2 comentarii

Ecuatia schimbarii

Poate fi schimbata natura umana?

Putem sa devenim asa cum dorim, sa scapam de ceea ce nu ne place, sa ne transformam in ceea ce visam sa fim?

Putem sa schimbam atmosfera din familie sau de la serviciu, sa avem relatii mai armonioase, sa renuntam la obiceiurile proaste, sa ne delimitam complet de o parte din noi?

Iata intrebari care ne-au framantat de cand lumea si la care s-au dat raspunsuri in fel si chip:

• Lupu-si schimba parul, dar naravul ba.

• Nici un om nu poate fi schimbat din exterior, schimbarea trebuie sa vina din interior.

• Nimeni nu poate schimba pe altcineva.

Sau dimpotriva:

• Orice invat are si dezvat.

• Totul este schimbare.

• Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Daca schimbarea la nivel individual a fost mai mult o problema filosofica sau religioasa, schimbarea la nivelul grupurilor de indivizi a fost intotdeauna o problema sociala, economica si chiar politica, asadar nu trebuie sa ne miram de faptul ca managerii organizatiilor au cautat sa o cuantifice si sa o rezolve prin metode tehnice, incercand se elimine orice subiectivism sau element aleator.

In 1997, in cartea lor „Organizational Transitions: Managing Complex Change”, Richard Beckhard si Rubin Harris au expus pentru prima formula pe care au numit-o „ecuatia schimbarii”.  Preluata in fapt (dupa chiar declaratiile autorilor) de la David Gleicher, ecuatia este in realitate o inecuatie care arata asa:

Insatisfactia x Dezirabilitatea x Implementarea Practica > Rezistenta la schimbare

Chiar daca pare o simpla insiruire de elemente, aceasta formula si-a dovedit deja forta practica in managementul schimbarii organizationale si propun sa incercam sa o folosim si in viata personala.

Sa incercam sa redefinim elementele in termeni personali:

Insatisfactia. Este obligatoriu sa simtim o lipsa indubitabila de satisfactie fata de situatia noastra prezenta. Cata vreme suntem satisfacuti (chiar si partial) de situatia din prezent schimbarea nu se poate petrece.

Dezirabilitatea. Solutia dorita trebuie sa fie atractiva si esta obligatoriu sa intelegem ce presupune ea. Trebuie sa avem o viziune clara asupra modului in care vor decurge lucrurile si asupra consecintelor benefice ale schimbarii. Cu cat aceasta viziune va fi mai clara si mai detaliata cu atat tranzitia va fi mai usoara si mai rapida.

Implementarea practica. Trebuie sa fii convins ca transformarea este realista, aplicabila si primul pas cat mai usor de facut.

Rezistenta la schimbare. Rezistenta la schimbare exista in fiecare dintre noi. Ea este suma unor convingeri sau instincte care ne retin intr-o stare de inertie comoda:

credinta ca schimbarea va avea efecte sau eficienta limitate (nu va functiona, cei din jurul meu ma vor determina sa ma reapuc de fumat; nu voi reusi sa ma abtin de la dulciuri toata viata, nu voi reusi sa economisesc destul de mult incat sa merite efortul)

blocajul volitiv in fata oricarei schimbari (nu vrea sa invat sa lucrez pe calculator, nu vreau sa fac efortul de a economisi, nu vreau sa invat o limba straina)

lipsa de interes, comoditatea, lenea pur si simplu

Ecuatia schimbarii nu are in fapt  o valoare cantitativa, ci una calitativa.

Factorilor din partea stanga a inecuatiei nu la atribuim valori numerice ci, mai degraba, valoare existentiala. Factorii respectivi trebuie sa existe pur si simplu, pentru ca daca unul dintre ei lipseste sau are valoare foarte mica (apropiata de zero) si produsul celor trei factori va fi zero (sau foarte aproape de zero), asadar nu poate invinge rezistenta la schimbare.

In practica, asa zis-a ecuatie este utilizata ca o lista de verificarea existentei conditiilor necesare realizarii cu succes a schimbarii.

Trebuie sa ne asiguram ca:

• insatisfactia pe care o simtim fata de situatia prezenta este una reala, nu este efectul unei indispozitii tranzitorii si este determinata cu adevarat de elementul pe care dorim sa-l schimbam,

• rezultatul schimbarii propuse este exact ceea ce ne dorim sa obtinem, sa fim siguri ca efortul pentru schimbare va determina exact efectul pe care il asteptam, cu alte cuvine sa ne calibram asteptarile la realitate, sa nu ne creem false iluzii.

• impartim procesul schimbarii in etape usor de realizat si obiective intermediare usor de atins. Astfel ne va fi mai usor sa facem primul pas si micile victorii de pe parcurs ne vor motiv sa continuam pana la atingerea obiectivului final.

Iata inca un exemplu prin care o tehnica de management organizational poate fi preluata si aplicat in viata personala, cred eu, cu succes.

Daca doriti sa faceti o schimbare in viata voastra si nu stiti de unde si cu ce sa incepeti eu va propun sa aruncati un ochi si peste ecuatia schimbarii si sa incercati sa o folositi in mod practic in viata voastra.

Succes si schimbari in mai bine va doresc!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie, Viziune

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *