0 comentarii

Cum obtii independenta emotionala?

Despre independenta emotionala am vorbit de curand dat fiind faptul ca o identificasem ca fiind necesara atunci cand este vorba de a pastra starea de bine, linistea si echilibrul interior.

Mai intai voi defini pe scurt dependenta emotionala, pentru a intelege mai bine ce inseamna sa fii dependent de alte persoane (parteneri de viata, prieteni, copii, parinti) lucruri din exterior, fapte, evenimente. Poate unii considera ca este vorba doar de dependenta de persoane, dar eu o vad extinsa si la alte evenimente pe care le consideram cruciale in viata noastra si care daca nu au loc ne modifica starea noastra de bine.

Pe scurt, esti dependent emotional cand de exemplu ceea ce primesti intr-o relatie nu corespunde asteptarilor tale si cand reactia la ceea ce primesti este de rezistenta, nemultumire, suferinta.

Suferinta face si ea parte din viata, dar atunci cand o recunosti, o accepti si o integrezi se topeste.

Acceptarea faptelor si a locului unde esti intr-o relatie

In primul rand care este locul in care te afli intr-o?

Simplu, distant, rece, rational, pentru a separa faptele propriu-zise de emotiile care intuneca judecata si caror exagerare duce la o ceata mentala si la pierderea claritatii.

Pentru a vedea clar ce este si ce nu este intr-o relatie, intrebarea pe care poti sa ti-o adresezi este ce am cu acea persoana in prezent si ce nu am?

Ce ganduri ma impiedica sa ma simt bine si sa fiu in largul meu cu acea persoana?

Asumarea emotiilor

Emotiile sunt in general date de ce reprezinta acele fapte de mai sus pentru fiecare in parte.

Ele sunt ale fiecarui om in parte si responsabil de gestionarea, eliberarea sau integrarea lor este proprietarul acestuia

„In loc de a te opune oricarei emotii, cel mai bun mod de a o disipa este de a te cufunda in ea, de a o trai si vizualiza, dincolo de rezistenta pe care o opui.” (Deepak Chopra, Calea spre iubire.)

Evaluarea optiunilor

Cel mai simplu mod de a vedea cum aceste emotii sunt rulate deja ca memorii ale trecutului este de a te intreba cand ai mai experimentat acele emotii si cand si cu cine ai mai trait experienta pe care o ai.

Daca mai exista experiente similare, cum ai reactionat atunci?

Ce ai putea face diferit de aceasta data? Ce optiuni ai?

Comunicarea dorintelor si a nevoilor

Frustarile si nemultumirile apar din necomunicarea dorintelor firesti si normale pe care le are fiecare fiinta umana.

De ce ai nevoie in momentul de fata?

Ceea ce ceri este ceea ce oferi si tu la randul tau?

Cum ai putea formula cererea ta?

La ce ganduri despre cererea ta pe care vrei sa o faci este necesar sa renunti?

Gasirea unei solutii comune

In final, solutia pe care o gasiti se poarta la „masa negocierilor” si se agreeaza de ambele parti astfel incat toti partenerii sa fie satisfacuti cu solutia gasita si care va fi necesar sa fie implementata de fiecare din membri.

Distreaza-te

A fi inversunat in atingerea unui obiectiv, oricare ar fi el, nu face decat sa te indeparteze de el. A fi detasat, a te distra pe seama ta, a glumi cu altii, a ridiculiza anumite situatii care te pun in incurcatura te ridica atunci cand este necesar.

Iubirea ii lasa celui iubit libertatea de a fi diferit de tine. Acceptarea si intelegerea lui este parte esentiala din procesul de a fi impreuna cu cineva, oricine ar fi acea persoana si de orice tip de relatie este vorba.

Cu drag,

Irina Aiacoboae

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Irina este life-coach, antreneaza oamenii care isi doresc sa construiasca relatii frumoase, cu ei insisi si cu cei din jur, care au vise, obiective, dorinte si care doresc sa le implineasca, care vor isi descopere potentialul lor infinit in a-si crea o viata extraordinara si a explora cine sunt zi dupa zi. Irina si-a inceput dezvoltarea personala acum 5 ani de zile prin a practica Reiki, apoi a urmat cursurile Landmark Education, Ho’ponopono, EFT si life-coaching cu Noble Manhattan. http://irinaaiacoboae.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *