0 comentarii

La masa bogatiei universale…

Saptamana trecuta a fost publicat Wealth Report 2011, emis de catre Credit Suisse. Chiar daca ne aflam in plina criza, constatam cresterea bogatiei globale.

Unde se situeaza Romania? Pe un interesant loc 59 din 160 de tari.

Suntem bogati? Suntem saraci?

Socotind dupa numarul persoanelor bogate ne situam pe locul 47, deci nu stam prea rau.

Romanul are, in medie, o avere de aproape 14.000 $, iar un adult roman una de 17.600 $. Distributia averii arata cam asa:

Ce inseamna asta?

  • Aproape un sfert din populatia adulta are o avere sub 1000 $. Un procent mult prea mare pentru secolul in care traim. Se poate spune, fara sa gresim prea mult, ca acesti oameni nu au nimic in afara de ceea ce poarta asupra lor.
  • Cea mai mare pondere (44%) o au adultii cu avere intre 1000 si 10.000 $. Sincera sa fiu limitele mi se par prea largi pentru a putea face vreo analiza. Diferenta intre a avea o avere de 1100 $ si 9900 $ mi se pare enorma. Dar faptul ca cea mai mare parte a populatiei se afla sub nivelul mediu (de 17.600$) al averii ne spune foarte mult despre polarizarea bogatiei.

Aici, in cele 44%, ar trebui sa se afle clasa mijlocie, cea care ar trebui sa constituie atat baza sociala cat si economica a unei tari.

Din pacate in ultimii trei ani s-au facut eforturi constante si sistematice pentru stoparea dezvoltarii clasei mijlocii si impingerea ei inapoi in patura saraca.

  • Aproape 30% din populatia adulta detine o avere estimata intre 10.000$ si 100.000$. Aici regasim media de 17.600$ si constatam ca ea se afla in treimea superioara a distributiei averilor. Cei situati deasupra acestei limite se pot considera privilegiati. Chiar daca, de multe ori, singura lor satisfactie este aceea ca au pur si simplu o locuinta decenta.

Totusi cred ca este important ca aceasta categorie sa inteleaga ca are sansa (si chiar datoria) de a-si mobiliza resursele si de a forma o masa critica in scopul obtinerii libertatii economice si sociale ce ar trebui, conform definitiei, sa o caracterizeze.

  • Clasa bogata a Romaniei cuprinde 2,1% din populatia adulta. Procentul nu e diferit de al altora, in schimb nivelul de la care un roman se poate considera bogat este mult sub nivelul clasei mijlocii din tarile bogate.

De unde tragem concluzia ca pana si bogatii nostri sunt prea saraci!

Unde vom fi peste zece ani?

Unde ne popunem sa fim?

Aici sau prin alte parti ale lumii?

Acolo unde bogatia este mai consistenta si mult mai usor de obtinut…

Acolo unde o educatie de nivel superior iti asigura automat accesul in clasa de mijloc…

Acolo unde a avea o activitate independenta nu este echivalent cu a fi jecmanit de fisc…

Acolo unde a-ti infiinta o mica afacere nu inseamna a lupta permanent cu birocratia si birocratii…

Putem face ca „acolo” sa devina “aici”?

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *