0 comentarii

Cum am invatat sa vizualizez II – Observatia

Lista articolelor din seria: Cum vizualizez

  1. Cum am invatat sa vizualizez – partea I – Matrixul viselor
  2. Cum am invatat sa vizualizez II – Observatia
  3. Cum am invatat sa vizualizez – partea a III- a Meditatia

Nu numai visele, ci si alte lucruri m-au ajutat în drumul meu catre vizualizare. Poate chiar alaturi de vise, în cazul meu, au fost observatia si mai tarziu meditatia. In cazul meu a fost un proces neintrerupt, care a inceput in frageda copilarie. Stim copiii mici care incearca sa testeze tot ce intalnesc cu cele cinci simturi. Vor sa stie cum arata jucaria, cum zdrancane, ce gust are, si cum se sparge 🙂 . Asa am incercat si eu sa cunosc lumea prin intermediul simturilor si apoi prin intermediul notiunilor abstracte.

In primul rand, pentru a da viata viselor si pentru a avea un punct de plecare, am practicat observatia, la inceput, iar meditatia mai tarziu. Obervatia se opreste undeva la suprafata lucrurilor, asa cum sunt ele cunoscute simturilor, in special vazului. Meditatia merge mai departe, este tot un mod de a vedea, insa prin substanta lucrurilor, lasand superficialitatea laoparte.

Mi-am format deprinderea de a observa in detaliu lucruri care merg de la mediul inconjurator in lini mari, la cladiri, masini, plante si animale. Asa imi programez o baza pentru vizualizare. Cum sa vizualizezi o masina daca nu stii bine cum arata?

Astfel, plecand in oras sau in natura imi blochez pur si simplu sirul de ganduri si  imi concentrez toata atentia pe ceea ce ma inconjoara. Un exercitiu pe care il practic de multi ani este urmatorul: plec pe jos intr-un loc unde nu am mai fost, fara harta, busola, uneori si fara ceas, si trebuie sa ma intorc inapoi la o ora anume. Astfel, simturile mele se deschid la toti stimulii pentru a-mi gasi drumul inapoi. Pe langa numele strazilor, memorez pe loc elementele mari precum orientarea strazilor, cladirile, parcurile, dar si elementele mai mici precum tufele de trandafiri, gropile din asfalt, cate un ornament interesant la cornisa, masinile abandonate. Nici un detaliu nu este prea mic pentru a fi luat in considerare.

Iar cand ajung acasa, partea cea mai interesanta e exercitiului este sa redau in scris toata ruta in  jurnal. Astfel, memorez zone intregi, si le pot vizualiza in detaliu, asa cum le-am vazut. De curand am capatat si un interes puternic in investitiile imobiliare, tocmai fiindca mi-am format o baza, un mod de a observa.

La fel si fiintele sau obiectele. Le observ marimea relativa, simetria, culoarea, alcatuirea, prezenta unor elemente mai simple care se repeta, precum si relatiile dintre ele. De pilda, te-ai intrebat vreodata daca semintele de mar au partea ascutita in jos, sau in sus? Pentru a vizualiza un mar, asa cum este el, sau pentru a medita asupra unui mar, trebuie sa stii si aceste detalii pentru a avea o imagine clara. Sau cate seminte are un mar. Cate tepale (sic!) are o lalea, si cate petale are un trandafir.

Vizualizarea nu vine usor, si uneori, daca nu este bine antrenata, da imagini superficiale, nerealiste sau de-a dreptul aberante. De aceea, primul pas in vizualizare este observatia. Priveste cu mare atentie obiectele din jurul tau, analizandu-le din priviri forma, culoarea, consistenta, precum si alte proprietati. Priveste-le in detaliu, fara sa ignori nicio proprietate.

Iar cand vei invata sa privesti in detaliu, vei putea trece si la meditatie. De la meditatie incolo, voi trece la articole cu ilustratii noi si interesante.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: mnemotehnica, Viziune

Despre autor

Scris de

Ca profesie sunt ecolog. Am urmat aceasta chemare din pasiune cât si din nevoia de a contribui, în masura în care pot, la sanatatea mediului în care traim cu totii. Si implicit a noastra. O alta activitate a mea este implicarea în organizatii, în special de tineret si de ecologie. Ma puteti contacta la adresa: liastelea [at] yahoo [punct] com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *