2 comentarii

La inceput de drum

Oare cand incepe un drum in viata? Este greu de dat un raspuns pertinent acestei intrebari. Eu as tinde sa cred ca in fiecare dimineata suntem in fata unui nou drum, sau altfel spus in fata unei noi file albe din cartea vietii. Depinde doar de noi ce vom scrie in acea fila. Fiecare foaie din aceasta carte este deosebit de importanta si unica in felul ei. Unicitatea consta si in faptul ca nu poti scrie in ea decat o singura data. Ulterior nu mai poti adauga sau sterge nimic, cel mult doar sa o recitesti ca invatatura pentru foile care sunt inca albe si asteapta sa fie completate. Hai totusi sa vorbim despre un alt inceput de drum, acela in societate, odata cu terminarea copilariei. Vreau sa declar de la inceput ca in viata nu exista raspunsuri corecte. Totul este interpretabil sau adaptabil in functie de conditiile sau necesitatile fiecaruia. De aceea nici cele ce voi scrie eu nu pot fi luate drept postulate sau legi universal valabile, eu le scriu doar in ideea de a oferi inspiratie pentru cei ce cauta, si stiu ca sunt multi.

La inceput de drum am constatat ca dintre alegerile mai putin inspirate facute de majoritatea tinerilor, doua se detaseaza vizibil. Ele sunt: folosirea nefireasca a celor trei verbe fundamentale si imitarea vietilor altora.

Folosirea nefireasca a celor trei verbe fundamentale

Care sunt aceste verbe?

Ele sunt: A fi, A face si A avea. Nu intamplator le-am scris in aceasta ordine, deoarece aceasta este si ordinea lor fireasca. Daca la privim din sens invers, vom vedea cu usurinta ca ele se leaga. Pentru a avea ceea ce iti doresti trebuie sa faci anumite lucruri, iar pentru a face corect si profitabil acele lucruri trebuie sa fi omul potrivit pentru ele. Greseala multor adolescenti si nu numai, este ca nu pastreaza aceasta ordine. Majoritatea sar direct la verbul a avea, iar altii la verbul a face, pentru a avea ulterior, cu totii ignorand cu desavarsire verbul a fi. Primii sunt cei care nu vor avea niciodata nimic, dar isi vor trai intreaga viata visand la lucrurile mult dorite. Sunt tot aceia care privesc cu invidie la realizarile altora, carcotind in barba ca pe aceia i-a favorizat soarta in detrimentul lor desigur.

Apoi o categorie mai mica sunt cei care isi dau seama ca trebuie sa si faca ceva pentru a avea ceva de la viata, sau sunt impinsi de la spate de catre altii. Desi in comparatie cu primii, se apropie putin mai mult de adevar, nici acestia nu vor avea parte de realizari notabile. Ei vor trudi o viata intreaga, pentru altii desigur. Pot fi angajati buni la locurile lor de munca, vor face sant intre locul in care dorm si locul in care muncesc, asteptand cu speranta, dar in zadar, oportunitatea care a batut pe la portile altora.

Ultima categorie, dar si cea mai restransa din pacate, sunt cei care incep cu verbul a fi. Ei isi dau seama ca un „avantaj la start” considerabil nu poate aparea fara o pregatire personala temeinica. Ei sunt cei care nu se uita cu invidie la realizarile altora, ci se uita cu, curiozitate le ceea ce au facut respectivii pentru a avea acele realizari. Unii dintre ei au inteles acest lucru de unii singuri, altii au avut exemple demne de urmat in familie in acest sens. Daca e sa ma intrebati pe mine, acestia sunt cu adevarat cei mai bogati mostenitori. Nu trebuie sa uitati niciodata ca oportunitatea intalneste doar oamenii pregatiti sa o vada, deci pregateste-te, invata, cauta, cerceteaza. Transforma-te treptat in omul care poate avea lucrurile pe care ti le doresti, iar ele vor veni la tine ca ceva de la sine inteles.

Imitarea vietii altora

Aceasta este o capcana tot mai greu de evitat. Spun asta deoarece mass-media promoveaza tot mai mult nonvaloarea sau perfectiunea artificiala, in detrimentul valorilor autentice sau a naturalului. Vedem tot mai mult la televizor oameni nefiresc de frumosi, oameni nefiresc de slabi, oameni cu dinti nefiresc de albi, cu par nefiresc de stralucitor…etc. Treptat subconstientul tinerilor in special, va incepe sa asocieze aceste  exemple cu succesul in viata, iar lipsa lor cu esecul. Mai mult, iesim pe strada si vedem oameni care au anumite case, anumite masini, anumite haine, anumite accesorii…etc. Tot in aceeasi maniera subconstientul insuficient educat, va face aceleasi asocieri. Este evident faptul ca aproape tot dintre ceea ce vedem la televizor, sau in posesia altora , nu vom avea niciodata, de aici nu mai este decat un mic pas pana la depresie, frustrare, stres…etc. Solutia este sa incetam a privi la altii si prin introspectie sa descoperim ceea ce ne defineste pe noi. Atunci cand incerci sa traiesti asa cum traiesc altii, traiesti de fapt viata lor, nu a ta.

Fiecare dintre noi suntem unici si minunat creati, profita de ceea ce te reprezinta cu adevarat. Chiar daca dintii tai nu sunt la fel de albi asa cum ai vazut la televizor, doar spala-i regulat si lasa-i in pace. Iubeste-i, sunt ai tai. Nu-i distruge cu mana ta, folosind tot felul de solutii sau metode care nu au nimic in comun cu corpul tau sau cu natura in general. Tot asa si cu parul tau, cu pielea ta, cu greutatea ta(daca nu este o problema reala pentru sanatate). Toate aceste „mici” detalii contribuie la unicitatea si desavarsirea creatiei care esti.

Nu te uniformiza, nu te alinia, nu te pierde si tu in multime. Fii Tu, cel care Esti.

Mihai Petrea

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

  1. Mirela

    Indraznesc sa spun ca mai exista o categorie: aceia care aleg SA NU FIE asa cum cer imprejurarile, SA NU FACA lucruri ce sunt impotriva propriei constiinte, asumandu-si, in consecinta, riscul de A NU AVEA ceea ce au cei care se conformeaza.
    Sau, cu alte cuvinte, exista oameni care aleg SA FIE EI INSISI, renuntand de buna voie la A FACE si la A AVEA.
    Viata este o simpla succesiune de alegeri.

  2. @Mirela…ai dreptate….doar indraznesc sa spun ca acele simple alegeri cum le numesti nu sunt chiar atat de simple. In alta ordine de idei, spui ca unii aleg sa fie ei insisi renuntand la a face sau a avea, insa indiferent de nivelul dorit, material, spiritual, ezoteric, intelectual, trebuie sa si faci ceva cu ceea ce stii.Chiar si credinta in Dumnezeu trebuie transpusa in fapte pentru a se inchide cercul, nu poti ramane doar la vorbe…..sunt convins ca intelegi ce spun si te felicit pentru atitudinea ta care iti va determina altitudinea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *