0 comentarii

Cum sa te feresti de manipularile de pe net

Am observat din ce in ce mai des in ultima vreme (poate si din cauza facebook-ului care imi aduce in atentie tot felul de postari) incercari mai mult sau mai putin reusite de manipulare a internautilor. A cititorilor tineri, in special. In primul rand pentru ca tinerii reprezinta majoritatea utilizatorilor de internet. In al doilea rand pentru ca lipsa experientei de viata ii impiedica, de multe ori, sa discearna intre o informatie reala si una manipulatoare.

            De ce ar incerca cineva sa te manipuleze prin intermediul internetului?

Unul dintre motive ar fi ca vrea sa-ti vanda ceva.  Aceasta situatie este cea usor de dibuit, de scuzat si de acceptat, dupa parerea mea. Se aseamana foarte mult cu reclamele de la rubrica de Publicitate: sunt transparente, explicite si asumate ca atare. Evident ca toti stim ca nu trebuie sa luam de bun tot ce se spune intr-o reclama, asa ca se aseamana cu un joc in care ambele parti cunosc dinainte regulile. La urma urmei, daca vrei cumperi, daca nu, nu. Iti asumi de la bun inceput riscurile unei cumparaturi facute pe net.

Un alt motiv, chiar mai raspandit, este acela ca manipulatorul vrea, intr-adevar, sa vanda ceva. Dar nu tie. Tu esti doar un instrument de atingere a unui obiectiv: traficul. Autorul ar spune si ar scrie orice ca sa te aduca mereu si mereu pe pagina lui. Pe tine si pe cat mai multi. Nu conteaza daca informatia este sau nu adevarata, daca este sau nu benefica. Un manipulator care urmareste doar cresterea traficului va scrie orice isi imagineaza ca te va face dependent de el. Fara nici o mustrare de constiinta. Am intalnit recent un caz in care autorul, sub masca unui specialist psiholog, oferea niste sfaturi de-a dreptul amorale, indemnandu-si tinerii cititori sa-si urmeze fara nici un fel de inhibitii impulsurile si dorintele, fara a tine cont de normele morale sau sociale. Acest gen de manipulare, de-a dreptul pervers, este si cel mai periculos, deoarece este nu doar premeditat, ci construit pe baza unor tehnici studiate si perfectionate. Si totul pentru niste banuti castigati de pe urma jocului cu mintile tinerilor.

Un al treilea motiv al manipularii este, pur si simplu, nevoia manipulatorului de a se simti superior celorlalti. Pentru a-si indeplini aceasta nevoie isi creeaza un cerc cat mai larg de influenta, fara a tine cont de urmarile influentei sale asupra celorlalti. Am intalnit si un astfel de exemplu, al unei persoane care, fara sa aspire la vreun beneficiu material (intrucat nu duce lipsa de bani, ba chiar dimpotriva), se simte bine exprimandu-si in mod deosebit de violent (mergand pana la indemnuri la exterminare fizica) opiniile economice si politice si atragand in trena sa cat mai multi ucenici care sa-i gadile orgoliul. Cred ca nu e cazul sa insist asupra pericolului reprezentat de astfel de persoane, cu toate acestea constat ca au surprinzator de multi adepti.

De multe ori regasim toate aceste motivatii in spatele actiunii de manipulare. Dar indiferent daca predomina nevoia de indeplinire a scopului propus, nevoia de putere si superioritate sau nevoia de a-i controla pe cei aflati in sfera de influenta, pericolul manipularii consta in lipsa de preocupare fata de consecintele asupra celor manipulati.

Asa ca, inainte de a-ti oferi increderea neconditionata unei persoane necunoscute de pe net intreaba-te daca esti pregatit sa permiti intrarea, in mintea ta si in viata ta, unor oameni despre care nu stii nimic.

Chiar daca obisnuiesti sa te documentezi de pe net invata sa iei deciziile analizand optiunile si cantarind consecintele cu propria minte si conform propriilor valori.

Si ia nota, la final, ca acest articol reprezinta propria mea opinie, bazata pe propriile mele constatari si pe propria mea experienta de viata. Asa ca nu te lasa influentat sau, doamne-fereste, manipulat de parerile mele. Observa, analizeaza si creaza-ti apoi propriile opinii.

 

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Viziune

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *