3 comentarii

Dansand cu lupii

Dansand cu lupii
Poate va ma amintiti filmul in care Kevin Costner joaca rolul unul american alb, care intelege si ajunge chiar sa aduca in viata lui felul de a trai curajos,  simplu si sincer al indienilor nativi din Nordamerica. Scena in care danseaza in jurul focului, in timp ce lupii il pandesc in noapte, a ramas un punct de referinta nu doar in cinematografie dar si in literatura si atelierele practice pe teme de dezvoltare personala.

dansand-cu-lupii1
Imagine: wallpaper.diq.ru

Trecerea dincolo de teama si infruntarea situatiilor cu curaj, indiferent de cat de amenintatoare par a fi ele, este un fel de a dansa cu lupii… Cu ceea ce iti aduce viata, bun sau rau.
Curajul nu inseamna sa nu iti fie frica. Un om curajos este cel care isi cunoaste, isi recunoaste fricile si stie sa mearga inainte, cu tot cu ele. Si cel care e cel mai curajos trece prin ele, cu sinceritate, le infrunta si vede acolo, in miezul lor, propria esenta de putere.

Puterea e inteleasa diferit de fiecare dintre noi, Cu toate acestea, avem multe in comun, unii si altii, in a ne raporta la tot felul de forme de putere, asa cum le intelegem si cum le percepem noi.
Am sa vorbesc despre putere asa cum inteleg eu. Puterea personala, aceea care face sa dansezi cu  lupii, aceea care poate face lupii sa danseze cu tine…

Nu o sa fac definitii despre putere. O sa fac altceva. O sa te intreb: Ce vrei? Ce vrei in  viata? Atentie, care sunt dorintele tale, ce vrei tu, nu ce crezi ca ar fi bine, decent si convenabil pentru tine sa vrei…
Povesteam deunazi, in “Cercul de creta caucazian” de fata care voia sa-si multumeasca parintii, intrand in conflict cu ea insasi, pentru ca nu indraznea sa vrea, sa spuna ce vrea. Dorintele ei nu erau “convenabile” pentru parinti. Sau poate unele erau, dar ea deja generaliza…

Intai, fixeaza cu sinceritate ce vrei, cum vrei tu si de ce. Atentie, cu SINCERITATE, am zis…Posibil sa afli, daca esti sincer,  ca vrei ceva fiindca e la moda. In deplina sinceritate, daca afli de ce vrei, s-ar putea sa intelegi repede ca deja copiezi modele. Ceea ce nu e rau, daca  iti dai seama de calitatea modelelor si de ce vor ele ce vor. Unii se inconjoara cu obiecte, care sunt simboluri ale puterii. O casa de un anume lux, o masina, de un anume lux, un  ceas  de o anume marca, haine de o anume marca, prieteni… de o anume marca si ei. Ramane sa validezi, in mintea ta, si cu SINCERITATE, daca acesti oameni sunt ei insisi puternici, fara toate aceste simboluri de putere. Daca da, daca au dat dovada de decizie rapida, clara, responsabila, si ecologica – adica tinand seama de toti cei implicati- atunci acestia sunt oameni de putere. Daca au considerat o situatie cu calm, cu cap limpede si nepatimas, asumandu-si consecintele deciziilor lor – consecinte asumate fara a se sprijini numai de simbolurile lor de putere – da, sunt modele de urmat.

In acest fel, inveti ce intelegi prin putere. Iata, alt exemplu. Oamenii pierd mereu ceva important in viata. Slujba, casa, partenerul de viata ori alta relatie importanta, sanatatea… Multe vin si pleaca, viata e ea insasi un flux. Daca un om simte si intelege pe deplin ca orice, cat de bun, cat de minunat, cat de valoros (sau nu) si cat de sigur ar parea, va dispare intr-o zi, acel om este foarte puternic. In fata unei calamitati, omul e insignifiant. Ramas in viata dupa un incendiu sa o inundatie doar cel curajos isi vede limpede puterea, pretuind viata, cu care a iesit din incercare.
Unii isi vad in case ori in alte valori propria viata. Cand le pierd spun ca si-au pierdut viata. Oare e adevarat? Cate case poate face un om? Poate face macar una? Eu stiu oameni care si-au facut case. Cati oameni poate face o casa? Nu stiu de nici una sa fi putut… Valoarea unui om sa fie doar o casa? O padure? Un rau? Chiar o planeta?  In sufletul unui om, poate o planeta inlocui pe cel iubit?
Cel care poate trece prin pierdere si prin schimbare stie sa danseze cu toti lupii care-i vin la usa…

Dar trupul? Sa va spun ceva: Am lucrat doua zile cu un maestru coreean. Doua zile in care nu am sarit pe munti, nu am mers pe foc, nu am facut kumite, nici macar exersari de alea de ore intregi circulat energia prin meridiane sau stat in zazen. Nu. Dar din doua exercitii am inteles si trait mai mult decat am facut in opt ani de cand am dat de qigong. Nu ca nu as fi avut experiente fantastice si din practica qigong-ului, dar acum a fost o alta abordare si o alta intelegere. Corpul a lucrat minunat, si la un moment dat, toti, fara sa fi avut acelasi nivel de practica sau macar vreo pregatire fizica, am avut aceeasi experienta. Rezultatul a fost asemanator. Circulatia energiei a fost atat de puternica, incat tot corpul a fost zgduduit, feliuta cu feliuta si toate odata, si cu toate astea puteam fi calmi si sa ne urmarim respiratia. In acest fel am simtit foarte clar, la modul concret, fizic, ca nu suntem corpul nostru. Atentia urmarea respiratia si in acelasi timp tot ce se petrecea in corp. Era clar, perfect si extrem de limpede pentru toti ca “cineva” urmareste corpul si respirul.

Si astfel, detasati de ce se intampla, putem urmari orice fel de zguduire din viata. Fie ea emotionala, mentala ori fizica. Pastrarea in atentie, in calm, in luciditate, de care vorbeam si in “Exercitii de prezenta”,  sadeste si creste capacitatea de a privi si primi detasat ce ne vine in fata, de-a lungul vietii…

Aceasta este manifestarea curajului, a puterii. Oriunde ne-am duce, fara obiecte considerate de putere (in general consideram obiecte de putere diverse bunuri sau relatii), ne luam pe noi insine.
Daca am lucrat bine si am investit in noi insine timp, practica, intelegere si sinceritate, si mai ales dragoste fata de noi insine, oriunde am fi ne avem pe noi, pentru a ne sustine si a ne ghida. Cea mai buna investitie pe care o putem face este aceea in noi insine.

Acum va mai invit o data sa va intrebati CE VRETI si sa raspundeti CU SINCERITATE si FARA TEAMA. Cand aflati – si o sa va intrebati iar si iar, de-a lungul anilor – o sa puteti face pasii in viata ca oameni puternici, stiind ca se pot baza pe ei insisi.
Avand si cultivand propriile instrumente de putere si facand din ce in ce mai adanci incursiuni catre sursa puterii personale, veti face descoperiri uluitoare. Si cea mai de pret descoperire va fi cea a Sursei insasi, sau a Vietii, sau a Iubirii, sau a lui Dumnezeu, cum veti dori sa-i spuneti. Oricum, ea e aceeasi si va sustine oriunde veti fi, de-a lungul intregii vieti.

Asadar, dansati cu tot ce va va aduce viata si bucurati-va, traind intens fiecare clipa!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

3 Comentarii

  1. Draga Marius, daca e vorba de filmul in care joaca Kevin Costner, acesta se numeste chiar “Dansand cu lupii” – Dances with Wolves”. Aparut in1980, a fost premiat cu sapte premii Oscar, iar povestea – adica scenariul, a primit unul din acestea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *