma va avea la varsta de 36 de ani?

Foloseste formula pe care o gasesti aici (formula 2.28)!
Unde:
F – suma dupa n ani
S – suma economisita si investita anual
p– randamentul anual

Pornind de la datele noastre observam ca tanarul cel chibzuit va avea, dupa 18 ani de economisire, o mica avere de aproape 32.000 €.
E mult? Da, daca te gandesti ca efortul depus nu a fost prea mare.
E putin? Da, daca doresti sa devii independent financiar.

Dar ce se intampla daca invata sa economiseasca mai mult si sa-si creasca astfel investitia anuala? Daca gaseste mijloace de a-si creste randamentul anual al investitiei?
Ce ar fi sa te joci putin cu matematica si sa-ti faci singur niste calcule?
Nu-ti place matematica? Asta-i rau. Forbes a publicat recent o statistica ce indica faptul ca abilitatile matematice sunt o premiza a succesului financiar. Daca totusi ai nevoie de ajutor exista si modalitati mai simple. Incearca aici: http://www.achievesuccess.com.au

Este bine ca in momentul in care care incepi sa castigi primii bani sa ai deja obiectivul financiar bine pus la punct, astfel incat sa poti trece indata la ACTIUNE.
Pentru ca stabilirea unui scop nu este suficienta fara o actiune consistenta si constanta pentru indeplinirea lui:
1.    Evita / elimina datoriile “rele”.
2.    Economiseste.
3.    Invata sa faci mai  multi bani.
4.    Investeste – fa banii sa munceasca pentru tine.
5.    “Compune-ti” banii. Descopera secretul castigului exponential.

Despre aceste mici detalii care fac diferenta intre “a face bani” si “a crea bogatie” vom discuta saptamana viitoare.  Pana atunci nu uita:  A nu-ti planifica sa fii bogat e echivalent cu   a-ti planifica sa fii sarac.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

  1. Cyanilla

    A aduna bani la ciorap si a astepta sa faca pui nu e o metoda tocmai creativa de-a pune banii sa munceasca, dar e cea mai la indemana.E incercata si para-incercata, rar da gres.In opinia mea, un ban nefolosit e un ban inutil. Banii sunt facuti sa circule. Poate n-ar fi rau sa scrieti un articol despre cheltuielile unui tanar sau a unei tinere familii. Majoritatea considera ca o masina personala e o investitie buna. N-o sa fiu niciodata de acord cu asta, cu exceptia cazului cand de acea masina te folosesti sa intreprinzi ceva, nu doar fataieli de ici pana colo pe bulivard. Un fost coleg de servici imi marturisise ca si-a luat masina doar ca sa aiba cu ce merge la tara in weekend.Aha, si nu cumva combustibilul si reparatiile saptamanale ce le necesita tabla aia mergatoare costa mai mult decat 2 bilete de microbuz?Mi-a confirmat ca da dar citez “ce vrei sa fac?Acum toata lumea are masina”.

  2. Mirela

    Sunt intru totul de acord cu tine Cyanilla. Dupa cum ai observat aceasta este doar prima parte a articolului legat de acest subiect. Vom discuta in articolele urmatoare despre moduri de investire a banilor, dar si despre managementul cheltuielilor. Referitor la masina, intr-adevar aceasta reprezinta o cheltuiala, nicidecum o investitie. Desi nu cred ca problema masinii se pune la varsta adolescentei. Dar iti promit ca voi aborda in articolele viitoare si chestiuni legate de bugetul unei familii tinere, pentru ca adolescentii sa fie pregatiti pentru ceea ce ii asteapta in viitor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *