3 comentarii

Monetizeaza si creeaza surse de venit pasiv

Urmarirea pasiunii, a visului personal este, in sine, o recompensa. Ea iti aduce bucurii in fiecare moment, iti da un sentiment de implinire si de valoare personala. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns. Trebuie sa traiesti iar pentru a trai ai nevoie de bani.

In momentul in care au trecut cativa ani de la demararea calatoriei tale in urmarirea visului personal, vei deveni suficient de cunoscut. Cititorii blogului tau se vor inmulti, lista de marketing va creste. Acestea sunt conditiile esentiale pentru a putea incepe monetizarea pasiunii tale, pentru ca nu exista vanzare fara cumparatori.

Monetizare?

Vine de la moneta, un cuvant latin care de-a lungul timpului si-a modificat semnificatia, ajungand sa insemne moneda, bani. A monetiza inseamna a scoate bani din ceva. Orice. Chiar si din pasiunea ta.

Monetizarea este pasul urmator, necesar, care inseamna maturizarea preocuparilor tale. Dar banii nu trebuie sa devina un scop in sine, pentru ca pasiunea pentru bani te va face sa te abati de la visul tau. Nu trebuie sa cazi in aceasta capcana!

Banii in sine nu sunt un lucru rau, dar dragostea de bani poate deveni o obsesie care te duce spre distrugere. In momentul in care vrei sa faci mai multi bani, incepi sa te gandesti la ei mai mult decat la ceea ce faci. Iti vei modifica planul si felul in care iti urmaresti visul doar pentru a produce mai multi bani. Acest lucru inseamna ca visul nu mai este prioritar, ca el nu mai este in centrul atentiei tale. Curand iti vei da seama ca nu mai obtii rezultetele bune pe care le-ai avut inainte, ca a disparut pasiunea, ca faci ceea ce faci doar din inertie, nu din cauza focului interior. Banii ti-au consumat pasiunea. Acesta este inceputul sfarsitului.

Antidotul este simplu: cresterea naturala.

Orice proces care se desfasoara in acest univers are un ritm interior, determinat de legile care guverneaza realitatea. Daca vrei sa fortezi rezultatele, sa le obtii mai repede, vei putea. Exista tot felul de metode. Dar va urma o crestere artificiala, care nu poate fi sustinuta in timp. De aceea la un moment dat, dupa cresterea spectaculoasa va urma caderea. Lucrurile au tendinta sa revina la starea de echilibru.

In schimb, daca optezi pentru o crestere naturala, dai lucrurilor posibilitatea sa isi creeze o baza stabila. Iti dau un exemplu.

Sa zicem ca vrei sa scoti o carte si ai nevoie de cititori. Un pas foarte important este realizarea unei liste de persoane care ar fi interesate de cartea ta, lista care trebuie construita inainte de scrierea cartii. Din dorinta de a avea o lista mare, vei lucra frenetic pentru promovarea cartii tale. Acest lucru va reduce din timpul dedicat scrisului, ceea ce va intarzia termenele limita stabilite pentru publicare. Degeaba ai reusit sa strangi un numar mare de persoane, ele isi vor pierde interesul in momentul in care vor vedea ca promisiunea ta (cartea pe care o scrii) nu se materializeaza. Ai fortat cresterea naturala si ai ajuns intr-un impas.

Un secret al obtinerii cresterii naturale este urmatorul: nu trebuie sa te bazezi pe banii care ii obtii din monetizarea visului tau, pentru traiul zilnic. Daca necesitatile tale de supravietuire sunt obtinute din alte surse financiare, atunci nu exista nici o presiune asupra obtinerii de bani. Ca atare nu vei fi tentat sa incerci o crestere artificiala.

Acest lucru se poate face:

 • daca ramai la parinti pana in momentul in care pasiunea ta produce suficienti bani pentru a putea sa te intretina
 • daca ai o alta slujba care iti produce venit pentru supravietuire

Indiferent care este alegerea ta, ea trebuie sa iti asigure independenta.

Monetizarea pasiunii tale se poate face din mai multe surse.

Blogul, prin:

 • spatii de reclama vandute de tine
 • spatii de reclama vandute prin agentii sau firme specializate (de exemplu Google AdWords)
 • sisteme de afiliere (recomandare de produse sau servicii de la care primesti un procent din fiecare vanzare realizata prin intermediul blogului tau)
 • articole platite

Din producerea de continut, prin realizarea de:

 • carti electronice (ebooks)
 • carti audio (audiobooks)
 • carti publicate
 • cursuri scrise
 • cursuri audiovizuale
 • webinarii

Contributie personala:

 • consultanta
 • training
 • productie (daca e cazul)

Fiecare din aceste modalitati poate deveni o afacere si o sursa de bani. Fiecare dintre ele reprezinta o lume in sine, a caror reguli trebuie sa le inveti si unde succesele apar numai prin munca sustinuta si seriozitate. Dar daca vei reusi in unul sau (recomandabil) mai multe din aceste domenii, nu vei mai avea probleme cu banii. De ce? Pentru ca se poate ca unul sau altul din domenii sa nu mai fie la moda si sa nu mai produca bani dar e imposibil ca toate domeniile sa intre ‘in faliment’. Iar marele avantaj este ca o parte din aceste modalitati de a face bani pot fi transformate in surse de venit pasive.

Veniturile pasive

In momentul in care banii care vin din pasiunea ta se vor inmulti, vei fi tentat sa cheltui tot mai mult. La inceput vei dori sa pleci de la parinti (daca nu ai facut acest lucru deja), apoi sa-ti cumperi tot felul de lucruri, mai mult sau mai putin necesare. Acesta este un alt punct critic, pentru ca scopul tau este de a obtine independenta financiara, nu o viata caldutza.

Independenta financiara se obtine numai prin gasirea unor surse de venit pasiv. In esenta, sursele de venit pasiv aduc bani fara sa fie nevoie sa muncesti. Evident, pentru a avea o sursa de venit pasiv trebuie ca aceasta sa fie creeata, dar dupa ce ti-ai construitt-o, nu mai trebuie sa te agiti, ci doar sa o supraveghezi.

Sursele de venit pasiv poti fi legate de pasiunea ta, prin:

 • vanzare de spatiu publicitar in blogul tau
 • vanzarea unei carti in format electronic, scrisa de tine
 • vanzarea unei carti scrise de tine

Veniturile din vanzari sunt realizare de altii (firma de publicitate pentru blogul tau, programele automatizate de vanzare pentru cartea electronica, distribuitorul cartii tale pentru cartea publicata…) dar banii intra in contul tau.

O alta sursa de venituri sunt investitiile. Cele mai simple si sigure sunt investitiile imobiliare. Poti cumpara o cladire pe care sa o inchiriezi. Valoarea cladirii va creste in timp iar tu vei primi luna de luna bani din chirii.

Investitiile pe pietele financiare sunt alte surse de venit pasiv. Ele necesita cunostinte de specialitate sau angajarea unui consultant financiar. Personal iti recomand sa nu lasi banii obtinuti de tine, prin efort, pe mana consultantilor. Daca ai reusit sa-ti monetizezi visul inseamna ca esti perfect capabil sa investesti pe pietele financiare. Trebuie doar sa inveti cum.

Veniturile pasive sunt cheia independentei financiare. Obtinerea lor trebuie sa fie principala ta preocupare in domeniul finantelor. Cu cat vei avea mai multe surse de veni pasiv, cu atat vei fi mai prosper. Cu cat vei avea mai multi bani fara sa muncesti, cu atat vei fi mai liber sa-ti urmaresti visul personal, vei avea mai mult timp pentru tine si pentru familia ta.

Tine minte: cei mai multi oameni urmaresc doar banii. Este o greseala majora. Degeaba ai bani daca nu ai timp ca sa te bucuri de ei. Secretul este de a avea bani si timp, iar acest lucru nu il poti obtine decat daca iti construiesti surse de venit pasiv.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Nascut in 1968. Domiciliu in Timisoara. * medic dentist (prin profesie) * investitor in imobiliare (din necesitate) * investitor la bursa (prin potriveala de psihologie) * iubitor de muzica (vizitati blogul ca sa vedeti genurile preferate) * fotograf amator (din pasiune- poze peste tot in blog!) * raspindac de informatie (prin proiectele mele) * calator (prin vocatie) * blogger (nu se vede?) * scriitor (din pornire interioara; se leaga la raspundac de informatie) * si altele

3 Comentarii

 1. Sandu,

  daca vrei sa inveti despre sursele de venit pasiv, in toamna se relanseaza cursul “CHRYSALIS- cum sa obtii independenta financiara cu ajutorul surselor de venit pasiv”. aboneaza-te la milionarulmioritic.com si vei afla din timp despre relansare…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *