0 comentarii

Cuprindere

I-am urat recent tatalui meu de ziua lui: “la multi ani cu impacare”. Pentru ca asa simteam pentru el. Am observat cum a oftat, s-a incruntat, manifestandu-si non-verbal nemultumirea ca nu poate sa fie asa cum i-am urat eu si de buna seama cum isi doreste si el la un anumit nivel. “Da, a spus el, azi uit de ceea ce nu-mi convine”. Ceea ce am reasezat in mine si i-am transmis si poate si inspirat, a fost acceptarea fiintei intregite, cu partile de care vrem sa uitam, cu cele care ne convin si cu potentialul vast a ceea ce suntem mult mai mult decat atat.

Intr-o alta secventa, stand de vorba cu o prietena, mi-am pus intentia de a o privi ca pentru prima data si a o asculta fara a interpreta si accesa alte experiente similare, pe cat posibil. Urmarea observata de mine a fost o curgere fireasca a expunerii ei, prin intrebari retorice (la care la intalnirile dinainte simteam ca tine de mine sa raspund), auto-contemplari ale trairilor ei, solutionari creative si zambete de usurare si incantare. Poate ca ceea ce a imbogatit intalnirea a fost spatiul si disponibilitatea de a ne aprecia cu curiozitate si confirmare.

Ma intreb cum ar fi ca atunci cand venim langa cineva care testeaza exercitiul de a se spune, lasandu-se vulnerabil si deschis, expunandu-si fatete pe care nu si le contempla des si pemitandu-si practic sa se auda pe sine, sa fim prezenti si sa-l primim pe celalalt in totalitatea lui. In unele momente, cu impacare, caldura, expansiune, asa cum stim ca suntem, cum ne place sa credem despre noi si sa ne aratam lumii. Si in alte momente, cu frustrare si tensiune, cu retragere si inchidere, asa cum nu ne place sa ne simtim si cum nu vrem sa stie lumea despre noi. Si cuprinzand posibilitatea de a fi mult mai mult decat atat.

“Stiu” din exercitarea rolului de ascultator ca expunerea propriei experiente si intelepciuni, sau a indoielilor si ingrijorarilor critico-constructive, poate fi tentanta. Iar din experimentarea rolului de marturisitor, mi-e cunoscuta circumspectia si vigilenta catre a nu fi judecata si dorinta a fi inteleasa.

Cu rabdare si atentie, in loc de a limita si altera semnificatiile, poate putem intretine un spatiu in care realmente sa (ne) permitem unii altora sa fim.

Cu recunostinta,
Anca

Anca Rugina
www.activeliving.ro

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start

Despre autor

Scris de

Numele meu este Anca Rugina. Am pregatire de Trainer si Coach NLP, prin programele de formare si certificare urmate la Universitatea NLP din Santa Cruz, cu Robert Dilts, Judith Delozier, Suzi Smith. Am devenit de asemenea NLP Practitioner si Master Practitioner, cu certificare SNLP SUA, IANLP Switzerland & IN Germany, fiind absolventa a scolii Competent Consulting Romania. Continuand acest parcurs, am colaborat ca asistent in cadrul cursurilor de formare in NLP, Practitioner si Master Practitioner, organizate de Competent Consulting. Am participat la peste 900 de ore de training si dezvoltare personala in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si la peste 1000 ore de dezvoltare personala in Psihoterapie Experientiala si Psihodrama. Imi imbogatesc continuu abordarea accesand diferite metode de autocunoastere si evoluare: Constelatii Familiale, meditatie. Viziunea mea este o lume in care oamenii traiesc in armonie cu ei insisi si cu natura. Contributia mea la aceasta lume este sa traiesc constient, sa imi aduc cunostintele si experienta in sprijinul celorlaltora, astfel incat oamenii sa se simta acceptati pentru ceea ce sunt, sa isi acceseze si sa isi foloseasca resursele interioare pentru a-si crea viata pe si-o doresc, in ritmul potrivit lor. Modalitatea prin care pun in aplicare aceasta misiune este sa sustin sedinte de coaching individual si sa facilitez workshopuri de dezvoltare personala, insotind transformarea la nivelul actiunilor, abilitatilor, modului de a gandi, de a simti si relationa, in acord cu natura si telurile de viata ale fiecaruia. www.activeliving.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *