1 comentariu

Cum pot sa dau, cand n-am nimic?

Intr-o vreme a vietii mele am facut o alegere care m-a scos din multe obiceiuri.

Renuntand la un job care ma incorseta, in care nu faceam cu placere ceea ce faceam, am renuntat, desigur, si la banii pe care ii luam, luna de luna…

Traind din “rezerva”, adica fara sa “produc”, in acea pauza de respiro am invatat enorm despre mine.

Unul din lucrurile importante, pe care le port cu mine de atunci, e intelesul lui “a da”, a oferi. Credeam ca pentru a putea sa dau, trebuie neaparat sa am ceva, si doar ceva anume putea fi dat. De pilda, ajutor banesc celor aflati in lipsa.

Am primit insa eu insami ajutor, prin intermediul unei carti. O prietena mi-a dat cu imprumut o micuta carte a… altei prietene (stiti cum e, nu?). O carte scrisa de Neale Donald Walsch, in care vorbea despre Abundenta. Neale a trait o vreme in saracie, dormind in parc si cautand hrana in gunoaie. Povestea in carte cum facea, in vremuri bune acum, ateliere despre abundenta cu oameni de diverse categorii, ca si profesie, varsta ori preocupari. Dar toti doreau sa aiba abundenta. El ii invata cum s-o ofere, de acolo de unde ei credeau ca le lipseste.

La pauza, un domn s-a apropiat de el si i-a spus ca el chiar nu are de unde oferi. Ca e atata de lipsit de mijloace materiale, incat abia a strans, de la prieteni, banii sa vina la seminar. Si ca nu vede de unde poate sa ofere ceva altora.

Neale l-a intrebat atunci daca are vreo calitate, vreun dar al sau, cu care se remarca el mai usor. Omul i-a spus ca da, are simtul umorului si spune bancuri bune.

“- Ok, – i-a spus Neale – ofera atunci din timpul tau altora si adu celor din jur bucurie prin glumele tale. Ia vezi, ar merge asta?”

In pauza, omul nostru s-a dus in sala de mese, unde erau multi oameni, veniti la alte prezentari si cursuri. S-a apropiat de unii si le-a spus un banc. Pe urma, a mers la altii. Desigur, a fost pe la cei pe care ii ochea el, vazandu-i mai abatuti sau prea preocupati. Le-a descretit fruntile si a facut chiar un fel de mic “show”. A primit chiar aplauze.

La terminarea pauzei, s-a dus la Neale. Era radios, incantat de ce facuse, caci a face pe altii sa se bucure, il bucurase si pe el.

“- Ei, cum a fost? – a intrebat Neale.

– Grozav! Nici nu-mi vine sa cred… Si ma simt atat de bine!”

Si pe urma, Neale a scos la iveala o palarie, in care colegii de atelier, carora el le spusese povestea omului, stransesera o suma de bani ca sa-l ajute sa mai recupereze din costul cursului. Omul nostru a fost coplesit.

Citind aceasta poveste, am ales atunci sa ofer ce aveam: timp. Si asa, o vreme, am fost alaturi de niste voluntari, care ofereau timp si prezenta lor unor oameni aflati in suferinta. Am primit inmiit: lectii de viata, povesti de suflet, prietenii, bucurie, implinire. Am invatat multe, multe…

Nimic cu bani, nimic masurabil in bani. Si nici macar epuizabil, ca si valoare, pentru mine. Asa am aflat ca:

1. Poti oferi de acolo de unde ai

( In cazul meu: ceva timp, placerea de a scrie, de a vorbi si de a asculta, pasiunea de a cunoaste alti oameni, interesul pentru dezvoltare personala)

2. De unde ai, poti lua si nu se termina, ba chiar sporeste

Fiind vorba de calitati personale, cand oferi ceva folosindu-te de ele, nu doar ca nu le epuizezi, ci chiar le dezvolti. Si poate ca descoperi despre tine o noua cale, o noua menire in viata. Cine stie…

3. Cand oferi, Universul iti intoarce inmiit

Aici, cred, nu-i nevoie de exemple. Sigur aveti in viata voastra multe astfel de intamplari, in care darul oferit a fost rasplatit peste asteptari; chiar bucuria facuta alora e o rasplata care ne hraneste.

4. Pe masura ce oferi, te cunosti pe tine

In relatia cu cei carora le oferi ceva, intalnesti reactii neasteptate. Pot fi multumiri pentru darul tau, poate fi indiferenta sau chiar opusul lui “multumesc”, in fel si fel de forme. Cum vei primi toate astea, depinde de tine. Afli despre tine de ce faci darul:

Vrei sa ai o imagine buna, sa fii vazut ca “omul bun?”

Vrei sa fii iubit pentru ca esti placut si cu inima larga? Sau sa fii iubit ca esti asa cum esti?

Vrei sa oferi pentru ca simti ca poti ajuta? Stii sa te opresti, cand ti se refuza ajutorul?

De ce o faci? Pur si simplu, fiindca te impinge inima?

In timp, motivele pentru care darui se schimba, caci si tu te schimbi si cresti… Aici e o lunga poveste, poate vom mai spune multe, alta data.

Pana atunci, va invit sa vedeti ce resurse puteti gasi in voi, pentru a oferi celor din jur bucurie care vi se va intoarce inmiit. Sa gasiti motivele pentru care vreti sa oferiti.

Si poate chiar sa povestiti aici cum ati avut si voi bucurii cand ati daruit asa, din inima.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie

Despre autor

Scris de

A urmat cursuri de dezvoltare personala, cursuri de qigong si taichi cu maestrul Cezar Culda, meditatie dinamica si alte diverse forme de meditatie cu Maneesha, discipola lui Osho, reiki si tehnica radianta.

1 Comentariu

 1. Neale Donald Walsch !!!
  Omul asta m-a invatat foarte foarte lucruri. Iar eu, in ciuda faptului ca am avut o copilarie plina de vanatai si durere, am devenit permanent fericit. Fericirea este starea mea de “a fi”. Nici nu visam sa pot face asta vreodata.

  Intamplarea despre care vorbesti in acest articol, se afla in cartea “Mic Tratat Despre Viata”. Am 10 carti de-a lui, si am de gand sa le cumpar pe toate 🙂
  Cumpar, Citesc si iau notite, apoi fac o lista cu toata modalitatile in care pot aplica ceea ce am citit.

  Te incurajez sa cauti mai multe despre Neale Donald Walsch.
  Poti gasi chiar si filmul “Conversatii Cu Dumnezeu”, este tradus in romana si pe youtube.
  Iti doresc mult succes in continuare 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *