3 comentarii

Obiectiv: clasa mijlocie!

Exista in randul tinerei generatii o fireasca aspiratie spre o viata imbelsugata, insotita adeseori de o preocupare preponderenta pentru cautarea de mijloace de imbogatire rapida si arderea de etape. Daca, totusi, nu castigi la Loto si nu ai sansa unei mosteniri fabuloase, probabilitatea statistica de a ajunge (in timpul vietii unei singure generatii) in randul superbogatilor este extrem de mica. Cu toate acestea traim intr-o epoca in care oratorii motivationali chiar se imbogatesc creand iluzii si vanzand sperante.

Cautarea mijloacelor rapide de imbogatire este echivalenta de cele mai multe ori cu risipa de timp si resurse financiare intr-o prima faza, urmata apoi de blazare, renuntarea la lupta si imbratisarea unei conditii mediocre dar stabile.

Acceptarea, atat la nivel mental cat si emotional, a necesitatii acumularii averii treapta cu treapta, fara salturi iluzorii, este fundatia unei constructii financiare durabile.

Iar cel mai important lucru, in acest context, este intelegerea faptului ca drumul spre marea bogatie trece prin clasa mijlocie.

Pentru tinerii de azi principalul obiectiv al vietii de adult trebuie sa fie accesul in randul clasei mijlocii.

Pentru adultii de azi, care au reusit sa acceada la acest nivel, obiectivul pe termen scurt este (din pacate) mentinerea in clasa mijlocie, presiunile economice si fiscale din prezent erodand aceasta clasa si impingand in jos nivelul de trai al membrilor ei.

Ce este clasa mijlocie si ce vrea ea?

De-a lungul timpului si in functie de conditiile socio-economie definitia clasei mijlocii s-a tot modificat, pastrandu-se insa intelesul initial de categorie “nici bogata, nici saraca”.

Una dintre definitiile recente se refera la capacitatea unui membru al clasei mijlocii de a ramane, dupa acoperirea nevoilor curente de supravietuire, cu cel putin o treime din venit, surplus pe care sa-l poata folosi, fara restrictii, asa cum doreste.

Acest criteriu este important din perspectiva rolului economic al clasei mijlocii, purtatoare de progres si dezvoltare economica prin capacitatea sa de investire, economisire sau consum a acestui surplus rezultat din munca sa.

Tocmai acest surplus, pentru cei care au dorinta de a accede la nivelul superior, al clasei bogate, este baza de formare a capitalului.

Am observat, de exemplu, ca tinerii sunt mult mai interesati de investitii decat de economisire, ceea ce este echivalent cu a pune boii inaintea carului.

E adevarat ca economisirea e plictisitoare si nepurtatoare de venit semnificativ, dar ea este indispensabila crearii de capital, fara de care actiunea de a investi nu are nici o noima.

A existat, intr-adevar, in perioada de boom economic, o epidemie de ivestitii din capital imprumutat, dar pentru cei care nu au iesit la timp din investitie aceasta solutie s-a dovedit de-a dreptul falimentara si auzim mereu de multe astfel de cazuri. Realist vorbind, pentru omul obisnuit, investitiile bazate pe credit nu vor mai reprezenta o optiune in urmatorii ani si trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca generatia noastra nu va mai putea creste economic decat cu pasi mici, bazandu-se in principal pe capitalul creat de propriile economii.

Pentru cei foarte tineri, ce acum pornesc la constructia propriului viitor financiar, solutia, pentru urmatorii zece ani cel putin, este aceeasi: munca, economisire, munca, economisire.

Investirea micilor economii poate aduce castiguri dar, la fel de bine, poate duce la pierderi mai mici sau mai mari, deoarece o stagnare sau crestere economica modesta a economiei nu  duce la imbogatirea micilor investitori, indiferent care ar fi instrumentul acestor investitii.

Dincolo de aspectul economic, accesul in randul clasei mijlocii impune si existenta unei mentalitati specifice acesteia: activa, independenta, implicata, increzatoare, ambitioasa.

Avand o educatie academica si activand fie pe cont propriu fie in cadrul unor profesii inalt specializate, membrii clasei mijlocii sunt cei care au depasit mentalitatea simplista de „angajat”, chiar si atunci cand lucreaza pentru altii. Increderea in capacitatile proprii si educatia inalta ofera unui membru al clasei mijlocii certitudinea ca viata sa este in propriile sale maini.

Constientizarea propriilor valori, gandirea independenta si intelegerea intereselor sale fundamentale fac din clasa mijlocie cel mai dinamic segment social si economic al unei tari.

In special din aceasta ultima perspectiva, cea mentala, nu este chiar facil accesul. Depasirea mentalitaii de „angajat”, chiar si pentru un intelectual, nu se face fara curaj si fara imaginatie.  Dar ea este absolut necesara pentru castigarea independentei de gandire, atribut indispensabil clasei mijlocii.

Si sa ne amintim ca, inca din antichitate, clasa de mijloc se prezenta ca suport al democratiei. Aristotel scria: “ statul constituit din oamenii de mijloc va avea cea mai buna organizare”.

O clasa de mijloc, credea el, va uni societatea si va stabiliza statul, cea mai buna guvernare aparand atunci cand ea nu va mai fi determinata de cei saraci ci de clasa mijlocie, considerata mai cumpatata si rationala in pretentiile sale legate de stat.

Efortul de a ajunge si de a te mentine in randul clasei mijlocii nu e mic dar este posibil pentru orice om, indiferent de nivelul social de la care a pornit in viata. Educatia, echilibrul, planificarea si munca organizata sunt modalitatile de a atinge acest prim obiectiv.

Iar apoi, odata cu acumularea de capital, experienta si informatii, orice membru al clasei mijlocii isi poate aduna energia si curajul pentru a incerca sa faca saltul catre clasa superioara economic, cea a celor 1% cei mai bogati si invidiati oameni de pe planeta.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani, Motivatie

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

3 Comentarii

 1. Mirela,

  te felicit pentru articol, este echilibrat si ofera perspectiva ta asupra acestui subiect.

  totusi, sunt dator sa ofer o alternativa, care, la prima vedere, pare sa fie in contradictie cu ceea ce spui tu.

  este vorba de cartea The Millionaire Fastlane
  si mai ales deun interviu cu autorul, care iti va arata ca nu e vorba de o carte de genul “get rich quick scheme” ci experienta personala a unui tip care chiar a ajuns milionar, in timpul vietii sale, cand inca era tanar!

  e o varianta care, cum spui tu, e rara, dar nu trebuie ignorata.

  va recomand sa lasati parerrile preconcepute si sa audiati interviul.

 2. Am spus-o si cu alte ocazii, cei care au vocatia bogatiei nu au nevoie (dupa parerea mea) de sfaturi. Nici din partea mea, nici din a altora mai experimentati in domeniu. Reusesc singuri si, de cele mai multe ori, urmand carari nebatatorite. Ei sunt exceptiile care, ca de obicei, confirma regula.
  Acest fapt nu schimba cu nimic realitatea ca cei mai multi care viseaza la imbogatire rapida rateaza un astfel de obiectiv. O demonstreaza statistica repartizarii bogatiei pe planeta.
  Si tot statistic, cele mai mmulte mari averi actuale sunt obtinute prin… mostenire 🙂

 3. Referitor la exemplul tau, din ceea ce vad tipul se prezinta ca nefiind milionar si neconducand o masina de fite. Uitandu-ma la veniturile lui, dupa standardele din SUA, pot zice ca omul face parte din clasa mijlocie. In nici un caz nu cred ca reprezinta cei 1% de la varf. Faptul ca are venituri pasive e cu totul altceva. E super sa ai venituri pasive. Sunt multi bani pentru standardele noastre. Dar asta e clasa mijlocie la ei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *