7 comentarii

Avantaj la …invatat

Dupa ce Luca Dezmir, coordonatorul Avantaj la Start m-a abordat, propunandu-mi sa scriu pentru tine ceva despre ecologie, am cazut pe ganduri. Prin profesie, sunt ecolog, ar trebui sa ma ocup de stiinta si protectia mediului. Dar am observat un gol.

Nimeni nu a acoperit subiectul de te ajuta pe tine la invatatura cu un sfat-doua. Stiu din experienta mea si a altora ca daca esti in scoala, chiar ai nevoie de ceva ajutor: nu iese tema, ai greutati in a invata pentru lucrare, si altele.

Din fericire, exista o multime de tehnici si metode prin care iti poti indrepta si imbunatati performantele in invatare. Nu ma refer neaparat la cele scolare: cred ca si tu cunosti tocilari care au note bune si elevi foarte inteligenti care sunt coada clasei. Ma refer la invatare, care sper sa te ajute si la scoala si in viata. Hai sa iti prezint pentru inceput niste metode care, bine aplicate, te-ar putea ajuta sa progresezi extraordinar de mult. Pe toate cel putin le-am incercat; pe unele le aplic in viata de zi cu zi iar tu, pe masura ce iti formezi propriul stil, vei vedea ca unele ti se potrivesc dar altele nu. Daca ai o memorie a numerelor buna, nu este nevoie sa inveti tehnici de a memora numere.

Uite aici o scurta lista cu ce ti-ai putea imbunatati:
Citirea se poate imbunatati foarte mult; exista multe metode si tehnici ce pot duce la o citire mai rapida, mai atenta, mai plina de semnificatii. Exista carti unde sunt trecute tehnici de citire rapida, la bibliotecile publice, in general mai vechi. Deoarece am avut partea mea de greseli cand am deprins citirea rapida, o sa imi impartasesc experienta intr-un articol care o sa apara mai tarziu.

Memoria se poate imbogati extraordinar de mult folosind metode si tehnici de memorare, precum si arta memoriei. Vesti bune pentru uituci si pentru elevi. Da, se poate. Daca esti in stare sa memorezi ceva, orice, chiar daca este numai o lista cu marcile tale preferate de masini, poti construi pe acele marci de masini adevarate palate de gandire, folosind arta memoriei.

Motivatia se poate lucra si ea, doar ca ma voi feri de la a da recomandari, fiind lucruri care variaza prea mult de la persoana la persoana. Important este insa, sa ai ceva care sa iti placa de la care sa pornesti. Daca iti place de pilda pictura, si urasti istoria, poti face istoria sa iti placa studiind istoria picturii. La varsta adolescentei, dragostea sau mandria te-ar putea motiva sa inveti bine.

Gandirea (logica, critica, creativa, reflexiva) se considera a fi cumva capatata din scoala, insa numerosi elevi, chiar si unii dintre cei cu note bune, raman in urma la logica aplicata. A sti sa aplici logica nu inseamna ca devii peste noapte un fel de Dexter, ci sa stii sa desprinzi adevarul din cele spuse si sa iei deciziile corecte. Gandirea numerica, pe care o folosesti la matematica, se poate cultiva si ea, prin numeroase exercitii.

Perspectiva umana, etica si filosofica, intelegerea motivatiilor si sentimentelor, studiata mai mult la stiintele socio-umane si, surpinzator, la limba romana, in comentariile literare… vine in cantitati insuficiente. Ca dovada, o multime de persoane care termina liceul si nu au trecut de stadiul de brute. Sper ca ti-am trezit pentru inceput curiozitatea cu privire la modurile in care iti poti imbunatati activitatea de invatare.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Scoala

Despre autor

Scris de

Ca profesie sunt ecolog. Am urmat aceasta chemare din pasiune cât si din nevoia de a contribui, în masura în care pot, la sanatatea mediului în care traim cu totii. Si implicit a noastra. O alta activitate a mea este implicarea în organizatii, în special de tineret si de ecologie. Ma puteti contacta la adresa: liastelea [at] yahoo [punct] com

7 Comentarii

 1. Pingback: Articole pe alte site-uri « Lia Stelea

 2. Eu unul as vrea cate o recomandare de carte(poate si mai multe) pentru fiecare din subiectele despre care vei scrie: citire, memorie,motivatie, gandire, perspectiva umana. Multumesc.

 3. Oricum, sunt sigur ca articolele tale vor fi o introducere buna in domeniile de care zici si abia astept sa arunc o privire peste ele.

 4. @Andrei Lupusoru
  Voi da in curand o bibliografie romaneasca, completa pe cat posibil, precum si recenzii si recomandari bazate pe experienta mea personala sau a colegilor studenti pe care i-am initiat. 🙂

 5. Eu locuiesc in Marea Britanie, iar cartile la care am acces sunt in limba engleza. As putea sa dau liste de carti englezesti, insa nu ar ajuta prea mult un cititor din Romania.
  Peste o luna insa voi avea acces si la bibliografia romaneasca.

 6. Nu-i nici o problema. Majoritatea cartilor pe care le citesc sunt in engleza. Si sunt sigur ca sunt si altii care fac la fel.:)

 7. Pingback: Anunt: Avantaj la Start Twitter « Lia Stelea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *