0 comentarii

Convietuirea într-o relatie

Femeile si barbatii sunt doua entitati total diferite, daca sunt priviti din punct de vedere psihologic si totusi, femeia nu poate trai fara barbat si invers. Fiecare îsi cauta  în lume jumatatea, pentru a avea cu cine sa împarta bucuriile si necazurile vietii.

Omul care nu stie ce înseamna experienta vietii conjugale nu se poate considera împlinit, pentru ca doar prin experienta iubirii poate ajunge la acel sentiment de maturizare a personalitatii, de dobândire a fortei si libertatii interioare si la auto-împlinire.

Din experienta va spun ca viata în doi este si frumoasa si dificila. Am facut o cercetare despre compatibilitatea în cuplu, în care au fost cercetate 30 de cupluri si am observat ca fiecare cuplu are propriul stil de viata, îsi creeaza propriile modalitati de a trece împreuna prin încercarile vietii.

Sexualitatea face parte din necesitatile elementare ale fiintei umane si este cel mai intim element al unui cuplu. O viata sexuala armonioasa în cadrul cuplului, contribuie la mentinerea sanatatii fizice si psihice a celor doi parteneri, având consecinte importante asupra satisfactiei si stabilitatii cuplului.

Te întreb acum: Tu ce crezi? Au barbatii nevoi mai mari decât femeile?

Aparent, barbatul e mai puternic decât femeia, si ma gândesc sa te întreb acum, daca sa fie acesta un motiv pentru care acesta are nevoie de mai mult?

Au nevoie barbatii sa faca dragoste mai mult decât femeile?

Am ajuns la concluzia ca dorinta sexuala e la fel de puternica atât în cazul barbatilor cât si în cel al femeilor, aparând oscilatii în diferite momente. Daca femeia a învatat sa ascunda, barbatul stie ca e bine sa o manifeste pentru ca excitatia lui e mult mai vizibila, pofta lui e mai usor recunoscuta atât de el cât si de ceilalti.

Exista o diferenta clar vizibila intre barbat si femeie: barbatul vrea totul dintr-odata, pe când femeia are nevoie de cunoastere, timp, atmosfera. Femeia separa mai greu iubirea de dorinta sexuala, în schimb la barbat e un fenomen mai des întâlnit.

La barbat dorinta e stimulata de semnale exterioare. Vad pe strada un corp frumos forme rotunjite, creierul de mamifer lucreaza si se produce excitatia, ceea ce difera un pic la partea feminina la care hormonii sexuali joaca un rol major în cresterea si scaderea dorintei sexuale, fiind atrase mai mult de personalitatea barbatului decât de frumusetea exterioara.

Pentru femeie  preludiul si jocurile erotice sunt mai importante decât pentru barbat, marind dorinta erotica

Îti descriu acum câteva nevoi esentiale pe care le au femeile si barbatii, pentru a stii cum sa te comporti cu partenerul (a) tau (a):

Femeile au nevoie de siguranta. Necesita ca partenerul sa fie un suport constant, prezent în momentele importante si sa rezolve cu întelepciune diversele probleme ce apar în relatia lor. El trebuie sa-si manifeste iubirea prin comunicare, asigurându-i acesteia sentimentul de siguranta, de confort psihologic.

Pentru femei comunicarea verbala este mai importanta decât cea fizica. Ele au nevoie de un timp în care sa discute în liniste problemele banale, cotidiene. Desi adesea acestea par lipsite de importanta pentru partener.

Nevoia de camin si dorinta de a avea copii, carora sa le creeze un mediu placut, constituie a doua nevoie de baza a unei femei. Femeia are nevoie de amenajarea ambientului (a caminului) atât pe dimensiuni estetice cât si functionale.

Barbatii au ca nevoie principala cea de respectare si apreciere a Eului. Multe dintre conflictele din cuplu se dezlantuie prin încalcarea « regulii » de aur. O femeie înteleapta nu-si va critica niciodata barbatul, nici în particular, nici în public, si mai ales în fata copiilor.

Cicaleala si bârfa cu prietenele sau vecinii afecteaza sensibilitatea partenerului si-i  descurajeaza initiativele de tot felul. O iubita adevarata îsi încurajeaza permanent partenerul, îl apreciaza în fata prietenilor, îl recompenseaza emotional cu generozitate si mai ales cu sensibilitate.

Mesajul pozitiv aduce mult mai mult bine unei relatii decât toate mesajele negative la un loc, oricât de « bine intentionate » ar fi ele.

Daca vrei ca partenerul tau sa-si schimbe comportamentul, mai întâi analizeaza-te pe tine si vezi ce ai putea îmbunatati tu în comportamentele tale, apoi vei vedea si în el schimbarea. Ajutorul pentru schimbare nu se ofera cu brutalitate si cu pretul « ranirii » Eului partenerului, ci cu toleranta, rabdare, încurajarea comportamentelor pozitive si spontane ale acestuia.

Nu-l certa si zbiera de fiecare daca când vezi ca nu face « bine » un lucru. O femeia care nu poate trata cu umor si bunavointa, neglijenta sau dezordinea partenerului, risca sa nu aiba un efect de schimbare în psihologia acestuia, ci, dimpotriva, risca sa devina din ce în ce mai putin atragatoare, sau iubita, pe masura ce indica, moralizeaza, critica si mai ales ameninta.

Iubirea se construieste si se pastreaza pe un sentiment reciproc de încredere si valorizare.

Nevoia de confort fizic si psihosexual este importanta pentru barbat. Zicala : « cea mai buna cale spre inima unui barbat trece prin stomac » include o parte consistenta din adevar. De aceea problemele pe care le ridica femeia nu este indicat sa fie lansate când este flamând, înainte de masa. Asa ca, draga mea, nu initia discutii taioase când acesta e cu stomacul gol, pentru ca nu rezolvi nimic.

Cam acestea sunt nevoile de baza ale fiecaruia. Ideal ar fi ca într-o relatie, fiecare sa munceasca atât separat cât si împreuna pentru satisfacerea acestora.

Succes!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Dragoste

Despre autor

Scris de

Florina este psiholog si se ocupa de creativitate, nlp, relatii de cuplu si psihologia familiei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *