0 comentarii

Introducere in educatia financiara

Dragul meu tânar prieten,

Poate calatoria pe care o începem astazi împreuna ti se va parea plictisitoare si complet inutila pentru cineva de vârsta ta. Stii ca vor mai trece câtiva ani pâna vei începe sa câstigi banii proprii iar pâna atunci preferi sa nu ai astfel de preocupari si sa-i cheltuiesti fara griji pe cei ai parintilor.

Ca întotdeauna, ai perfecta dreptate! Din punct de vedere financiar mai ai pâna la START. Totusi, poate ca putin antrenament te va ajuta sa ai un avantaj la pornire, cu atât mai mult cu cât în competitia financiara nu concuram cu ceilalti, ci doar cu noi însine.
Ti-am stârnit putin curiozitatea? Te întrebi cum este posibil ca, într-o lume în care vezi adulti care se calca în picioare, se lovesc cu coatele si se îmbrâncesc unii pe altii în goana dupa bani, eu sa îti spun ca singura persoana de care depinde viitorul tau financiar esti TU.
Totusi, exact acesta este adevarul. Pentru ca nu BANII sunt importanti ci RELATIA noastra cu ei.

Te întrebi ce înseamna acest lucru? Hai sa facem un mic exercitiu :
1. Gândeste-te la cele mai importante cinci lucruri pe care ti le doresti în acest moment. Sau, daca ti-e mai usor, scrie-le pe o foaie de hârtie.
2. Citeste ceea ce ai scris. Se afla banii printre cele cinci lucruri pe care ti le doresti în acest moment?
3. Daca NU, atunci ai învatat deja PRIMA LECTIE. STII CA BANII NU SUNT UN SCOP ÎN SINE, CI DOAR UN MIJLOC PENTRU A OBTINE O PARTE DIN LUCRURILE PE CARE TI LE DORESTI
4. Daca ai trecut BANII pe lista celor cinci lucruri dezirabile atunci ia înca o foaie de hârtie si scrie pe ea tot ceea ce doresti sa obtii în schimbul banilor pe care i-ai avea. Repeta acest exercitiu pâna descoperi în sufletul tau acele lucruri pe care le doresti cu adevarat.

Bineînteles ca este posibil ca pe lista ta sa se afle doar dorinte care nu au nici o legatura cu banii: sanatate pentru tine sau pentru cineva din familia ta, parintii sa te înteleaga sau sa-si faca timp sa te asculte, fata de care esti îndragostit sa-ti împartaseasca iubirea sau câte alte dorinte pe care un adolescent ca tine le poate avea. Evident ca toate cele de mai sus si multe altele nu se pot obtine cu bani. Acesta este un fapt minunat, pentru ca tocmai aceste lucruri sunt cele care ne fac fericiti.

Asadar, am retinut ca nu banii în sine sunt importanti, ci modul în care ne raportam la ei. Asta pentru ca, în relatia noastra cu banii, suntem supusi unui mare pericol. Relatia cu banii este o relatie de putere. ?i ea ascunde o foarte periculoasa capcana, deoarece pentru tine, la fel ca si pentru fiecare dintre noi, nu exista decât doua optiuni posibile: A STAPÂNI BANII SAU A DEVENI SCLAVUL LOR.

Daca vei învata în acesti ani ai adolescentei sa ai o relatie sanatoasa cu banii, în asa fel încât sa nu te lasi dominat de ei ci sa detii permanent controlul, vei avea o fundatie solida pe care sa-si cladesti în viitor siguranta financiara.
Pentru aceasta te invit sa pornesti alaturi de mine în aceasta calatorie initiatica si sa parcurgem împeuna urmatorii pasi de pe acest dum: AUTOCUNOA?TERE, DISCIPLINA, RESPONSABILITATE.

Cu drag prietena ta,
Mirela

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *