0 comentarii

Ancora spre succes

De-a lungul vietii fiecare trecem prin diferite stari de spirit, unele mai placute, altele mai putin placute. Uneori avem impresia ca ceea ce se intampla in jurul nostru, ceea ce spun ceilalti, ne provoaca o anumita stare, o anumita emotie. Alteori pare ca din senin ne intristam sau ne veselim, ca din pura intamplare ne trezim bucurosi de dimineata gata sa luam cu asalt ziua care ne asteapta, iar alta data ne trezim cu fata la cearceaf si suntem convinsi ca nu vom avea o zi prea buna.

Daca privin lucrurile in acest mod se pare ca suntem la mila starilor noastre emotionale, care dupa cum stim pot fi foarte importante pentru succesul sau esecul actiunilor noastre. NLP sau programarea neurolingvistica, una din orientarile din psihologie, ne propune insa o cu totul alta viziune. Aceasta teorie mizeaza pe faptul ca noi putem detine controlul si ca ne putem provoca o anumita stare de spirit atunci cand dorim.

Imaginati-va, spre exemplu, ca sunteti pe punctul de a da un examen important sau de a avea o intalnire semnificativa si va simtiti total descurajat, speriat, aveti impresia ca nu mai stiti nimic din ce ati invatat sau ca va veti face de ras in vreun fel. Cat de minunat ar fi ca printr-un simplu cuvant sau gest toate acestea sa  dispara si sa lase loc increderii in fortele proprii, calmului si sigurantei succesului.

Exact acest lucru promite tehnica de ancorare descrisa in NLP. In ce consta aceasta? Este vorba in principiu despre un proces de vizualizare care are ca scop reproducerea intentionata a unei stari pozitive spontane pe care ati experimentat-o anterior, intr-o situatie in care aveti nevoie de ea.

Mergand pe exemplul cu examenul, putem incepe de la a identifica ce stare ne-ar putea ajuta sa-l trecem cu bine: buna dispozitie, calm, incredere in sine, anticiparea rezultatului pozitiv, anticiparea beneficiilor. Apoi vom alege o situatie din trecut in care am avut exact aceea stare, poate dupa o reusita cand am simtit ca suntem capabili, ca putem sa ne atingem scopurile, cand ne-am bucurat de rezultatele muncii noastre.
Starea resimtita atunci ne-o aducem in minte cu toate detaliile posibile: ce gandeam despre noi in acel moment, ce simteam in legatura cu noi insine, ce senzatii fizice aveam (pulsul alert, “fluturasi” in stomac de bucurie,etc.), mimica noastra (fata destinsa, zambetul, etc.), comportamentul nostru (cum mergeam, ce spuneam, ce faceam in acele momente). Dupa ce avem o imagine completa a noastra in starea respectiva, denumita si stare resursa, ne gandim de ce imagine se leaga pentru noi aceasta stare (poate ca o asociem cu un ursulet mare si roz de plus sau cu un catel care da din coada de bucurie sau cu orice altceva). Apoi identificam si un sunet care ne sugereaza aceasta stare (zgomotul pe care il produce cineva care rade sau sunetul de clopotel care anunta inceputul vacantei de vara, etc.). Urmatorul pas este sa gasim si un singur cuvant care pentru noi reprezinta aceea stare (poate cuvantul “incredere” sau “bucurie”). Dupa ce avem o imagine, un sunet si un cuvant sau mai putem adauga si un gest (a ne trece mana prin par sau a atinge inelul nostru norocos, etc) care ne amintesc de acea stare, putem sa ne derulam in minte o secventa in care resimtim starea respectiva si sa plasam in imaginatie alaturi de ea si imaginea, sunetul si gestul alese, in acelasi timp rostind si cuvantul selectat. Toate acestea vor deveni de acum un fel de parola care ne va permite sa accesam starea noastra resursa oricand.

Dupa mai multe repetitii cu imaginea, sunetul, gestul si cuvantul parola, pe care le asociem pe rand, treptat cu starea pe care am trait-o intr-o situatie de succes putem ajunge la a resimti efectiv starea aceea la rostirea cuvantului, efectuarea gestului, vizualizarea imaginii si amintirea sunetului, indiferent de circumstantele exterioare.

Revenind acum la ideea de examen, de data aceasta cand ne dam seama ca va incepe descurajarea nu avem decat sa rostim cuvantul si sa facem gestul, parola, sa ne folosim toate fortele imaginatiei pentru a ne inchipui un ursulet mare roz de plus si un clopotel care vesteste vacanta si vom vedea cum incet incet situatia devine si ea din ce in ce mai roz odata cu sporirea increderii noastre in reusita.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie, Viziune

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *