0 comentarii

Asumarea erorilor

Se spune ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.

Dar ce se intampla cu greselile nerecunoscute, mai ales cu cele pe care nu ni le asumam nici macar in fata propriei constiinte?

Pai eu cred ca ele se razbuna. Cum? Prin repetitie.

Greselile pe care refuzam sa ni le asumam, inevitabil, le vom repeta. Si, culmea, le vom repeta sperand sa obtinem rezultate diferite.

Se spune ca a gresi este omenesc, dar a persevera este diabolic.

Asa ca primul pas pentru depasirea unui blocaj este cautarea erorii.

A recunoaste greseala in actiunile trecute, a ti-o asuma si a incerca, in viitor, sa indrepti consecintele este singurul mod de a iesi din impas. Pentru ca nu putem derula timpul inapoi singurul lucru pe care il avem de facut este sa actionam mai intelept cu urmatoarea ocazie.

Viata noastra este, in general, determinata atat de deciziile personale cat si de deciziile colective ale societatii in care traim. De aceea este relativ usor sa dam vina pe altii pentru esecuri, nereusite sau nemultumiri. Cu toate acestea, in aceleasi conditii socio-economice, unii reusesc „mai bine” sau “mai mult” decat altii. Dincolo de relativitatea termenilor exista, in mod obiectiv, diferente intre indivizii aceleiasi societati din punct de vedere al succesului social sau economic.

Aceasta simpla observatie ar trebui sa ne puna pe ganduri. Sa cautam in trecutul mai apropiat sau mai indepartat momentul in care decizia luata a determinat actualul curs al evenimentelor. Daca identificam decizia “eronata” avem sanse mai mari sa indreptam lucrurile. Sau, in functie de situatie, sa ne asumam consecintele.

Cred ca in majoritatea situtiilor din viata (cu exceptia celor ce tin de aspecte morale sau axiologice) notiunile de “bine” si “rau” legate de procesul de decizie sunt relative. Ceea ce este o “decizie buna” pentru cineva poate fi “rea” pentru un alt individ, cu personalitate sau aspiratii diferite. Din acest motiv “retetele universale” ale succesului nu functioneaza aproape niciodata.

Toamai de aceea, pentru ca urmam drumuri personale si diferite in viata, necesitatea introspectiei si analizei proceselor de decizie este o chestiune individuala.

Iar daca gasim, in trecut, greseala care a fost samanata nemultumirilor noastre actuale ne va fi mai usor sa ne asumam prezentul, sa il schimbam si sa ne construim un viitor mai apropiat de aspiratiile noastre.

Invinovatindu-i doar pe ceilalti pentru esecuri nu  vom putea produce (nici in noi, nici in cei din jur) acea schimbare necesara modificarii cursului evenimentelor viitoare.

Daca fiecare dintre noi ne recunoastem si ne asumam propriile greseli, impreuna cu consecintele lor, vom fi capabili mai apoi, atat in viata personala cat si in calitate de membri ai unei colectivitati, sa luam deciziile potrivite. Daca, in schimb, vom continua sa-i invinovatim pe altii pentru nemultumirile noastre cred ca sunt sanse mari sa repetam greselile din trecut si, cu urmatoarea ocazie, sa luam tot deciziile eronate.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *