1 comentariu

Ce este criza datoriilor suverane si cum ne afecteaza ea?

Probabil ca pana la aceasta ora ati aflat deja vestea cea rea: Criza s-a intors!

Evident e o ironie, fiindca nu a plecat niciodata. Ba mai mult, as indrazni sa spun ca Europa convietuieste de multa vreme cu aceasta criza, doar ca, precum o boala ce macina corpul incet-incet, invizibil, tacut si parsiv, datoriile statelor au crescut nebagate in seama pana cand (si din cauza crizei financiare, e adevarat) nu au mai putut fi ignorate.

De unde a aparut?

Daca in SUA, in urma cu patru ani, izbucnea o criza financiara cauzata de imprumuturile excesive (si neacoperite) acordate populatiei pentru construirea de case, in Europa bancile au fost ceva mai prudente. Atat de prudente incat mare parte din portofoliile lor e formata din obligatiuni ale statelor.

Considerate active cu risc zero, obligatiunile de stat au fost cele care, intr-un portofoliu de investitii, asigurau partea stabila, sigura, de echilibru. Si uite ca tocmai aceasta a devenit partea cea mai problematica, expunand bancile europene unei avalanse de scaderi ale cotatiilor bursiere si ale ratingurilor.

Si totusi, cum s-a intaplat asta? Cum au devenit cele mai sigure investitii o povara in portofoliul institutiilor financiare?

Raspunsul pe scurt este unul singur: cheltuieli mai mari decat veniturile = deficit = nevoia de a imprumuta bani = cheltuieli si mai mari = imprumuturi si mai mari = …….. ­čÖü


foto by Lusi

Ce se intampla atunci cand indatorarea este prea mare si nu se intrevad sperante ca datoria sa poata fi platita? Nimeni nu vrea sa te mai imprumute. Sau, daca o face, dobanda ceruta va fi foarte, foarte mare. Si, uite asa, s-a creat si cercul vicios.

Suna cunoscut? Cate persoane au patit asta? Cate familii nu-si mai pot plati datoriile? Cati oameni au incercat sa traiasca peste posibilitatile lor reale si s-au imprumutat pentru a-si cumpara (pentru scurt timp, din nefericire) nivelul de viata visat?  De ce n-ar pati si statele la fel??

Da, n-ar trebui, dar daca s-a intamplat nu putem sa mai facem nimic sa schimbam trecutul.

Dar viitorul?

Nu ma intrebati, nu stiu sa citesc viitorul. Dar trecutul ne arata ca omenirea nu prea invata din propriile greseli…

Cum suntem noi afectati?

Datoria noastra publica nu este excesiva dar ingrijorator este faptul ca a crescut fulgerator in ultimii trei ani. Daca ritmul acesta se mentine situatia va deveni cu adevarat greu de controlat.

Dar cred ca actuala criza, odata rezolvata prin efortul comun al statelor europene, va determina schimbari profunde ale continentului nostru.

Ce cale vor alege liderii europeni? E inca o necunoscuta.

Dar stiu cu siguranta ca noi ne vom schimba.

Vom deveni mai responsabili (pentru ca nu vom avea de ales).

Vom deveni mai eficienti (pentru ca nu vom avea alta cale).

Ne vom multumi cu mai putin (pentru ca nimeni nu ne va mai da nimic gratis).

Vom fi, cu alte cuvinte, mult mai realisti! Si vom creste (sper) pas cu pas, prin munca noastra, prin creativitate, prin seriozitate. Vom inceta sa ne mintim, sa visam cai verzi pe pereti, sa credem in povesti cu Alba ca Zapada si printul pe cal alb.

Sau cel putin asta ar trebui sa facem da nu vrem sa ne intoarcem la periferia saracita a civilizatiei europene.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

1 Comentariu

  1. schimbarile sunt necesare. din pacate, oamenii au obisnuinta de a se schimba greu si o fac numai atunci cand apare o catastrofa. din acest punct de vedere, ne asteapta vremuri mai grele decat suntem dispusi sa “ducem in spate”…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *