0 comentarii

Discuta eficient si rezolva conflictele cu parintii

Ca toata lumea, am trecut si eu prin perioada pubertatii si a adolescentei, în care nevoia de afirmare era ca setea, ca foamea, îmi doream sa cunosc si sa-mi fac câti mai multi prieteni noi. Vroiam sa ies cu prietenii la discoteca, sa ma îmbrac cât mai atragator.
Pe lânga discutiile clasice despre notele de la scoala, felul de a ma îmbraca si cât de târziu pot veni acasa, toate astea se numarau printre certurile zilnice în casa noastra.

Relatiile între parinti si copii presupun un mecanism deosebit, filtrat social, ele au la baza comunicarea în care se realizeaza un model, un pattern de conduita. În cadrul acestor relatii, parintii încearca, si de multe ori unii reusesc, altii nu, sa contribuie la modificarea si perfectionarea stilului de interrelationare din copilarie.
Ambele parti ale ecuatiei au nevoie de deprinderi, abilitati sociale pentru facilitatea comunicarii.
Nevoia de independenta, de autonomie îl împinge pe adolescent sa îsi caute forme de exprimare aflate în opozitie cu normele parentale, ceea ce duce inevitabil la conflictul între generatii.

Îti propun acum sa-ti lasi mintea libera si sa experimentezi acest exercitiu :

Iar te-ai certat cu mama, sau cu tata ?
Vrei ca în casa ta sa domine linistea si pacea, dar nu stii cum sa te faci înteles?
Nu comunicati pe aceeasi frecventa ? Ei nu te înteleg, iar tu nu stii cum sa le explici mai bine ceea ce-ti doresti ?

Îti propun acum sa faci un exercitiu în care sa-ti amintesti situatia conflictuala exact cum a decurs, cu toate detaliile.

Ai nevoie de un prieten sau o prietena care sa te îndrume spre îndeplinirea tuturor pasilor din exercitiu, iar daca nu ai pe cineva care sa-ti fie ghid, nu te stresa… o poti face si singur.

Un Explorator (E), care traieste conflictul (adica tu)

Un Ghid (G) cel care îl ghideaza pe explorator pe tot parcursul exercitiului.

Ghid: Adu-ti aminte de o situatie, eveniment, în care ai comunicat neeficient cu cineva.  O situatie conflictuala recenta, cu o anumita persoana.
1. Pe jos se aseaza 3 biletele de culori diferite, pe unul se scrie numele persoanei care face exercitiul( X), pe al doilea, numele persoanei cu care ai avut conflictul (Y), iar pe al treilea se scrie OBSERVATOR.
Ghid: Intra în papucii propriei persoane… si aminteste-ti momentul conflictului… vezi direct prin ochii tai acum, momentul în care ai avut conflictul… si spune ce vezi acolo? Ce simti? Cu cine esti, câte persoane se afla în jurul tau, unde te afli? Traieste din plin momentul în care ai conflictul.
Iesi (indeparteaza-te de langa biletelul X) – se face breakestate ( se iese din stare), si se da mintii timp sa gândeasca prin numarare, sau prin repetitia anumitor cuvinte. E nevoie de tine pentru a intra in ambele stari conflictuale, adica va trebui sa te imaginezi in ambele pozitii X si Y, iar brakestate se face tocmai pentru ca atunci când intri dintr-o stare în alta sa nu fi deloc influentat de comportamentul si trairile ce erau în starea anterioara.

1.
Ghid: Intra în papucii lui Y. ( persoana cu care ai avut confictul). Daca e vorba de mama ta, încearca sa stai la fel cum sta ea de obicei, adopta-i acelasi comportament. Fii Y, si observa ce faci, cum gândesti, unde esti, ce spui, cum actionezi?

–( întrebari puse pe rând… cu o oarecare pauza, pentru a lasa subiectul sa se gândeasca si sa-si acceseze starile).

Iesi – se face breakestate

2.
Ghid: Intra în pozitia OBSERVATORULUI. Si cum bine îti dai seama, acesta e o persoana neimplicata, o persoana care vede scena dintre X si Y, certându-se, ca într-un ecran, ca la televizor, fiind total neimplicat în discutiile si relatia dintre cei doi.

3.
Ghid: Observatorul da sfaturi atât lui X cât si lui Y, spune-le ce pot îmbunatati în comunicarea lor?
Exemplu: Explorator din pozitia de obs.: Pai, X sa-si schimbe atitudinea, sa nu mai fie încapatânat, sa asculte… etc… depinde de fiecare ce vrea sa îmbunatateasca în propria relatie conflictuala.
Iar celeilalte persoane, lui Y îi spun ca daca ar fi mai întelegator, sau …

4.
Ghid: Intra din nou în papucii tai, si acum, când ai auzit sfaturile ce le-ai primit de la Observator, ce vrei sa îmbunatatesti?

5.
Ghid: aceeasi întrebare si pentru X.

Se repeta pâna când conflictul devine din ce în ce mai mic, sau dispare, si relatia se armonizeaza.

Odata ce ai intrat în papucii celeilalte persoane si vezi ce simte si cum gândeste, începi sa o întelegi, sa comunici altfel;

Starea cu care iesi din acest exercitiu este total diferita de cea cu care ai intrat, iesi mult mai linistit, mai relaxat, conflictul initial ti se pare o simpla discutie banala cu rezolvarile expuse.

Aplica-l, apoi lasa un comentariu sa vedem si noi cum a fost aceasta experienta pentru tine.

Pe curand,
Florina

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *