0 comentarii

Comportamentul adolescentilor partea a III-a

Lista articolelor din seria: Comportamentul adolescentilor

  1. Comportamentul adolescentilor
  2. Comportamentul adolescentilor partea a II a
  3. Comportamentul adolescentilor partea a III-a
  4. Tema de vacanta pentru parinti-esecul scolar

Pana acum am mai vorbit de 4 posibile scopuri ale comportamentului deviant al adolescentilor. In acest articol voi detalia cel de-al cincilea scop si anume, distractia. Desi pare ca nu are nici o legatura cu celelalte (atentia, puterea, razbunarea, a fi lasat in pace), acesta poate deveni o alternativa la oricare din ele: „daca nu pot sa….macar sa ma distrez”.

Absenta unor alternative, limitarea metodelor de a-si face viata interesanta (cerinte de genul „te duci la scoala si vii direct acasa, atat”) pot duce la cautarea unor variante ilegale sau iresponsabile de asigurare a distractiei: consum de alcool, droguri, sex neprotejat fara un partener stabil.

Adolescentul in cauza poate fi mai inteligent decat arata, este visator sau da semne de plictiseala. Activitatile comune, cotidiene nu il intereseaza foarte mult si necunoscand alte surse de distractie este foarte vulnerabil la influente din grupul de prieteni care il pot tenta sa incerce nu doar tutunul (despre care multi adolescenti spun ca ii relaxeaza) ci si alcoolul (care este vazut ca o sursa de distractie) sau drogurile (care sunt prezentate ca oferind o evadare din cotidian sau experiente deosebite sau chiar spirituale).

O buna aparare fata de toate acestea ar fi in primul rand discutii deschise cu adolescentii despre efectele acestor substante, dar dupa cum stim se desfasoara in permanenta campanii de prevenire care incearca sa arate aceste efecte nocive si care nu ii impresioneaza neaparat pe adolescenti. Uneori pentru ca se simt invulnerabili, alteori pentru ca isi spun ca nu li se va intampla lor. Oricare ar fi motivele, interzicerea sau prezentarea consecintelor par a nu fi suficiente.

Mergand mai degraba pe oferirea de alternative de petrecere a timpului liber, adolescentul ar putea fi incurajat sa caute distractia in alte domenii. In special pentru cei care urmaresc acest scop ar fi utila incercarea de a le canaliza energia spre activitati care presupun aventura. Exista deja si la noi in tara diferite asociatii sau cluburi care organizeaza excursii pe munte, cursuri de speologie, tabere de supravietuire sau alte activitati care facute intr-un mod calculat, profesional, cu toate precautiile de rigoare pot satisface spiritul de aventura fara a va pune adolescentul in pericol. Deasemenea exista numeroase sporturi, sportul fiind dupa cum am vazut unul dintre cele mai bune metode de a implini nu numai un scop cum ar fi distractia ci si altele in acelasi timp. De asemenea aceste activitati in aer liber se pot face si impreuna cu parintii sau macar cu unul din parinti. Bineinteles ca mai sunt si altele: dansul, muzica arta, in general. Se gasesc chiar la noi in oras diverse modalitati de petrecere a timpului liber care nu presupun nici un pericol, unele fiind chiar gratuite si la indemana tuturor.

Mereu se organizeaza vernisaje de expozitii artistice cu intrare libera, se fac dezbateri publice in anumite librarii (un bun mediu de exprimare a opiniei, de a lua contact cu alti tineri), sunt spectacole de strada sau chiar manifestari la care se poate participa direct (concursuri de desen, fotografie), piese de teatru la care avem acces gratuit (teatru studentesc la casa de cultura a studentilor, etc.), mai sunt si manifestari periodice (gen Saptamana cafenelelor) cu proiectii de film, piese de teatru sau alte activitati.

O alta metoda  de petrecere a timpului liber poate fi si a avea un animal de companie. Poate ca un caine vi se pare o mare bataie de cap, dar poate ca merita deranjul daca il scoate pe adolescentul dumneavoastra in aer liber unde se poate intalni cu alti tineri de varsta lui iubitori de animale si cu care poate avea altceva in comun decat o tigara sau o sticla de bere.

In orice etapa s-ar afla adolescentul dumneavoastra, intotdeauna exista o sansa de a ajunge la sufletul lui, de a-l ajuta sa-si satisfaca nevoile intr-un mod sigur, responsabil, constructiv. Daca solutiile par limitate sau va aflati intr-un impas nu ezitati sa cautati sprijin (fie ca este un specialist – psiholog sau un alt profesionist sau pur si simplu cineva de incredere din anturajul dumneavoastra). Adolescenta este o perioada minunata, dar si dificila in acelasi timp si a cauta sprijin ca parinte nu este un semn de slabiciune, ci unul de maturitate responsabila.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Parinti

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *