0 comentarii

Existentialism partea a II a

Lista articolelor din seria: Scop in viata

  1. Existentialism
  2. Existentialism partea a II a

Friedrich Nietzsche

Cine a fost Nietzsche?

Friedrich Nietzsche ( 1844 – 1900 Germania ) a fost unul din marii filosofi ai secolului sau si totodata unul dintre cei mai critici filosofi. Este renumit pentru citatul sau ,,Dumnezeu e mort”.

Ideile lui Nietzsche

Nietzsche este renumit datorita atacului foarte aspru pe care l-a facut impotriva crestinismului. El ataca crestinismul ca  fiind o forta a obiceiului, ipocrizie si un fenomen de turma. Totodata ataca ideea de o alta lume ( Rai, Iad ) explicand ca aceasta alta lume diminueaza importanta lumii in care traim. Lumea in care traim si aceasta viata sunt cele care conteaza.

Una din cele mai importante idei este ideea pluriperspectivismului. Nietzsche subliniaza importanta cunoasterii unui anumit domeniu prin toate perspectivele cu putinta. Noi nu vedem lucrurile intr-un mod obiectiv. Ceea ce vedem noi in lumea exterioara este o perceptie proprie a ceea ce este. Pentru a cunoaste cat mai mult despre un singur domeniu este nevoie sa studiem cat mai multe perspective despre acel domeniu. Pana si stiinta este o perspectiva care se ocupa cu demonstratii si experimente. Deci cu cat mai multe perspective adoptam si cu cat mai multe demonstratii invatam, cu atat mai aproape vom fi spre a avea o perceptie cat mai buna a orice studiem.

In viziunea lui Nietzsche suntem din natura o oaie sau un vultur. Ne nastem cu anumita personalitate si cu anumite talente si ceea ce facem cu ele depinde de noi. Responsabilitatea noastra este sa ne realizam talentele inascute si sa le dam valoare in viata noastra. De exemplu: Daca un om s-a nascut cu o voce foarte placuta si cu ureche muzicala, este responsabilitatea acestuia sa isi valorifice talentul. Pe de alta parte daca omul nu s-a nascut cu aceste talente si incearca sa devina un geniu muzical nu va reusi sa egaleze pe cel care poseda talentele.

La Nietzsche, la fel ca si la Kierkegaard ceea ce ofera sens vietii noastre este pasiunea. El spune ca atasamentele sunt exact lucrurile care au cea mai mare imortanta in viata noastra. Acestea pot fi : oamenii din jurul nostru, idealuri, aspiratii si chiar slujba pe care o ai. Sa devii atasat acestor lucruri creaza sens vietii pe care o ai. Din acest motiv unii oamenii gasesc eliberarea in familie, altii in munca. Fara aceste atasamente viata este goala. Nu poti fi ranit, dar nu este nimic pentru care sa traiesti. In viziunea lui Nietzsche viata este pasiune.

Nietzsche ne ofera un test existentialist prin intrebarile: Cat de mult imi iubesc viata? Mi-as trai viata exact asa cum este acum, inca o data? Dar de un numar infinit de ori?

Martin Heidegger

Cine a fost Martin Heidegger?

Martin Heidegger ( 1889 – 1976 Germania )a fost un filosof german influent. Imaginea sa publica este destul de contraversata din cauza asocierii cu nazistii.

Ideile lui Martin Heidegger

Heidegger si-a pus intrebarea ce inseamna sa fii o fiinta umana? La aceasta intrebare el a observat ca ne raspundem din punct de vedere comparativ cu alti oamenii. Noi ne declaram propria identitate din rolurile pe care le aveam ( mama, tata, elev, voluntar, angajat, consumator, crestin, s.a. )

Heidegger face dinferenta intre cele 2 spatii ale existentei individului. El spune ca exista lucurile care sunt adevarate despre noi si pe care nu le alegem ( tara in care ne nastem, limba natala, parintii, timpul care a trecut etc) si existenta propriu zisa care este reprezentata de capacitatea de a lua deciziile pe care le dorim in fiecare moment.

Acest mare filosof afirma cu mult curaj ca un om nefericit traieste intr-o lume nefericita. Asa isi argumeneteaza ideea ca starea pe care o avem este o modalitatea de a vedea lumea. De exemplu: In acest moment ma simt nefericit si neimplinit deoarece vad in jurul meu numai tristete si dezastre.

Jean-Paul Sartre

Cine a fost Jean-Paul Sartre?

Jean-Paul Sartre ( 1905 – 1980 Franta) a fost un filosof, scriitor si activist politic. El este cel care a dat numele de existentialism acestei miscari filosofice. Din punct de vedere religios el a fost ateu.

Ideile lui Jean-Paul Sartre

In filosofia lui Sartre, accentul se pune pe libertatea pe care o are omul si responsabilitatea acestuia asupra vietii sale. El ne spune ca suntem absolut liberi. Noi suntem responsabili de ceea ce facem, cine suntem si de felul in care arata lumea noastra . Avem posibilitatea sa alegem cum sa ne traim viata si ce sa facem cu ceea ce suntem. Nu alegem situatiile in care suntem, dar suntem responsabili de cum reactionam in aceste situatii. De exemplu: o femeie poate fi agresata pe strada de un talhar. Aceasta poate sa aleaga daca sa fuga, sa tipe, sa ii dea in cap cu geanta talharului sau sa il injure. Nu putem pune in discutie alegeri de genul a-l rasplati pe talhar deoarece este mult prea ilogic.

Un alt punct foarte important pe care Sartre il discuta este despre sentimente. El ne spune ca in sentimentele noastre putem gasi intentie. Din acest motiv sentimentele au un anumit scop. Cineva care are o emotie are si motive pentru acea emotie. Nu poti fi suparat degeaba. Ai nevoie sa fii suparat pe ceva anume sau dintr-un anumit motiv. Emotiile sunt modalitati proprii prin care interactionam cu lumea care ne inconjoara.

In concluzie existentialismul a fost si inca mai este o miscare filosofica ce pune problema existentei omului.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Ardeleanu Paul este elev la Colegiului National "Iulia Hasdeu". Nascut in 1991 a reusit sa se afirme datorita voluntariatului si asociatiei IRSCA Gifted Education, asociatie ce sprijina dezvoltarea potentialului tuturor tinerilor. In cadrul acestei asociatii detine postul de ambasador al primului centru "Gifted Education". Pasiunile lui : dezvoltare personala, antreprenoriat si investitii financiare ( pe langa multe altele )

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *