0 comentarii

Dezvoltarea mentalitatii investitionale

Mentalitatea investitionala nu este ceva innascut, ea trebuie educata si dezvoltata prin invatare, planificare, disciplina.

Ce este mentalitatea investitionala?

Este preocuparea de a multiplica ceea ce ai,de a crea bogatie pentru viitor, de a lasa in urma ta mai mult decat ai primit.
In mod concret se manifesta prin achizitionarea de active, care sunt reprezentate de toate posesiunile mobiliare sau imobiliare care aduc bani si valoare suplimentare in viata ta si a familiei tale.
Dar inainte de a incerca sa dezvolti mentalitatea investitionala trebuie sa te debarasezi de alte tipuri de mentalitate, ce sunt in contradictie cu aceasta si chiar, din punct de vedere al acestui subiect, pot fi considerate toxice.

Tipuri toxice de mentalitate

1.Mentalitatea de asistat

Mentalitatea de asistat este cea care produce cele mai grave efecte economice si financiare, atat la nivel individual cat si la nivel social.
Acest tip de mentalitate este mai rar intalnit la tineri, in schimb este caracteristic generatiilor mai varstnice care au fost educate si si-au trait viata activa in vremea comunismului. Atitudini de genul: statul trebuie sa imi dea pensie fiindca ca am muncit toata viata, statul sa-mi dea ajutor social sau de somaj, statul sa-mi dea locuinta, asistenta medicala gratuita sau alte servicii sociale, patronul sa-mi dea salariu mai mare, primaria sa-mi dea ajutor ca am venituri mici s.a.m.d. sunt extrem de contraproductive si stimuleaza nemunca (sau munca la negru) in detrimentul muncii intense sau al initiativei economice.
Persoanele cu acest tip de mentalitate nu cauta modalitati de crestere a veniturilor proprii, nu sunt creative, nu se implica economic si social, nu se simt responabile pentru propria viata si cauta mereu vinovati in exterior.

2.Mentalitatea de nomad

Acest tip de mentalitate se intalneste la persoanele, in general foarte tinere, care se muta dintr-ul loc in altul dupa ce, asemeni popoarelor migratoare, secatuiesc toate resursele disponibile.
Nomadul isi schimba frecvent job-ul, fara a face efortul de a-si construi o cariera, fara a avea vreo consideratie fata de cheltuielile facute de societate sau de angajator pentru pregatirea  sa profesionala,  multumindu-se cu castiguri momentane pentru ca apoi sa-si mute activitatea in alta parte, pentru a profita din plin si pentru scurt timp de noi beneficii.
Acesti oameni nu au atentia focalizata pe obiective pe termen lung, nu isi construiesc viitorul pas cu pas, nu investesc timp pentru a produce rezultate nici pentru ei, nici pentru cei din jur.
Pentru societate acest tip de mentalitate determina pierdere de resurse iar incurajarea ei ( in special de catre companiile care isi fura una alteia angajatii) are rezultate dezastruoase pe termen lung.

3.Mentalitatea de consumator

Aceasta mentalitate este foarte larg raspandita si, in tarile dezvoltate eonomic, este baza pe care creste economia.
Toti, fara exceptie, suntem consumatori, dar este important sa consumam doar in limita necesitatilor si a posibilitatilor, fara a ne indatora in acest scop.
Din perspectiva subiectului nostru trebuie sa precizez ca,totusi, consumul limiteaza volumul investitiilor, ele fiind complementare. Intr-o economie, la fel ca si in buzunarul personal, cresterea consumului implica scaderea investitiilor si viceversa.
Asa ca tine cont de faptul ca:
a fi consumator inseamna a scoate bani din portofel,
a fi investitor inseamna a aduce bani in portofel.

4.Mentalitatea de salariat

Mentalitatea de salariat este foarte larg raspandita. Aceasta se bazeaza pe un nivel acceptabil de confort determinat de lipsa (sau diminuarea) riscului, dar nu trebuie uitat ca ea implica o dependenta totala fata de angajator.
Probabilitatea de a te imbogati din salariu este foarte mica, ea apare doar in cazuri exceptionale, ceea ce inseamna ca nu poti sa-ti construiesti viitorul financiar pe o asemenea baza.
Majoritatea salariatilor se concentreaza exclusiv pe majorarea salariului, canalizandu-si resursele si energiile in acest scop. Astfel se intra intr-un cerc vicios, persoanele respective nemaiavand timpul sau disponibilitatea de a-si cauta alte surse de venit in afara salariului.
De fapt salariul nu trebuie privit ca o sursa de bani pentru traiul zilnic, ci ca o resursa de bani pentru investitii. Odata constientizat acest fapt poti salta la nivelul urmator: investeste-ti salariul.

5.Mentalitatea materialista

Toti oamenii vor bani.  Intrebarea este „De ce?”
Presupunand ca ai toti banii din lume, dupa ce cumperi tot ce vrei ce mai urmeaza?
Ce motivatie ai mai avea pentru crestere si dezvoltare?
Pentru a fi cu adevarat investitor trebuie sa distrugi aceasta mentalitate. Investitorul este cel care renunta momentan la bani si la bunurile materiale pe care le-ar putea cumpara in scopul crearii de prosperitate in viitor, pentru el, pentru familia sa, pentru salariatii pe care-i angajeaza, pentru societate prin impozitele pe care le plateste.

Cu alte cuvinte, ce putem face cu banii pe care-i castigam?
Banii pot fi :
Risipiti (ceea ce fac doar prostii )
Cheltuiti (ceea ce face majoritatea oamenilor)
Investiti (ceea ce fac oameni ce isi asuma responsabilitatea viitorului propriu).

Alege in ce categorie vrei sa intri si ia masuri in consecinta. Viitorul tau depinde doar de tine.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *