2 comentarii

Schimbari in modul de impozitare a veniturilor din investiti

Asa cum probabil ati aflata deja, pe site-ul Ministerului Finantelor, la adresa http://discutii.mfinante.ro

A fost publicat proiectul Ordonantei care va modifica, incepand ci 1 iulie 2010, Codul Fiscal al Romaniei.

Trecand pesta faptul ca, inca o data, nu este respectat termenul de 6 luni ce trebuie sa treaca intre publicarea si intrarea in vigoare a modificarilor codului fiscal, noi, contribuabili disciplinati sau nu, trebuie sa ne supunem acestor modificari intrucat nu avem alternative.

Asa arata, in prezent, articolul 65 din Codul Fiscal:

„ART. 65

Definirea veniturilor din investitii

(1) Veniturile din investitii cuprind:

a) dividende;

b) venituri impozabile din dobanzi;

c) castiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilor art. 7;

d) venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valut? la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;

e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.

2) Sunt neimpozabile urm?toarele venituri din dobanzi:

a) venituri din dobanzi la depozitele la vedere/conturile curente;

b) *** abrogat;

c) venituri sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite în baza legislatiei privind economisirea si creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ .

c1) venituri repartizate membrilor caselor de ajutor reciproc în functie de fondul social detinut;(…)

Ordonanta de Urgenta ne anunta sec:

„16. La articolul 65, alineatul (2), literele a) ?i c) se abroga.”

Buuun. Deci primul punct ochit e punct lovit. S-a terminat cu neimpozitarea dobanzilor la vedere acordate pentru conturile curente. E adevarat ca dobanzile respective erau oricum infime si impozitarea lor probabil nu ne va afecta prea mult. Ceea ce e nejustificat (la fel se intampla dealtfel si in cazul dobanzilor la depozite) este impozitarea inflatiei. Inflatia reprezinta costul acestui tip de investitie. Si normal ar fi, la fel ca in cazul oricaror costuri, sa fie deductibila. Este vorba de un principiu dar se pare ca in ziua de azi nimeni nu mai da doi bani pe pricipii.

Al doilea punct ochit si lovit: veniturile acordate deponentilor in cadrul sistemului de economisire creditare in domeniul locativ. Acest model, care incurajeaza planificarea financiara pe termen lung si  acumularea in timp a sumelor necesare construirii sau imbunatatirii locuintei, este un lucru foarte bun care a reusit  cu destule dificultati sa se impuna in sistemul financiar romanesc. Imi pare rau dar nu reusesc sa gasesc nici o scuza acestei modificari, cu atat mai mult cu cat dobanzile acordate in acest sistem sunt mult mai mici decat la depozitele standard, chiar la limita de acoperire a inflatiei.

„23. Alineatul (2) al articolului 67 se modific?” si stabileste cota de impunere pentru toate aceste dobanzi la 16%.

Art. 66

Stabilirea venitului din investitii.

18. Alineatul (5) al articolului 66 se modific? ?i va avea urm?torul cuprins:

?(5) Castigul net /pierderea neta se determina la sfarsitul fiecarui trimestru ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare în cazul societatilor inchise. Castigul net determinat /pierderea neta determinat? la sfarsitul fiecarui trimestru se calculeaz? de catre contribuabil, pe baza declaratiei de impunere trimestriale.?

Bun. Am mai rezolvat o problema. I-am pus la respect pe imbuibatii aia de speculatori de la bursa. Capitalistii aia care vor sa castige fara munca. Ia sa-si piarda si ei vremea in fiecare trimestru pe la cozile de la finante, ca si asa au prea mult timp liber. Sau, mai bine, sa se apuce de munca cinstita, nuuu?

25. La articolul 67 alineatul (3), litera a) se modific? ?i va avea urm?torul

cuprins:

?a) castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare în cazul societ?tilor inchise, se impune cu o cota de 16%.”

Inca un punct ochit si lovit. Eliminarea cotei de impunere de 1% pentru castigul obtinut din transferul titlurilor de valoare detinute pentru mai mult de un an da lovitura de gratie adevaratilor investitori. Egalizarea la 16% a cotei de impunere are drept consecinta descurajarea investitiilor pe termen lung. Primele consecinte s-au vazut deja in luna mai, cand indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a prabusit pur si simplu sub presiunea vanzarilor facute de investitorii care detineau aceste titluri de 10 ani sau mai mult si care s-au grabit sa-si marcheze profitul inainte de intrarea in vigoare a acestei modificari. Cu siguranta aceste persoane nu aveau nici o intentie sa-si lichideze aceasta investitie la care nu renuntasera nici in perioada neagra a anului 2008.  Ceea ce n-a reusit prabusirea pietei de capital din Romania a reusit schimbarea catorva cuvinte din codul fiscal.

Exista totusi si o veste buna. Prin modificarea alin (5) al art. 67, pierderea anuala adin tranzactionarea acestor titluri se reporteaza si se recupereaza din eventualele castiguri ale urmatorilor 7 ani.  Nu ma pot abtine de a ma intreba: sa fie oare o referire la cei sapte ani biblici de belsug si cei 7 de foamete?

Sper sa fie doar o coincidenta. Pentru ca 7 ani de relativ belsug am avut. Nu vreau sa ma gandesc mai departe.

Desi codul fiscal nu considera veniturile din cedarea folosintei bunurilor ca venituri din investitii eu le voi aborda totusi in cadrul acestui subiect.

Modificarea intervenita aici se refera la obligativitatea depunerii declaratiei anuale de venit si pentru situatiile exceptate anterior, incadrate la art. 63 al.(2)

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

2 Comentarii

 1. Mirela,

  nu stiu daca te-ai uitat pe geam, afara, in ultimul timp. e criza 🙂
  adica ce face guvernul, pentru ca e criza? pune mai multe biruri.

  consecinte:
  1.investitorii o sa-si gaseasca alte piete.
  2.investitorii o sa-si faca firme offshore si vor tranzactiona capitalul lor speculativ, prin aceste firme.

  care investitor? ala mare si/sau investitorul versat, pentru ca cei mici o sa fie rasi de aceste masuri. ei vor iesi, pur si simplu, din joc. iar BVB va deveni o scena pe care joaca “cine trebuie”.

  guvernul crede ca e destept. dar daca te uiti mai bine, el sta pe o craca si taie acea craca, intre el si trunchi 🙂

 2. Mirela

  @Luca,

  Da, afara e criza. Si daca se poate sa o adancim si mai mult de ce sa n-o facem?

  Astea nu sunt masuri de iesire din criza. Sunt doar masuri care sa dea oarecare satisfactie celor care sunt deja loviti prin taierea de salarii si pensii. Pentru ca veniturile suplimentare aduse la buget de aceste masuri sunt absolut neglijabile, nici nu stiu daca se acopera costurile de colectare.

  Nu duc grija investitorilor mari. Ei au multe alte optiuni.
  Dar cum vor fi incurajati noii investitori? Aceia care ar avea ceva economii si curaj sa incerce? Tinerii care ne citesc noua articolele si ar vrea sa ne mai urmeze si noua sfaturile? Sa investeasca pentru viitorul lor?

  Cum poate sa se formeze o clasa de mijloc semnificativa daca orice iesire din tiparul salariatului obedient este penalizata?
  Pe mine ma intristeaza foarte mult aceste politici ecoomice.
  Ma tem ca scopul lor este tocmai franarea liberei initiative si uniformizarea veniturilor cetatenilor. Ori aceasta uniformizare nu poate fi facuta decat la un nivel scazut.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *