0 comentarii

Tu ce stii despre cardurile de credit?

Cardul de credit a devent un mijloc de plata din ce in ce mai utilizat de romani.

Un studiu recent realizat de o banca locala a relevat faptul ce jumatate din adulti poseda un card de credit. (Sincer, mie mi se pare exagerat procentul si ma intreb daca nu au fost numarati aici si posesorii de card de debit cu descoperire). 17% dintre posesorii de card afirma ca il folosesc pentru acoperirea cheltuielilor curente lunare.

Dar ce inseamna un card de credit?

Inventat ca stimulent al consumismului de dincolo de ocean, cardul de credit este considerat un instrument important de crestere pentru economiile bazate pe consumul intern dar si cel mai mare pericol pentru finantele individului sau ale familiei.

De ce este cardul de credit cel mai mare dusman al conturilor noastre?

In primul rand pentru ca, lipsind instrumentul de plata reprezentat de numerar, perceptia legata de suma achitata este diminuata. Acest lucru determina de obicei excese, lipsind limita obiectiva reprezentata de cantitatea de bani din portofel. Cantitatea de bani virtuali de pe card este limitata doar de contractul de credit iar tentatia de a cheltui pana la acesta limita este un fapt real.

Limitarea cheltuielilor platite cu cardul de credit tine foarte mult de autodisciplina financiara, care lipseste, in general, tocmai utilizatorilor acestui tip de instrument.

Al doilea pericol pentru finantele personale il reprezinta costul acestui instrument de plata, mai bine zis costul utilizarii lui.

Achitarea cumparaturilor cu cardul de credit inseamna, de fapt, cumparaturi pe datorie. Iar datoria, ca orice datorie, trebuie achitata din veniturile viitoare. In plus orice datorie are si un cost. Iar pentru cardurile de credit costul (adica dobanda+ alte comisioane) este foarte mare, cea mai ridicata dintre toate variantele alternative de finantare.

Trebuie sa stii ca dobanda pentru sumele imprumutate prin intermediul cardului de credit se situeaza intre 15% si 36% pe an, in functie de banca emitenta. In afara dobanzii propriu-zise, un stfel de card implica si alte costuri, ceea ce duce la o DAE (Dobanda anuala efectiva) de 18% – 62% pe an.

Asa cum observi exista diferente foarte mari de cost ale unui astfel de imprumut, asadar e important sa te interesezi de toate acestea atunci cand doresti un card de credit.

Un alte element important este perioada de gratie. Aceasta reprezinta intervalul de timp in interiorul caruia nu se percepe nici un fel de dobanda pentru banii utilizati. Trebuie cunoscuta cu exactitate aceasta perioada pentru fiecare card de credit, aceasta poate fi cuprinsa intre ZERO (nici o perioada de gratie) si 60 de zile. Pentru cei care utilizeaza acest instrument urmarirea si respectarea perioadei de gratie este un exercitiu util de disciplina ce duce la reducerea costurilor.

Este important sa stii, de asemenea, ca pentru depasirea limitei de credit (permisa de majoritatea cardurilor) dobanda creste substantial. Daca te-ai hotarat sa utilizezi un card de credit incearca sa te incadrezi in limita contractata si sa rambursezi suma minima datorata lunar (daca exista o astfel de conditie).

O alternativa la cardul de credit o reprezinta cardul de debit cu overdraft. Acesta permite deasemenea imprumuturi cu o limita prestabilita, in general de 3 salarii lunare, dar exista si carduri care permit o limita de sase salarii lunare. Dobanda este, in general, mai mica decat in cazul cardurilor de credit dar nu in mod substantial, astfel incat este bine sa se limiteze cheltuielile la suma efectiv disponibila in cont, fara a apela la imprumut.

Plata la comercianti prin intermediul cardului este o alternativa comoda si sigura dar este importanta mentinerea unei discipline financiare. Controlul periodic al situatiei contului este, de asemenea, obligatoriu, pentru a se evita situatiile de depasire a limitei de suma imprumutate sau a perioadei de gratie, situatii ce duc la cresterea substantiala a costurilor.

Uilizarea de bani imprumutati este, totusi, recomandata doar pentru situatii exceptionale: cumpararea de bunuri de folosinta indelungata, renovarea locuintei sau alte cheltuieli ocazionale atunci cand nu exista o suma economisita in acest scop.

Folosirea cardului de credit sau a descoperirii de pe cardul de debit pentru achitarea lunara a nevoilor curente ne introduce intr-un cerc vicios, din care iesirea va fi din ce in ce mai grea iar costurile unui astfel de comportament financiar vor fi din ce in ce mai mari.

 

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *