3 comentarii

Audiobook-ul instrument al dezvoltarii persoanle

Adaptarea si modernizarea suportului informational trebuie actualizat la nivelul publicului si al societatii careia i se adreseaza, oferind o alternativa sau chiar posibilitatea de a avea acces la informatie. Carte vorbita (Audiocarte) a aparut odata cu dezvoltarea si popularizarea (ieftinirea) instrumentelor de inregistrare a sunetelor si a fost utilizata in special, pentru folsinta orbilor, sau celor cu probleme de vedere. In multe orase din lume s-au creat biblioteci cu placi de patefon, sau casete cu carti vorbite.

O alta folosire a metodei a fost la invatarea limbilor straine, cu pronuntia si dictia corecte.

De mult succes s-au bucurat inregistrarile unor poezii sau piese de teatru inregistrate de autori sau de mari actori.

Utilizatorii de astazi ai audiocartii sunt cei care duc o activitate manuala automata si monotona, ca sofatul pe sosele aglomerate.

Audiobook-urile faciliteaza accesul omului la cultura pe care de altfel, nu o respinge, ci doar o impinge intr-un plan secund din lipsa de timp. Acestea schimba calitatea individului din cititor in ascultator permitandu-i astfel sa desfasoare alte activitati in acelasi timp cu savurarea cartii alese.

Audiobook-urile surprind prin caracterul de simultaneitate, oferind ascultatorului o alta modalitate de a experimenta complexitatea textului scris.

Caracteristicile unui audiobook fac din acesta un instrument ideal pentru crearea suportului de curs necesar oricarei institutii de invatamant, care practica invatamantul la distanta asistat de calculator.

In Romania prima carte audio a fost realizata in anul 1967 si a fost creata exclusiv pentru nevazatori. Relansarea acestora, intr-un format mult mai modern si usor de utilizat a avut loc in 2004.

Chiar daca multi ar fi tentati sa creada ca audiobookurile reprezinta o descoperire recenta, acestea au de fapt o istorie de mai bine de saptezeci de ani. In prezent, piata cunoaste o crestere moderata, dar sigura, sfidand chiar efectele crizei financiare, iar semnalele cititorilor incurajeaza demersul putinelor edituri din Romania care au ales sa le ofere o noua experienta a lecturii.

Acest tip de produs satisface o nevoie tot mai prezenta a oamenilor de a umple cumva cantitatea imensa de timp pierdut, mai ales in traficul din Bucuresti.
Acestia au astfel posibilitatea de a asculta o poveste, o lectie, un eseu, o carte de specialitate sau cateva poezii in momente in care n-ar putea face altceva. Este un mod deopotriva util si placut de a trece peste momentele terne ale zilei.

Cei care prefera “lectura” cartilor in format electronic sunt, in general, persoane cu educatie peste medie, venituri medii si mari si, cu siguranta, iubitori de cultura, un mare procent dintre acestia fiind constituit din cititorii fideli ai cartilor traditionale sau de nisa.

O data cu dezvoltarea telecomunicatiilor, cresterea popularitatii internetului, aparitia unor noi formate audio si a MP3 player-erelor, piata audiobookurilor a crescut enorm, devenind o noua pasiune a iubitorilor de literatura, dar si o alternativa plauzibila pentru petrecerea cu folos a orelor petrecute in trafic sau desfasurand anumite activitati de rutina.

De asemenea, colectia de business va fi imbogatita cu un nou audiobook, “Un strop de motivatie”, in lectura lui Adrian Popescu, lansat la incepultul lui Iulie.

Motivatie!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie

Despre autor

Scris de

Adrian este un tanar psiholog si vorbitor motivational. Prin tot ceea ce face profesional, el ajuta oamenii si organizatiile sa-si constientizeze nevoile, valorile si sa-si atinga obiectivele. http://ideileluiadi.ro

3 Comentarii

  1. Catalin

    Da. Audiobook-urile sunt bune. Este o evolutie. Dar tot mi-e dor sa miros filele unei carti proaspat tiparite. Unde se va ajunge. Probabil ca genul de device-uri iPad vor inlocui cartile, dar ce sa-i faci: ramanem niste permanenti romantici, cu dor de citit sub plapuma groasa, in miez de noapte.
    Cel putin mie imi este dor de zilele acelea.
    Cata

  2. Tehnologia avanseaza si noi odata cu ea. Cartile raman, oricat am ajunge de departe cu tehnologia. Cel putin pentru mine ele semnifica un “instrument” primordial al educatiei si implicit al dezvoltarii personale si profesionale.
    Motivatie!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *