1 comentariu

Compatibilitate în relatia de cuplu

Când esuam într-o relatie, dam vina pe compatibilitate.

Când ne despartim de cineva, dam vina pe compatibilitate.

Când ne certam cu cel drag, iar… compatibilitate.

Ce este de fapt compatibilitatea în dragoste si cât de mult depinde aceasta de tipologia fiecaruia în parte?

Cum ne dam seama ca suntem sau nu compatibili unul cu celalalt?

Stim cu totii ca nu exista persoane identice, ci persoane care se aseamana. Eu cred cu tarie în compatibilitatea rezultata din potrivirea anumitor trasaturi de personalitate sau din completarea lor. Te simti împlinita sufleteste atunci când trasaturile tale temperamentale vin în completarea celor ale partenerului.

Fiecare experienta împartasita, da posibilitatea ca partenerii sa verifice daca au puncte de atractie comune, ”daca suntem compatibili” ar spune ei. Daca li se pare ca au o multime de lucruri în comun, vor începe sa-si exploreze reciproc aspiratiile, sa vada daca pot împartasi un viitor împreuna.

Când partenerii vorbesc despre dorintele lor, îsi împartasesc valorile personale si prioritatile. Ei pot raspunde diferit la întrebari de genul : ”Daca ai câstiga un miliard de lei, ce ti-ar placea  sa faci cu ei”? (altfel spus, care sunt lucrurile care te fac fericit ). ”Daca ai avea doar trei lucruri pe o insula pustie, care ar fi acestea”? (cu alte cuvinte, care sunt cele mai importante lucruri pentru tine) Un raspuns de genul : ”As cumpara pentru noi o casa noua suna diferit fata de: ”Mi-as cumpara o masina sport”.  Persoana care uita sa mentioneze partenerul printre cele trei lucruri pe care le-ar dori pe insula este posibil sa nu fie pregatita suficient pentru a se angaja în relatie.

Compatibilitatea nu este ceva ce ai de la început, este ceva ce obtii în timp. Partenerii ajung sa fie compatibili în urma unui proces de durata, pe care-l negociaza pe masura ce înainteaza în relatie. Reusita procesului de ”compatibilizare” se bazeaza pe dorinta de a coopera si lucra împreuna. Desigur ca si trasaturile de personalitate contribuie la acest proces, dar modul în care partenerii interactioneaza conteaza mai mult. Ei au nevoie sa simta siguranta ca vor construi ceva împreuna, ceva ce are sens. Este important sa asculti ce îl multumeste pe celalalt. Toate cuplurile sunt în acord sau dezacord cu aceleasi lucruri:

– modul în care sunt gestionate resursele financiare,

– împartirea sarcinilor,

– petrecerea timpului împreuna,

– viata sexuala.

Modul în care cuplul îsi gestioneaza diferentele creeaza compatibilitatea sau din contra disolutia cuplului.

Exista doua vechi zicale despre cuplu si anume: „cine se aseamana se aduna” si „contrariile se atrag”.

Persoanele cu talie ridicata sau scazuta tind sa se casatoreasca între ele mai adesea decât aleator. Persoanele cu deficiente asemanatoare (de exemplu  surdomutii , orbii) se casatoresc între ele.

Alegerea unui partener are o influenta decisiva asupra viitorului nostru. Alaturarea unor vieti distincte, poate chiar contrastante , da nastere unui stil de viata  comun, un cadru în care cei doi,  deveniti cuplu, vor trai împreuna.

Este avantajos pentru noi sa cunoastem tipul  de personalitate al nostru si al partenerului pentru ca astfel vom fi scutiti de neîntelegeri si conflicte.

Între un partener senzorial si unul intuitiv exista cele mai mari diferente si cele mai interesante. Ele pot genera conflicte dureroase si foarte greu de lamurit.

Fiecare asimileaza informatii în felul sau,  tipurile senzoriale asimileaza ceea ce este concret si prezent; tipurile intuitive asimileaza mai degraba impresii, structuri si conexiuni. Judecatile si deciziile noastre se bazeaza pe informatii diferite. Prin urmare nu e greu sa pricepem de ce un senzorial si un intuitiv care convietuiesc risca sa aiba neîntelegeri majore: fiecare vede altceva în jur si ca atare, actioneaza altfel.

Când ies seara la teatru, de pilda, fiecare traieste aceasta experienta în felul lui. Ascultând ce-si spun dupa aceea, ai impresia ca este vorba despre doua piese diferite! Când povesteste cuiva cum a fost la teatru, senzorialul, începe de obicei cu începutul, sa dea detalii, despre cum aratau lucrurile, ce miros aveau, ce sunete mai scoteau s.a.m.d., în timp ce intuitivul îsi începe povestea la întâmplare si adesea omite cele mai importante detalii.

La începutul unei relatii judicativii si perceptivii se înteleg perfect. Organizat si, oarecum rigid, e fericit ca partenerul lui vine cu un plus de buna-dispozitie si spontaneitate. Perceptivul care si-ar fi dorit sa fie mai ordonat si sa-si foloseasca mai eficient timpul, este la rândul lui încântat sa gaseasca pe cineva capabil sa faca un program si sa-l respecte. O vreme totul merge bine.

Dar judicativul îsi da curând seama ca face treaba pentru doi, iar când a facut-o si totul este, din punctul lui de vedere, stabilit, perceptivul nu respecta programul sau vrea sa-l schimbe în ultima clipa. Cum judicativul insista sa fixeze ore exacte, si obiective clare, perceptivului i se pare ca i  s-a rapit libertatea, ca e prins în capcana si legat de mâini si de picioare, ceea ce îi displace profund. E o situatie în care diferentele dintre parteneri, dau nastere unor tensiuni insurmontabile.

Relatiile dintre perceptivii si judiciativii cu personalitate sunt întotdeauna tensionate, caci tendintele lor se opun: judicativii simt nevoia sa finalizeze lucrurile, perceptivii – sa le lase deschise, judicativii se simt amenintati când nu au o structura , perceptivii se simt sufocati într-o structura. De obicei judicativul ajunge sa fie “managerul” amândurora. Multi judicativi sunt încântati sa îndeplineasca acest rol, iar perceptivii sunt si ei încântati sa  se lase condusi.

La început suntem atrasi de diferentele dintre noi, chiar daca mai târziu s-ar putea sa le respingem.

Spune-mi, tu crezi ca esti compatibil(a) cu iubita(ul) ta(u)?

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

1 Comentariu

  1. Dojo

    Felicitari pentru articolo, contine multe lucruri utile!
    Cat despre relatia mea, consider ca pur si simplu suntem compatibili, lucrurile evolueaza de la sine. Nu as fi crezut ca exista asa ceva inainte, dar acum sunt convins ca indiferent cate lucruri cunosti despre seductie, relatia de cuplu, etc, este decisiv pentru relatie sa ai un partener compatibil cu tine, pentru ca lucrurile sa mearga.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *