0 comentarii

Comportamentul adolescentilor

Cele 5 scopuri ale comportamentului deviant – articol pentru parinti

S-au scris si s-au vorbit multe despre varsta adolescentei, despre dificultatile care apar in relatia tinerilor cu parintii. De cele mai multe ori se ivesc neintelegeri, adolescentul pare ilogic parintilor, chiar imatur, contrastand frapant cu pretentiile lui de a fi tratat ca adult.

Alteori pare ca traiesc intr-o lume a lor, guvernata de niste legi speciale care nu se potrivesc cu cele ale adultilor. O lume in care ceea ce parintilor li se pare de la sine inteles sau bine sau corect, nu este privit cu aceeasi ochi, o lume poate a cntrastelor si a contradictiilor, a emotiilor puternice, dar si a judecatilor categorice, “definitive”.

Anumite orientari in psihologie sustin ca in general comportamentul asa-zis deviant al adolescentilor (adica ceea ce fac ei atunci cand nu se supun regulilor sau asteptarilor sociale), are cinci scopuri. Astazi vom aborda doua dintre ele.

Unul dintre acestea este atentia. A primi atentie din partea celorlalti este ceea ce sta in spatele multor comportamente umane la orice varsta. Insa in adolescenta aceasta nevoie se acutizeaza si poate duce la comportamente nedorite, cum ar fi maimutarelile, micile rautati, imbracamintea ciudata, incercarile de a-i impresiona pe ceilalti prin orice mijloc, vorbaria excesiva, etc. Aceste manifestari pot fi intelese gresit, iar parintii pot fi tentati sa le taxeze imediat sau pur si simplu sa il confrunte pe adolescent. Unii insa pot adopta si varianta de a le ignora, ceea  ce nu va face decat sa-l forteze pe adolescent sa adopte comportamente din ce  in ce mai extreme  pentru a le atrage atentia. Daca sunt pedepsite, aceste manifestari isi vor atinge oarecum scopul, aceea de a-i face pe parinti sa il remarce si s-ar putea perpetua de cate ori adolescentul simte ca nu este luat in seama suficient. O abordare mai eficienta este sa gasiti o cale de a-l valoriza sau a-l pune in centrul atentiei intr-o maniera pozitiva. I se pot trasa anumite sarcini sau poate fi antrenat in activitati care il vor face remarcat in fata celorlalti (a fi maestru de ceremonii la un eveniment in familie, a se inscrie intr-o trupa de teatru, performance sau muzica, etc.

Un alt scop despre care putem vorbi este puterea. Dorinta de a avea influenta asupra celorlalti poate sta la baza agresivitatii, ostilitatii, manifestarilor de opunere, rezistenta, nesupunere, furie, sefie, dar si apatie, minciuna. Legatura dintre dorinta de putere, de a-i supune pe ceilalti si comportamentele agresive sau furie este evidenta. Insa si indiferenta poate fi o arma izvorata din aceeasi sursa, din dorinta de a-i manipula pe ceilalti, de a le arata ca nu poate fi controlat, nu poate fi obligat sa asculte sau sa raspunda. Alaturi de agresivitate si nesupunere, care starneste poate  dorinta parintilor de a raspunde tot cu ostilitate si apatia are acelasi potential, parintii ajungand uneori sa se infurie (“Ah, nu ma asculti! Nu-mi dai importanta, etc…)

Din nou simpla pedeapsa pentru comportamentele care au ca scop puterea nu va fi suficienta pentru a le indeparta, daca nu pot obtine puterea acasa, vor incerca acest lucru la scoala si se poate ajunge la situatii neplacute in relatia cu profesorii sau colegii.

O cale de a redirectiona aceasta nevoie de putere ar fi oferirea unei sanse adolescentului de a obtine putere printr-un comportament dezirabil social, cultivarea calitatilor de lider, incurajarea sa candideze pentru seful clasei sau asistent al antrenorului de sport, implicarea in activitati extrascolare care ii pot oferi sansa de a fi liderul unui grup, descoperirea impreuna a puterii argumentatiei, superioara fortei fizice sau violentei (inscrierea la un curs de comunicare sau de dezbateri).

Prin cunoasterea acestor nevoi care stau la baza anumitor comportamente nedorite, puteti gasi cai eficiente de a le transforma intr-o forta pozitiva in viata adolescentilor vostri. Despre celelalte scopuri si modul in care ele se inlantuie vom vorbi data viitoare.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Parinti

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *