0 comentarii

Asta se cere, asta-l fac!


Va place reclama cu tractorul?

Pe mine la inceput m-a enervat, apoi m-a intrigat, iar acum imi place la nebunie.

O prietena, profa de romana, ii explica de curand fiului meu ca dintr-o metafora intelege fiecare ce vrea. Si ca tocmai in asta consta farmecul poeziei: fiecare se regaseste alfel in ea.

Asadar am descoperit, cu aceasta ocazie, ca economia nu e numai drama, sex sau viata ci este si metafora, deci … poezie.

Ma fascineaza economia fiindca ea are intotdeauna dreptate. N-o putem manipula (desi mereu se gasesc unii care incearca), n-o putem minti, n-o putem distorsiona. Economia este un sistem care se autoregleaza. Si in acest sistem fiecare dintre noi este o rotita. Care se invarteste mai repeda sau mai incet, care franeaza sau care… tracteaza.

Asa ca de ce sa nu vrei sa fii tractor? Sa tragi dupa tine mecanismul? Sa invartesti inca vreo doua- trei rotite?

Mda, sa fii tractor inseamna sa depui efort. Si nu un efort mic. Inseamna munca adevarata.

In tineretea mea, atunci cand economia nu prea era lasata sa functioneze, era o vorba: “doi cu sapa, cinci cu mapa”.

Din pacate mentalitatile se schimba greu. Generatia tanara pare a fi atrasa in aceeasi capcana.

Nimeni nu doreste sa produca, toata lumea vrea sa-i invete pe ceilalti cum sa produca.

Tinerii vor fie sa dea sfaturi altora, fie  sa conduca multinationale.

Aici apar cateva probleme absolut obiective: pentru a da sfaturi altora trebuie nu numai sa ai deja o bogata experienta in afacerea respectiva si o reputatie pe masura dar, mai mult decat atat, trebuie sa ai cui sa dai sfaturi, adica trebuie sa existe afaceri. Trebuie sa fie unii care sa accepte sa fie tractoare. Si abia apoi sa te accepte pe tine ca sfatuitor.

Cu multinationalele povestea se complica si mai mult. Prin insasi natura lor, multinationalele se deplaseaza spe zonele periferice ale economiei mondiale, acolo unde gasesc forta de munca foarte ieftina. Si atunci vom avea de ales: ori ne pastram statutul de colonie, salariile mici si locurile de munca la multinationale, ori ne emancipam, ne ridicam pe propriile picioare, strangem din dinti si devenim… tractoare.  Cale de mijloc nu exista.

Ne plangem ca suntem din ce in ce mai saraci? E si normal, cata vreme suntem din ce in ce mai putin productivi.

Cu cat mai repede vom reusi sa schimbam modul in care tinerii abordeaza antreprenoriatul cu atat mai multe sanse vom avea in urmatoarele decenii de a iesi din actuala paradigama. E datoria noastra sa-i invatam  sa fie pragmatici, sa inteleaga ca pe termen lung intotdeauna vor castiga cei care inteleg si satisfac cererea.

Pentru ca oamenii au nevoie si de vorbe dar mai ales de paine.

Pentru ca viata nu e vis, ci realitate. Si nu pot fi alergatori de cursa lunga decat cei care inteleg acest lucru.

Asadar…

Conecteaza-ti potentialul la realitate!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *