0 comentarii

Stima de sine si relatia de cuplu

Cât de mult îti place felul în care arati? Poate ai o silueta prea voluminoasa, înaltime prea mica, sâni prea mari sau prea mici sau un chip lipsit de gratie. Uneori , se întâmpla chiar ca si în cazul în care o persoana are un corp perfect, aceasta sa îl deteste.

Stima de sine scazuta este determinata si de felul în care ne-au privit parinti nostri în copilarie. Daca tatal sau mama nu au valorizat trupul copilului, când acesta va deveni adult îsi va subestima calitatile si îsi va vedea doar defectele.  În felul acesta persoana poate dezvolta o serie de complexe de inferioritate, de incapacitate, de culpabilitate, poate ajunge sa se urasca pe sine, sa se vorbeasca de rau pe ea însisi.

Sa ma accept pe mine înseamna sa fiu de partea mea – sa fiu pentru mine.

Îti propun acum un exercitiu fain :

Stai în fata unei oglinzi mari, dezbracat(a) si uita-te la fata si la trupul tau. Uita-te, uita-te de jos pâna sus si de sus pâna jos, iar în acest timp încearca sa-ti observi si sentimentele.
Centreaza-te doar pe tine si pe corpul tau si observa daca ti-e greu sa faci acest lucru sau daca te simti confortabil. Cum e ?
Probabil ca vei gasi la tine parti ale corpului care îti plac mai mult decât altele. Concentreaza-te acum pe partile care îti displac la corpul tau, îndreapta-ti atentia pe ele.
Poate esti prea gras(a) sau prea slab(a), sau poate exista parti ale corpului tau pe care nici nu poti sa le privesti.
Daca-ti vine sa o iei la fuga si sa nu constientizezi, sa ignori sau sa refuzi aceste aspecte legate de tine atunci te rog sa-ti spui aceste cuvinte : « Oricare ar fi defectele mele, ma iubesc, ma accept si ma respect profund si în totalitate »
Poti chiar sa scrii pe un colt al oglinzii cu un ruj : « te iubesc ».

femeie-oglinda-lucian-alecu-1
foto: Lucian Alecu

Acceptarea nu înseamna neaparat sa-ti placa ceea ce vezi, acceptarea nu înseamna ca poti face schimbari pentru a îmbunati înfatisarea ta.
Înseamna doar sa experimentezi fara sa negi ca realitatea e realitate.

Acest exercitiu te va face mai puternic, îti vei mari încrederea în tine.

Bunn, sa continuam.

Cine nu se iubeste pe sine si  cere partenerului sa-l iubeasca, asteapta mereu dovezi de dragoste, confirmari si reasigurari, traieste teama permanenta de a nu fi parasit(a), acorda atentie fiecarui gest sau afirmatie facuta de partener. Starile emotionale avute pot fluctua de la exaltare la depresie. Partenerul, în timp, se va obisnui cu un astfel de comportament si nu va mai acorda atentie reprosurilor si nici gesturilor tandre, pentru ca va fi epuizat si dezorientat.

Cunoasterea de sine  ne permite sa facem alegerile corecte, care duc la fericire. Primul pas spre cunoasterea de sine  porneste de la identificarea propriilor calitati, punctele forte pe care le avem, pentru ca ele constituie adevarate resurse pe care ne putem baza. Cunoasterea partii de umbra si acceptarea ei într-un mod profund – prin integrare – îti  permite sa te  controlezi mai bine, sa te  eliberazi de propriile constrângeri, sa scutesti risipa de energie.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *