3 comentarii

Investitiile si Piramida riscului

Teoria porneste de la conceptul dual risc/castig,  concept ce sta la baza  contructiei oricarui portofoliu de investitii.

Riscul reprezinta posibilitatea de a nu-ti mai recupera (partial sau integral) suma de bani investita. Evident ca, in schimbul acestui risc asumat, investitorul se asteapta sa obtina un castig din investitia sa. Teoretic unui risc mai mare ii este asociat potentialul unui castig mai mare, pe cand unui risc scazut ii este asociat un castig potential deasemenea scazut.

poza

In consecinta, la constructia Piramidei riscului s-a tinut cont in principal de acest criteriu, rezultand modelul celei mai utilizate structuri de investitii:

•    Baza piramidei:  este formata din investitii care au asociat un risc foarte mic sau chiar zero.  Aici sunt cuprinse titlurile de stat (teoretic avand risc zero), depozite bancare si banii numerar (evident posesia acestora nu reprezinta o investitie si nu produc nici un profit prin simpla lor tezaurizare). Teoretic in acesta clasa mai sunt cuprinse si diverse hartii de valoare cum ar fi cambiile, biletele la ordin sau certificatele de garantie, dar ele nu se utilizeaza in tara noastra de catre persoanele fizice.
•    Mijlocul piramidei: este portiunea ce cuprinde investitiile cu risc mediu. In modelul conceput de teoreticienii americani (in figura) apar aici si plasamentele in actiuni tranzactionate la bursa, care in cultura investitionala din tara noastra sunt considerate ca avand un nivel ridicat de risc. In schimb investitiile in fonduri mutuale, obligatiuni cu randament ridicat (in general cele corporatiste sau ale unor state cu rating scazut) sau investitiile imobiliare sunt percepute si la noi ca avand asociat  un risc mediu.
•    Varful piramidei: este partea din portofoliu alocata investitiilor cu risc ridicat si  trebuie sa se bazeze exclusiv pe acea suma de bani care poate fi pierduta .  Este important ca respectiva suma de bani sa fie absolut dispensabila, astfel incat sa nu apara necesitatea vinzarii in pierdere doar datorita nevoii de numerar. Aici se incadreaza instrumentele financiare derivate (options si futures) care mizeaza pe incercarea de predictie a evolutiei unui activ intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Tot aici americanii introduc si investitiile de colectie (arta, automobile de epoca, bijuterii, timbre sau altele asemenea), care au o piata proprie, dar care pot avea, la randul lor, o evolutie impredictibila.

Acest model al unui portofoliu clasic de investitii este in fapt caracteristic investitorilor institutionali (fonduri de investitii). Investitorii mici, in ultima vreme numiti „de retail” intr-o asimilare cu micii cumparatori din supermarket, trebuie sa-si personalizeze aceasta piramida a investitiilor tinand cont si de alte criterii:

1.    Orizontul de timp

Primul lucru pe care trebuie sa-l analizam atunci cand ne pregatim sa facem o investitie este durata acesteia, timpul pe care suntem dispusi sa-l lasam sa treaca pana la momentul cand dorim sa-i culegem roadele.
Daca esti o persoana tanara si ai un orizont lung de investire, de ordinul a zece ani sau mai mult, poti utiliza capitalul pentru investitii cu grad de risc ridicat. Chiar daca aceste investitii iti vor povoca si pierderi, timpul lung de investire va duce la recuperarea acestora si la obtinerea castigului anticipat.
Daca esti o persoana mai varstina sau ai nevoie de bani peste o perioada scurta de timp, atunci cel mai potrivit este sa investesti suma respectiva intr-un activ cu risc scazut si care poate fi transformat rapid in numerar.

2.    Solvabilitatea

Suma de bani pe care iti permiti sa o pierzi este importanta pentru construirea piramidei tale.  Daca nu ai astfel de bani este intelept sa te limitezi doar la investitiile cu risc minim. Daca iti permiti sa pierzi ceva bani poti sa treci la investitii cu risc mediu sau  ridicat. Aceasta masura de precautie este absolut necesara  pentru a nu fi nevoit sa vinzi active in pierdere, pe fond de panica.
Deasemenea nu este recomandat sa investesti bani imprumutati, pentru ca presiunile la care vei fi supus sunt greu de suportat si, in caz de pierdere, va trebui sa acoperi atat pierderea cat si imprumutul.

3.    Toleranta la risc

Acest criteriu, desi subiectiv, este la fel de important ca si cele doua criterii obiective de mai sus. Oamenii sunt diferiti si reactioneaza diferit atunci cand sunt supusi presiunilor exterioare sau interioare. Inainte de a investi cauta sa te cunosti cat mai bine.
Capacitatea de a lua decizii in mod lucid, de a nu actiona impulsiv, pe fondul panicii, de a analiza momentul intrarii sau iesirii dintr-o investitie sunt abilitati care se pot dobandi prin exerecitiu.  Te sfatuiesc sa nu faci greseala de a confunda tranzactionarea prin intermediul conturilor virtuale cu tranzactionarea reala.  Pana nu castigi si, mai ales, pana nu pierzi bani adevarati nu poti stii cum  reactionezi de fapt in aceste situatii.
Chiar daca simti ca iti place riscul te sfatuiesc sa incepi prin a investi sume mici, in instrumente cu grad mediu de risc si apoi, pe masura ce te obisnuiesti cu emotiile specifice si inveti sa le controlezi, poti incepe sa investesti treptat in instrumente tot mai sofisticate.

4.    Profesionalizarea

Pe masura ca gradul de risc al investitiilor tale creste este obligatoriu sa te transformi in profesionist al pietei pe care o utilizezi.
Nu e nevoie sa te instruiesti daca vrei sa-ti depui banii intr-un depozit bancar. Dar pentru aproape orice al tip de investitie trebuie sa incepi sa inveti cat mai mult despre domeniul respectiv. Sa stii sa cauti obligatiunile cu cel mai bun randament, sa iti faci timp sa urmaresti piata valutara, sa fii atent la stirile economice si financiare interne si  internationale, sa inveti macroeconomie, sa stii sa citesti printre randuri, sa inveti sa analizezi activele atat din punct de vedere fundamental cat si tehnic, toate acestea necesita timp si disponibilitatea de a invata.  Dar sunt obligatorii daca doresti sa investesti in instrumente cu risc ridicat.

Asadar, cand vrei sa pui la lucru suma de bani pe care ai reusit sa o economisesti, nu uita sa tii cont in primul rand de tine: cine esti, ce stii si ce doresti de la banii tai.
Nu te lua dupa altii, nu investi in ceva ce e neaparat pe val, pentru ca ceea ce e potrivit pentru ceilalti s-ar putea sa nu functioneze penru tine.
Si apoi tocmai asta e frumusetea: pentru ca suntem diferiti, pentru ca gandim si simtim diferit, pentru ca avem aspiratii diferite, actionam personalizat in piata. Unii cred ca pretul va creste altii ca va scadea. Unii vand, altii cumpara. Unii ies dintr-o investitie pentru a intra in alta, pe care o considera mai buna. Altii fac exact miscarea inversa.
Pentru unii “mai bun” inseamna “mai sigur”, pentr altii “mai bun” inseamna “mai profitabil”.
Este bine ca suntem diferiti. Si in viata si pe pietele de investitii. Daca am merge toti in aceeasi directie ar fi de-a dreptul plictisitor. Poate ca atunci nimeni n-ar pierde dar, cu siguranta ca nimeni n-ar castiga.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

3 Comentarii

 1. Mirela,

  ca o discutie adaugata, ar fi interesant de precizat in ce loc din piramida investitiilor se situeaza urmatoarele:

  1.forex (evident, in varf)
  2.alte zone de tranzactionare la bursa (materii prime, indici, etc.)- pentru cei cu experienta, in varf
  3.drepturi de autor (superbe, ai castig rezidual 🙂 ) – probabil undeva intre mediu si scazut
  4.metale si pietre pretioase (daca e sa te iei dupa americani, probabil tot la varf)

  alte propuneri? 🙂

  de asemenea, nu ai precizat diferenta dintre speculator si investitorul pe termen lung (impartire care tine de durata de timp in care este mentinut in proprietate vehicolul de investitie).

  in rest, a fost o placere sa-ti citesc articolul 🙂

 2. Mirela

  Foarte provocator comentariul tau.
  Pentru ca mi-ai ridicat mingea la fileu atat de frumos mi-am propus sa analizez in articolul urmator “antiteza” investitie – speculatie. Eu am o opinie despre acest subiect dar am sa ma documetez pentru a afla cat mai mult si despre opiniile altora. Cu aceasta ocazie voi aborda si instrumentele si activele pe care le descrii tu.

  Referitor la prima parte a intrebarii am aceeasi parere referitor la incadrarea in piramida riscului, cu o exceptie: drepturile de autor.
  Cred ca aici e de discutat.
  In principiu drepturile de autor reprezinta fructul unui contract (sau al mai multora) prin care esti raplatit pentru o activitate de creatie (deci o munca). Eventualii bani pe care ii investesti in aceasta activitate reprezinta sub aspect formal cheltuieli deductibile. Iar restul “investitiei” consta in munca, talent si inspiratie. Asa ca nu as incadra aceasta situatie in sfera investitiilor (cel putin nu in sensul abordat in articol) chiar daca la final ea se traduce prin obtinerea unui venit pasiv ci mai degraba este o activitate productiva, cu diferenta ca produsul final se poate vinde in mod repetat.

  In schimb, exista posibilitatea cumpararii unor drepturi de autor (deci a creatiei altcuiva) si, aici, intr-adevar este vorba de o investitie, pe care as incadra-o, asa cum spui si tu, la risc ridicat, fiindca este greu sau chiar imposibil de anticipat succesul viitor al produsului de creatie respectiv.

 3. Irina Matran

  Foarte frumos comentariu!
  Desi nu sunt de profesie economist, am inteles si eu, in sfarsit clasificarea investitiilor din pct de vedere al gradului de risc.
  Succes in continuare!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *