3 comentarii

Sapte motive universale ale saraciei – partea a doua

Lista articolelor din seria: Motivele saraciei

 1. Sapte motive universale ale saraciei – partea intai
 2. Sapte motive universale ale saraciei – partea a doua

continuare

4.    Mandria

Mandria, unul din pacatele capitale, este totodata si una dintre cauzele saraciei. Exista foarte multi oameni care sunt prea mandri pentru a accepta anumite slujbe, chiar si in cazul in care nu au nici o calificare. Sau care au pretentii exagerate il legatura cu salariul oferit si prefera sa nu munceasca in loc sa accepte un serviciu pe care il considera prea prost platit.

Exista foarte multi oameni care merg in strainatate si spala vase sau fac curatenie, dar care nu ar accepta niciodata astfel de munci in tara lor. Nu cumva tot din mandrie?

Exista oameni nemultumiti ca au un salariu prea mic (dupa parerea lor), dar care refuza un al doilea job, chiar daca nu le-ar ocupa prea mult din timpul liber.  Am cunoscut persoane care au refuzat cu indignare ocazia de a munci pentru un castig suplimentar, cu toate ca se plang permanent de lipsa banilor. De ce?  Pentru ca aveau studii superioare si nu puteau presta activitati sub calificarea lor.

Acest gen de mandrie nu are nimic in comun cu stima si respectul fata de propria persoana,  ci demonstreaza mai degraba o autosuficienta vecina cu infumurarea. Astfel de persoane par a se autoplasa deasupra celorlalti si au pretentia absolut nejustificata de a le fi recunoscut statutut chiar daca nu au demonstrat nici un fel de merite. Orice munca utila celorlalti merita sa fie apreciata. Iar de cele mai multe ori cele mai utile activitati, cele care determina confortul nostru de zi cu zi, sunt tocmai cele pe care foarte mult persoane le desconsidera. De fapt orice munca poate fi facuta cu demnitate. Depinde doar de tine.

5.    Indisciplina

Veti observa probabil in jurul vostru ca oamenii saraci sunt, de cele mai multe ori, chiar cei care nu respecta nici un fel de reguli. Nu se poate sa fii nesupus fata de legi si sa te astepti sa ai rezultate bune.
Olumide Emmanuel include aici (si nu pot decat sa fiu intru totul de acord) nu numai legile impuse de societate, ci si legile divine, ba chiar si pe cele economice si financiare.

Chiar daca pare uimitoare aceasta alaturare, ea are sens atunci cand incercam sa ne apropiem de cauzele lucrurilor. Pentru ca fiecare domeniu din viata noastra, la fel ca si intregul univers, actioneaza dupa niste legi specifice. Negarea acestor legi, incercarea de a le ocoli, nu pot avea succes, pentru ca aceste legi sunt, aprioric, mai puternice decat noi.
Orice sistem functioneaza pe baza legilor proprii si tinde sa se autoregleze, iar din aceasta perspectiva nu avem nici o sansa de succes actionand impotriva acestora.

La scara personala putem exemplifica aceasta indisciplina prin: intarzierile la scoala sau la serviciu, indeplinirea incorecta sau incompleta a sarcinilor, nerespectarea instructiunilor, toate lucruri ce par marunte dar care pot face diferenta intre esec si succes atat in cariera cat si in afacerea ta.

6.    Principiile rigide

Toti avem principii, traim si ne conducem viata dupa ele. Omul este nu numai fiinta materiala ci si, mai ales, fiinta spirituala. Asa ca tinem cont de legile spirituale in fiecare clipa a vietii noastre.
Eu nu cred ca exista vreo lege spirituala care sa oblige oamenii la saracie, exceptand aici saracia autoasumata a monahilor (care se refera de fapt la lipsa posesiunilor personale si nu la lipsa strictului necesar traiului zilnic).  Cu toate aceste, in multe parti ale globului si chiar si in tara noastra exista comunitati care restrictioneaza accesul femeilor la educatie, la munca sau la dobandirea de posesiuni, condamnandu-le astfel la saracie si dependenta perpetua.

7.    Lipsa mentalitatii investitionale

Mentalitatea investitionala trebuie in general educata, nefiind decat in foarte rare cazuri nativa. Dar, din pacate, mentalitatea investitionala nu se dobandeste in scoala. De cele mai multe ori nici in familie. Pentru aceasta este nevoie de autoeducare.
Ce inseamna mentalitatea investitionala?
Este preocuparea pentru:
•    multiplicarea a tot ceea ce ai,
•    achizitionarea de active si nu de bunuri de consum,
•    a nu mai munci pentru bani, ci a pune banii sa munceasca pentru tine.
Cati oameni din jurul tau gandesc asa? Cati actioneaza asa? Mentalitatea investitionala nu-i lucru intalnit la tot pasul, mai ales in tara noastra.  Si totusi, aceasta este motorul economiei unei tari.
Investitorii sunt cei care, prin asumarea riscurilor, devin centre de prosperitate pentru ei insisi si pentru cei din jurul lor, fiindca fara locurile de munca pe care ei le creaza si fara impozitele pe care le platesc nici o economie nu ar putea sa functioneze.

Voi incheia aici scurta recenzie pe care am facut-o conferintei lui Olumide, cu speranta ca toate aceste cauze ale saraciei vor fi incetul cu incetul eliminate .
Am convingerea ca tinerii din generatia ta vor depasi toate aceste bariere si vor reusi sa prospere prin propria munca si inteligenta, fara sa astepte pomeni sau ajutoare sociale.

Pentru ca saracia si mentalitatea de asistat sunt generatoare de coruptie si de dependenta si sunt o conditie prealabila manipularii popoarelor. Tocmai de aceea multe din guvernele lumii intretin  deliberat  aceasta  boala sociala,  asa ca rareori iau masuri pentru eliminarea cauzelor profunde care o genereaza.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

3 Comentarii

 1. Mirela

  Multumesc pentru apreciere. Ma bucur foarte mult ca ti-a placut articolul.
  Si mie mi-a placut mult conferinta lui Olumide Emmanuel pe aceasta tema si de aceea am incercat sa ii aduc opiniile in fata tinerilor nostri.
  Scopul acestui proiect este educatia, asadar vrem sa oferim celor care sunt la inceput de drum niste principii sanatoase, pe care sa-si construiasca viitorul.

 2. dana

  foarte bun articol ! valabil si pentru cei care sunt deja pe drumul vietii dar nu au descoperit inca unde vor sa ajunga.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *