0 comentarii

Formula Persuasiunii

Pozitie + Prezentare = Influentare

Trebuie sa acceptam evidenta: influentarea este inerenta oricarei comunicari, de orice natura ar fi ea. Comunicarea cu sine insusi, cu altul, cu altii.’’ Erica Guilane – Nanchez.

Studiez de mult timp persuasiunea si am inceput cu dictionarul explicativ al limbii romane. Definitia termenului persuasiune inseamna: actiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada, sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru.

Acest articol se doreste a fi o introducere in arta persuasiunii. Pentru inceput vreau sa motivez un numar cat mai mare de oameni sa-si traiasca la maximum potentialul si sa isi indeplineasca visele.

Stii probabil sa vinzi, dar nimeni nu te-a invatat cum sa convingi, nici macar la scoala.

Persuasiunea, este prezenta in orice forma de comunicare, scrisa sau nonverbala, de cand lumea. De-a lungul timpului au fost scrise foarte multe materiale ce acopera majoritatea elementelor procesului persuasiv. Chiar au fost create si multe modele stiintifice, detaliate pentru a demonstra cum are loc persuasiunea si procesele necesare pentru a determina masele sa actioneze sau sa gandeasca intr-un anume mod.

Procesul persuasive este extreme de simplu si cuprinde doar 2 pasi:

  1. Pozitionarea
  2. Prezentarea

I.Pozitionarea, reprezinta prima conditie a formulei si consta in 3 elemente:

  1. Imaginea. Este primul element important inainte de inceperea procesului persuasiv. Este important sa te asiguri ca ai o imagine dezvoltata  in mod adecvat. Elementele primordiale ce trebuie verificate sunt urmatoarele: povestirea, imbracamintea, stilul ingrijit, statutul de expert, si prezentarea. Este important sa ai o imagine buna si clara inca de la prima intalnire.
  2. Pozitionarea auditoriului tau. Este benefic sa te asiguri ca publicul tau se potriveste abilitatilor tale si este interesat de ceea ce tu prezinti. Vrei ca publicul tau sa fie receptiv si sa inteleaga de ce petreci acest timp cu el. Chiar daca auditoriul este ostil sau rigid, terenul comun, pe care trebuie sa mergi este dorinta gasirii unei solutii. Uneori procesul persuasiunii da gres, deoarece cei ce isi doresc sa influenteze ori isi aleg un public gresit pentru a transimite mesajul lor ori ‘’aluneca pe cojile de banana’’ puse de public. Mai usor spus intra in capcana intrebarilor celor prezenti in sala si chiar in conflict de idei cu acestia.
  3. Construieste-ti povestea. Este bine ca povestile tale sa fie construite pe fragmente, astfel incat sa le poti personaliza si adapta la fiecare auditoriu, cu exemple specifice si legaturi relevante pentru ei.

II.Prezentarea, reprezinta a doua parte a formulei persuasiunii. La inceput, trebuie sa demonstrzi imediat relevanta si importanta si sa dezvolti o relatie afectiva. Ai nevoie de o prezentare eficienta a povestirii tale catre un auditoriu clar definit. Prezentarea ta este alcatuita din povestea si imaginea ta, asa ca asigura-te ca imediat ce apari, prezenta ta transimite un mesaj puternic. Acesta este un moment bun pentru a dezvolta o relatie familiara cu publicul.

Daca este vorba despre o persoana, pe care ai intilnit-o prima data si incerci sa o convingi, acum este bine  sa pui cateva intrebari si sa dezvolti un relatie familiara, incercand sa descoperi experiente sau hobby-uri comune. Astfel determini acea persoana sa iti vorbeasca despre ea.

Daca vrei sa realizezi un material publicitar pentru mass-media, aici vei impartasi o dorinta sau o problema comuna pe care o au cei carora te adresezi, dar pe care produsul sau serviciul tau o va rezolva.

Al doilea pas ce trebuie sa il realizezi este crearea unei prezentari puternice, de impact. Condu prezentand o poveste sau o idee puternica intarita de o povestire cu care publicul se poate identifica.

Foloseste, grafice, brosuri, materiale audio sau video de care ai nevoie pentru a-ti demonstra punctul de vedere. Fi atent si la comunicarea nonverbala. Concentreaza-te asupra gesturilor tale. La prima vedere, in comunicare, unul din semnalele pe care oamenii il folosesc pentru a determina nivelul de incredere pe care il pot acorda cuiva provine din prima impresie.

Foloseste expresiile fetei si zambeste des. Prin zambet transmiti o stare de relaxare, incredere si entuziasm.

Incepe sa exersezi cele prezentate aici pana devine o parte din tine si chiar pana incepi sa o aplici fara macar sa te gandesti la asta. Aceasta capacitate este esenta profesionistului in arta persuasiunii.

Formula este simpla si se poate aplica personal, in scris, la scrisorile de vanzare, la TV sau la radio.

Acum, uitandu-te in trecut la afcerile pe care le-ai pierdut sau la cele care nu au mers asa cum ai vrut si pe care inca le poti schimba, ce ai putea face diferit dupa ce ai citit acest articol?

Nu uita: defineste in mod cat mai clar mesajul pe care vrei sa-l transmiti, dar si rezultatul pe care doresti sa-l obtii. Toti isi doresc ca lucrurile sa iasa asa cum vor ei. Acum imi vine in minte imaginea copilariei, atunci cand doream un anumit lucru. Plangeam, ma suparam sau zambeam, numai ca sa fie ca mine sau sa obtin acel obiect. O modalitate cam primitiva desigur, dar eficienta.

Acum, ai crecut si odata cu tine si modalitatile de influentare au crescut. Imagineaza-ti ce mult succes ai avea daca sti cum sa elimini orice urma de rezistenta, a potentialului client si indreptarea spre un rezultat pe care ti-l doresti.

Totul depinde doar de tine!

Motivatie!

Adrian Popescu

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Cariera, Motivatie

Despre autor

Scris de

Adrian este un tanar psiholog si vorbitor motivational. Prin tot ceea ce face profesional, el ajuta oamenii si organizatiile sa-si constientizeze nevoile, valorile si sa-si atinga obiectivele. http://ideileluiadi.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *