3 comentarii

Mesajele BNR catre popor

Saptamana trecuta Banca Nationala, prin guvernator si consilieri, a trimis neobisnuit de multe mesaje privitoare la economie, finante publice si guvernare.

Implicarea atat de directa nu este un lucru deloc rau daca ne raportam la faptul ca dl. Isarescu a devenit probabil cea mai credibila personalitate publica din tara. Totusi, faptul ca transmite din ce in ce mai multe mesaje cu caracter politic ma ingrijoreaza, cunoscuta fiind retinerea sa la acest capitol. Depasirea acestei bariere nu poate insemna decat un singur lucru: situatia este disperata.

Desi urmaresc atent ce se intampla in acest domeniu si observ haosul suprem care domneste la nivelul decidentilor, sunt convinsa ca guvernatorul BNR are mult mai multe informatii decat mine. Si ceea ce stie el nu este deloc de bine. Faptul ca a iesit public, in mod repetat, sa atraga atentia asupra problemelor din economie nu poate insemna, pentru mine, decat ca lucrurile sunt mult, mult mai grave decat ni la imaginam noi.

Ceea ce imi place la reprezentantii BNR este ca nu vin doar cu critici, ci si cu solutii. Chiar daca solutiile lor nu sunt dintre cele cu priza la publicul larg (nici n-ar avea de ce, doar ei nu sunt alesi prin scrutin national, din fericire) ele sunt cat se poate de pertinente si verificate de multa vreme de altii.

Mi-a atras atentia in mod deosebit indemnul lui Valentin Lazea la responsabilizarea  populatiei in privinta propriei protectii sociale.

Este stiut de multa vreme si de multa lume ca aceasta este cea mai corecta si eficienta metoda de tratare a acestui subiect, cu toate acestea nimeni dintre oficiali nu a avut curajul sa o afirme, atat de transant, pana in prezent.

De ce?  Pentru ca responsabilitatea  pentru propria persoana nu e pe placul omului obisnuit. De ce? Pentru ca nimeni nu l-a invatat sa faca asta, nimeni nu i-a explicat cat e de important. Era mult mai usor sa i se dea, pe degeaba, cate un ajutor sau sa fie obligat, prin lege, sa contribuie la asigurarile sociale.

Daca asigurarile sociale nu ar fi obligatorii oare cati membrii activi ai societatii noastre s-ar inscrie voluntar? Si cati ar contribui, tot voluntar, la un sistem privat?

Foarte, foarte putini.

Si, uite asa, revin la subiectul meu preferat: ceea ce ne lipseste nu sunt in primul rand banii ci educatia.

Lipsa educatiei financiare este un handicap pe care il tragem dupa noi de cateva generatii. Si ii condamnam si pe copiii nostri la a-l duce mai departe. Le legam, inconstient, o piatra de moara de picior si apoi ne miram ca nu au putere sa alerge.

Ceea ce sciem noi si altii pe bloguri nu e nici pe departe suficient.

Educatia financiara trebuie facuta in mod sistematic, in scoala, in sistemul de invatamant de masa. Cele cateva informatii disparate de pe la cate un seminar sau de pe cate un blog nu sunt decat o picatura in ocean.

Ceea ce trebuie schimbat este comportamentul de zi cu zi al maselor mari de oameni, chiar a celor simpli, pentru a putea vedea un rezultat multumitor la nivel social.

Pana acum nu s-a dorit niciodata asta.

Asa cum am mai spus, un om informat si cu o oarecare bunastare materiala este mult mai greu de manipulat.

Poate ca a venit momentul in care nu se mai poate altfel. Poate ca Banca Nationala va deveni, incet-incet, un formator de opinie. Poate ca mass-media va prelua, in sfarsit, corect mesajele economice. Poate ca societatea civila, aflata in letargie de vreo 7 ani, se va trezi si va cere sa se puna degetul pe rana.

Poate ca la presiunile unei opinii publice informate si implicate cineva va indrazni, in al 12-lea ceas, sa introduca eductia financiara in scolile din Romania.

Eu inca mai sper.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

3 Comentarii

 1. Parerea mea este c? BNR este unul din actorii principali care au dus la declan?area ?i accentuarea crizei din România.

 2. În opinia mea banca, în general, este o institu?ie care îti d? împrumut o umbrel? când afar? este vreme frumoas? ?i intotdeauna ?i-o cere înapoi când plou?……..iar ca sfat pentru cei care dau fuga la b?nci dup? împrumuturi…niciodat?…dar niciodat? nu v? mai cheltui?i banii inainte de a-i avea…….

 3. Mirela

  @Dan Lee
  Nu am suficeinte informatii pentru a te contrazice. Dar asa cum se vad lucrurile din strada BNR a avut permanent o politica monetara anticiclica, ceea ce nu se poate spune despre politicile guvrnamentale. Cel putin dupa manual BNR a procedat exact cum scrie la carte.
  @Mihai Petrea
  Ceea ce spui tu este este perfect adevarat dar cu referire la bancile comerciale. BNR, prin dobanda de politica monetara, a incercat sa franeze creditarea in perioada da supraincalzire economica si dupa declasarea crizei, pana la fatidica data de 1 iulie 2010, a incercat sa stimuleze creditarea prin reducerea acestei dobanzi. Din punct de vedere al rolului sau a dus o politica anticiclica corecta.
  Ideea articolului era ca pentru prima data BNR ia atitudine ferma si in privinta politicii fiscale, care e treaba strict a guvernului, si care a fost din 2000 incoace prociclica.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *