0 comentarii

De ce nu ne atingem scopurile?

Ne dorim foarte multe lucruri, visam la proiecte ambitioase, ne stabilim tot felul de obiective,  dar putini dintre noi reusesc sa le si atinga.

De ce nu ne atingem scopurile?

Daca privim lucrurile la un nivel superficial, se pot enumera câteva cauze:

– nu ne definim clar ceea ce dorim, iar o reprezentare vaga a scopurilor implica o dispersare a energiei,

– nu ne mobilizam suficient,

– nu perseveram suficient,

– ne stabilim scopuri nerealiste,

– evitam sa ne asumam riscurile,

– ne lasam descurajati rapid de ceilalti…  si lista poate continua.

Însa motivul real pentru care nu ajungem sa ne realizam un anumit scop, rezida din faptul ca acel scop ne pune în conflict cu noi însine. O parte din noi doreste realizarea acelui scop, alta parte nu.

Conflictul nostru intern se manifesta prin tot felul de rezistente în atingerea acelui scop (oboseala nejustificata, taraganare la infinit), prin blocaj decizional ( nu stim ce sa facem, ce decizie sa luam) sau chiar prin autosabotaj.

De ce s-ar opune o parte din noi realizarii scopului?

Mai întâi pentru ca nu e dispusa sa plateasca pretul realizarii scopului. Orice câstig implica automat o pierdere.

Hai sa-ti dau un exemplu ca poate întelegi mai bine. Eu eram foarte impulsiva. Si unul dintre scopurile mele când am început un curs de dezvoltare personala era sa renunt la acest comportament.

Am reusit sa-mi dau seama de ce mi-e atât de greu sa renunt la acesta, si ce se ascunde de fapt în spatele acestei impulsivitati,  de ce se declanseaza ea defapt.

Pai, am descoperit ca îmi place sa fiu autoritara, sa detin controlul, sunt foarte energica si activa, mi se pare ca lumea întreaga se misca prea încet…si comportamentul contradictoriu al acestor stari e impulsivitatea.

Daca vreau ca aceasta sa se diminueze, va trebui sa renunt la unul sau mai multe din comportamentele care o genereaza. Normal nu?

Si atunci am facut un compromis cu mine, mi-am educat impulsivitatea în asa fel încât, comportamentele care sunt necesare personalitatii mele sa fie accentuate si cele care-mi fac rau sa pot sa le diminuez sau sa le înlocuiesc. Si am ajuns la concluzia ca omul e asa cum e, … sa-l iau asa cum e, ca suntem diferiti si ca eu trebuie sa ma adaptez la nevoile celuilalt, ca doar cu calm si rabdare pot fi înteleasa si acceptata.

Un factor important care intervine între noi si scopurile noastre este setul nostru de convingeri limitative, care se reflecta în imaginea de sine.

Îti spun ca imaginea de sine e un factor esential în definirea scopurilor, în sensul ca scopurile care ne contrazic imaginea noastra despre noi însine, au mai mari sanse de a fi atinse.

Si invers, daca noi nu credem ca putem atinge un anumit scop, realitatea va reflecta credinta noastra: nu îl vom atinge.

De aceea daca vrei sa atingi scopuri ambitioase, trebuie sa-ti modifici în asa fel conceptul încrederii în sine,  încât sa-ti depasesti propriile limite.

Daca modificam ceea ce credem si simtim despre noi în raport cu scopul respectiv, sansele de îndeplinire a acestora vor fi foarte mari.

Eu mi-am pus de câteva ori scopul de a învata înca o limba straina. Începeam cu o lista despre ce as avea nevoie pentru asta, începând cu materiale, program de învatare, costuri necesare, pâna la data finala  în care doream sa-mi îndeplinesc scopul.

Bunn, totul parea atât de sistematic si de simplu…si totusi venea data limita si nu-l îndeplineam, si amânam un pic data, ma minteam si încercam sa ma motivez ca de mâine ma pun pe treaba.

Unde trebuia sa lucrez defapt? Nu la program si la structura pe care era dealtfel foarte buna… ci la mine.

Eu eram cea care nu avea motivatia intrinseca pentru atingerea scopului. Comportamente ca lenea, comoditatea, ma faceau sa amân atingerea acestui scop. Odata ce am lucrat la eliminarea acestor comportamente, am început sa muncesc mai clar si mult mai productiv pentru scopul meu.

3 pasi simpli despre cum sa-ti tintesti bine scopurile

defineste clar ceea ce-ti doresti. Multe din scopurile noastre nu sunt în realitate ale noastre, sunt dobândite de la parinti, prieteni, etc. Acestea nu ne reprezinta defapt, si nu ne vom angaja 100% în îndeplinirea lor. Asa ca puneti scopuri care sa-ti îndeplineasca nevoile tale si sa-ti aduca entuziasmul, sa aiba pentru tine o puternica încarcatura emotionala.

Vizualizeaza în fiecare zi scena atingerii acestui scop. Imagineaza-ti-o cu lux de amanunte, unde si cu cine esti când îti vei atinge acest scop, ce vezi în jurul tau, cum te simti?

Asteapta oportunitatile cu mintea deschisa. Oportunitatile pot veni sub forma unor coincidente sau întâmplari neprevazute, care au încarcatura emotionala pentru ca zi de zi te gândesti si lucrezi pentru atingerea lor. E simplu, atragi ceea ce gândesti!

Asa ca dragul meu, începe acum cu o lista de minim 3 scopuri pe care vrei sa le îndeplinesti pâna la sfârsitul anului. Analizeaza-le foarte bine si vezi de ce resurse ai avea nevoie pentru ca acestea sa fie îndeplinite cu succes.

Analizeaza si comportamentele care s-ar putea sa nu-ti dea voie sa le realizezi, înlatura-le, apoi munceste în fiecare zi pentru scopurile tale.

Sunt aici pentru a te sustine!

Cu drag, Florina

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *