0 comentarii

Despre onoare si onorabilitate

De cand n-ati mai auzit cuvantul onorabil spus cu referire la o persoana sau un gest?

Eu nu l-am mai auzit de foarta multa vreme. Sincer, nici nu-mi mai amintesc de cand ….

Vorbim si scriem despre dezvoltare personala dar ce intelegem  exact prin asta?

Ce intelege tanarul ce se pregateste sa-si construiasca o cariera? Ce intelege copilul pe care incercam sa-l educam in spiritul competitivitatii absolute?

Ma intreb din ce in ce mai des ce valoare mai are onoarea in societatea noastra, construita in mare masura pe non-valori. Cate persoane onorabile se afla printre modelele de reusita ale prezentului?  Dar ale viitorului?

Este onoarea o valoare pierduta pentru noi si desueta pentru copiii nostri?  Este sentimentul onoarei o slabiciune? Este aspiratia spre integritate morala o piedica in calea reusitei?

Daca vorbim despre reusita sociala indraznesc sa raspund cu DA!

Dar reusita personala?

Eh, aici e alta poveste! Cred ca de multe ori reusita personala nu are prea mare legatura cu cea sociala. Unul dintre motive fiind chiar cel de mai sus.

Nu cred ca o persoana ce-si calca in picioare valorile pentru a parveni va fi scutita de conflicte interioare si-si va savura fericita succesul. Oricat de inalta ar fi pozitia sa nu cred ca stima de sine se va ridica la acelasi nivel.

Am observat ca se confunda de multe ori dezvoltarea personala cu dezvoltarea profesionala. Este ca si cum ai pune semnul egal intre OM si profesionist.

Poate ca in vartejul suprecompetitiv de astazi valorile morale nu mai inseamna prea mult pentru un profesionist Dar un OM nu poate exista fara ele.

Si eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa fie, inainte de toate, OM.

Si cred ca dezvoltarea personala inseamna dezvoltarea Omului din noi.

Si mai cred ca un OM nu poate fi altfel decat ONORABIL.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *