1 comentariu

De la psihologie la spiritualitate

Întotdeauna ceva m-a facut sa caut dincolo de oglinda în care stiinta psihologiei ne pune sa privim. Psihologia este un produs al societatii. Functioneaza precum patul lui Procust. Iesi înafara dimensiunilor si regulilor si o sa te trezesti marginalizat sau chiar mai rau, cu picioarele sau capul amputate. Societatea a normat comportamentele si trairile sufletesti ale oamenilor. Daca nu se încadreaza în medie, orice stare sau comportament risca sa fie catalogat ca anormal. Va place cum suna “anormal”? Un cuvânt simplu si banal, dar daca îl folosim legat de o persoana devine instantaneu jignitor.
În prezent granitele psihologiei sunt extinse pâna la a ne mentine în normalitate, dar nu se întind spre ceea ce ar însemna depasirea conditiei umane.

Potentialul latent

Se stie deja ca numai 10-15% (parerile sunt diferite) din creier este folosit în mod curent. Restul de 85-90% nu reprezinta oare nimic important pentru evolutia noastra ca indivizi? Ne multumim sa stim ca detinem aceasta resursa , dar nu o folosim. Oare ce ar însemna pentru om sa îsi foloseasca 20% sau 50% din creier? Ar putea oare sa perceapa si sa comunice telepatic? Ar însemna oare ca lumile subtile, pe care numai clarvazatorii le percep, ar fi accesibile tuturor? Sau poate am avea posibilitatea sa ne deplasam constiinta în spatiu si de ce nu , în timp?

Psihologia se opreste la aceasta poarta, rolul ei este de a ne ridica pâna la conditia de om. Cei ce doresc sa arunce o privire în spatele oglinzii trebuie sa se înarmeze cu rabdare si inteligenta. În spatele acestei oglinzi a cunoasterii va asteapta un drum spiritual. Daca doriti sa îl parcurgeti o sa vedeti ca fiecare pas, fiecare lucru nou aflat si verificat de voi însiva, va transforma.

Riscurile inerente

Marea problema în momentul în care cauti un drum spiritual este ca devii rapid mândru de alegerea ta. Iti dai seama imediat ca devii din ce în ce mai atent la alte aspecte, ca intelegi lucruri pe care altii nici nu viseaza sa le înteleaga. Dar toate acestea te vor face sa devii orgolios. Orgoliul nu îti va da voie sa progresezi si te vei opri. Îti voi explica de ce se întampla aceasta. În primul rand trebuie sa sti ca pentru a te dezvolta (evolua/progresa/etc.) ai nevoie de energie. Un principiu de baza în spiritualitate spune ca unde îti sta gândul acolo îti merge si energia. Daca vei gândi cu orgoliu despre tine energia se va focaliza pe orgoliu… si îl va dezvolta. Ar fi pacat, pentru ca alte aspecte individuale (intuitia, memoria, etc) ar fi mult mai utile sa fie dezvoltate cu aceasta energie. Spun aceste lucruri pentru ca am simtit direct aceste pierderi de energie si de timp. Si nu vorbesc de pierderi de câteva zile ci de ani.

Un alt risc este sa nu mai deosebesti imaginatia de realitate. Solutia, pe cât de simpla pare la prima vedere, pe atât de dificil este de aplicat. Nu crede nimic din ceea ce vezi, simti sau intuiesti pâna când nu îti este confirmat clar. Nu crede real, nimic care nu are valoare concreta si directa pentru tine. Altfel spus, la un anumit nivel spiritual vei observa ca începi sa intuiesti anumite lucruri sau sa percepi anumite gânduri în mod telepatic. Recomandarea mea este sa fi cel mai mare critic si sceptic, numai asa vei putea sa pastrezi directia buna din punct de vedere spiritual.

O alta regula este simplitatea. Pe calea dezvoltarii tale este necesar sa treci totul prin filtrul simplitatii. Daca ceva este complicat atunci probabil ca nu este adevarat. Spiritualitatea este simpla deoarece este naturala. Urmareste simplitatea, altfel risti sa dai frâu liber imaginatiei.

Ultima si cea mai utila regula este sa cauti pe cineva care deja a avut acele experiente spirituale. Confruntând mai multe pareri vei observa cum se potrivesc experientele tale cu ale celorlalti, sau prin ce difera. Vei putea astfel sa devii obiectiv si sa nu te lasi influentat de imaginatie.

Bineînteles, exista si tehnici speciale pentru a identifica daca o experienta la limita normalului este autentica sau este izvorâta din imaginatie.

Religiile si alte cai spirituale

Religia este una dintre caile spirituale folosite dealungul timpului si care a oferit rezultate pentru multi dintre cei ce au urmat diferitele curente, în epoci sau zone diferite. Modul de dezvoltare spirituala folosit de toate religiile este de a acumula energie prin ritualuri. Sute de ani de repetare a unui anumit set de actiuni au ca efect acumularea unei cantitati uriase de energie. În momentul în care o persoana se integreaza în energia acelui ritual prin participare directa sau numai prin prezenta, o parte din energie se rasfrange asupra sa. Conditia este sa ai mintea suficient de linistita pentru a nu bloca energia venita prin ritual. Pentru a linisti mintea fiecare religie are metodele proprii pe care le dezvolta si le utilizeaza. Crestinismul foloseste postul si spovedania, budhismul si hinduismul folosesc mataniile si incantatiile (mantrele lungi) repetate pâna când mintea devine linistita si concentrata, etc.

Caile spirituale, nereligioase sunt putin cunoscute. Sunt privite de catre religie ca erezii si în cel mai bun caz tolerate. Cu ceva timp în urma daca urmai o cale spirituala riscai sa fi ars pe rug ca eretic.

Vom trece în revista cele mai cunoscute cai spirituale, iar în articolele urmatoare vom explica pe larg cum influenteaza acestea dezvoltarea fiintei umane, precum si cum sa ne dam seama de falsele cai spirituale. Deasemenea vom prezenta metode de evolutie spirituala specifice fiecarei cai.

Alchimia – calea spirituala a evului mediu în occident, are la ora actuala putini reprezentanti contemporani. Acestia, ca si înaintasii lor, nu cauta sa obtina aur din plumb ci sa îsi transforme plumbul fiintei lor în aur spiritual.

Meditatia – calea regala a orientului, este practicata în prezent de milioane de oameni pe întregul pamant. Despre metode de meditatie, de la cele mai simple la cele mai abstracte vom vorbi pe larg în articole viitoare.

Yoga – calea armonizarii energiilor fiintei umane, permite deasemenea armonizarea energiilor cu cele ale universului înconjurator. Metodele yoga permit acumularea de energie si utilizarea acesteia.

Arta obiectiva – calea spirituala a frumusetii universale, arta obiectiva reprezinta 1% din industria artistica a planetei. Diferenta dintre arta obiectiva si cea obisnuita este ca emotia resimtita de privitor în fata unei creatii de arta obiectiva este identica cu cea a artistului. Starea de inspiratie a artistului este resimtita de privitor în totalitate. Scopul acestei cai este dezvoltarea capacitatii de contemplare (o forma superioara de empatie). Contemplarea va conduce la identificare cu obiectul contemplat si la cunoastere spirituala a esentei obiectelor contemplate. De aici nu mai de decât un pas pâna la cunoasterea de sine, care ramâne telul tuturor cailor spirituale.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *