0 comentarii

Cum am invatat sa vizualizez – partea a III- a Meditatia

Lista articolelor din seria: Cum vizualizez

  1. Cum am invatat sa vizualizez – partea I – Matrixul viselor
  2. Cum am invatat sa vizualizez II – Observatia
  3. Cum am invatat sa vizualizez – partea a III- a Meditatia

Ce este meditatia? conform DEX ’98, meditatia este…

MEDITÁTIE, meditatii, s.f. 1. Reflectare, cugetare adanca; meditare, reflectie. 2. Specie a genului liric, cuprinzand reflectii despre conditia umana. 3. Pregatire a lectiilor, a examenelor cu un meditator; lectie particulara data de un meditator; preparator (3). ? (Sala de) meditatie = sala intr-un internat unde elevii isi pregatesc lectiile. ? Perioada de timp, in afara orelor de curs, in care elevii (dintr-un internat) isi pregatesc temele. – Din lat. meditatio, fr. méditation.

Pentru ce ma poate ajuta meditatia?

Te ajuta sa vezi un obiect sau altceva in profunzime si astfel sa intelegi mult mai bine ce anume reprezinta.

In cazul meu, am ales acest termen pentru cugetarea adanca asupra unui lucru sau altul. Folosesc un tip special, personal, de meditatie, pentru a pregati vizualizarea si pentru a explora proprietatile obiectelor. Desi termenul ar parea poate inrudit cu melancolia, ca iesit din poeziile lui Eminescu, in cazul meu nu se aplica. Este un mod special de a gandi, folosind deopotriva puterea de vizualizare, analiza si sinteza. In plus, aplic meditatia numai in cazul obiectelor concrete.

Orice poate fi obiect al meditatiei pentru mine: corpul meu, o alta fiinta vie, sau orice alt obiect. Pentru meditatie, nu stau intr-un colt la lumanare, desi ar fi interesant. Am la indemana hartie si creion, pentru a-mi scrie si desena planul de idei, si gandurile care imi vin. Imediat ce am captat un gand, el ajunge pe hartie, sau mai recent, in laptop. Am un caiet pe care il folosesc numai pentru explorarea gandurilor, intrebari si idei. Folosesc strict cunostintele pe care le au, si nu fac presupuneri pe care sa le iau de bune. De exemplu, daca meditez asupra unei molecule, nu ma gandesc deloc la sfere colorate si lucioase prinse cu bare, fiindca atomii singuri nu au nici luciu, nici culoare, si structura lor nu e asa simpla.

Meditatia, asa cum o practic eu, este axata pe urmatoarele axe: structura, functii, dinamica si istoric.

Am ales pentru articolul asta un exemplu foarte drag mie: arborele. Fiind ecolog, adesea am meditat la arbori si alte fiinte. Ce anume vad eu la arbore prin meditatie? Meditatia compenseaza limitarea simturilor. Am ales exemplul cu arborele si din alt motiv: exista un test psihologic numit testul arborelui, si am invatat multe despre felul in care alti oameni isi imagineaza un arbore.

Structura

copac-lia

Un lucru pe care l-am vazut la majoritatea oamenilor, care trebuie sa isi reprezinte un copac, este ca ei deseneaza numai partea de sus, care se vede. Dar daca meditezi la el ca fiinta vie, va trebui sa ii vezi si radacinile. Inca ceva, un motiv pentru a privi arborele in mod dinamic: copacul poate fi infrunzit sau desfrunzit, depinzand de specie si perioada anului. Poate avea muguri, frunze, flori sau fructe. Meditez si la structura sa interna: la celule, tesuturi, organite celulare, pana la nivel de atomi. Structura unui arbore nu este ceva static, ci el se innoieste permanent prin schimb de nutrienti si gaze cu exteriorul, deci pana la urma nu exista o granita de la ce este si nu este un arbore. De pilda, tu sufli o molecula de dioxid de carbon, care mai apoi va face parte integranta dintr-un brad sau altceva.

Functii
Unul din cele mai interesante procese la care poti medita este respiratia celulara, de asemenea si fotosinteza, dar te poti gandi pur si simplu la viata acelui arbore.

Dinamica
Gandeste-te la drumul unui arbore de la graunciorul de polen, la samanta, puiet si apoi arborele propriu-zis; la primii muguri, florile sale, caderea frunzelor.

Voi mai veni cu exemple pentru meditatie, si cum se leaga ea de vizualizare.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Viziune

Despre autor

Scris de

Ca profesie sunt ecolog. Am urmat aceasta chemare din pasiune cât si din nevoia de a contribui, în masura în care pot, la sanatatea mediului în care traim cu totii. Si implicit a noastra. O alta activitate a mea este implicarea în organizatii, în special de tineret si de ecologie. Ma puteti contacta la adresa: liastelea [at] yahoo [punct] com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *