0 comentarii

Despre Bani, Bugete si Perceptii

I.     Ce sunt, de fapt banii?

Stim ca au  aparut ca etalon utilizat in schimbul de marfuri.  Luand la inceput forma unor scoici sau pietricele, au devenit  atat de valorosi incat astazi au ajuns sa conduca lumea. In sus si… in jos.
De fapt BANII sunt si ei o marfa.  Si, ca toate marfurile, au si ei un pret.

Deci, care e valoarea banilor?

Aceasta e o intrebare cu multe raspunsuri. Pentru ca valoarea banilor depinde de NUMARUL LOR.
Nu glumesc deloc. Un dolar valoreaza cat un Big Mac pentru un tanar american, cat o sticla de Cola pentru tine sau cat hrana pe doua zile pentru un copil din Africa.  Ce zici, un dolar are o valoare mare sau mica?

Valoarea banilor depinde de abundenta sau lipsa lor. Acolo unde cantitatea de bani aflata in circulatie este prea mare valoarea acestora scade, ducand la scumpirea bunurilor si serviciilor Acest fenomen se numeste INFLATIE si sunt sigura ca ai auzit de nenumarate ori de el.
Situatia opusa se numeste DEFLATIE si apare atunci cand  masa monetara aflata in circulatie devine prea mica in comparatie cu produsele si serviciile din piata, ducand astfel la ieftinirea acestora din urma si, deci, la cresterea valorii banilor.

Sper ca nu te-am plictisit cu aceste cateva definitii economice. Am vrut sa va arat ca banii nu au o valoare absoluta, ci una relativa.  Iar acest lucru nu este valabil doar la nivel macroeconomic, ci si in viata fiecaruia dintre noi.
Masuram valoarea banilor in functie de cantitatea de bunuri pe care o putem achizitiona cu ei, de munca pe care am depus-o pentru castigarea lor, de timpul consumat pentru a-i castiga sau de capacitatea lor de a ne indeplini un vis.  Si in functie de rezultatul acestei masurari NE SIMTIM bogati su saraci.

Si astfel am ajuns sa legam banii de perceptii. Pentru ca, DA, saracia sau bogatia sunt, in foarte multe cazuri, doar perceptii.  Si pentru a intelege mai bine aceste lucruri vom trece la pasul urmator si vom analiza:

II.    Bugetul

Bugetul oricarei persoane, familii, oras sau stat se compune din doua parti:
•    VENITURILE
•    CHELTUIELILE

Indiferent ca esti un guvern, o mica firma sau o familie atunci cand e vorba de bani trebuie sa pornesti de la buget. Asa ca de la buget vom incepe si noi.

VENITURI
•    Salariu (sau pensie)
•    Alocatia copiilor (eventual)
•    Alte venituri
——————————-
TOTAL VENITURI

CHELTUIELI

•    Impozite, taxe
•    Utilitati (electricitate, gaze, apa)
•    Hrana
•    Produse pt. igiena personala si a locuintei
•    Imbracaminte, incaltaminte
•    Concediu
•    Spectacole, carti
•    Produse de lux
•    Cadouri
•    Distractie
————————–
TOTAL CHELTUIELI

Cam asa arata bugetul unei familii obisnuite din tara noastra. Asa cum ai observat, la capitolul Venituri avem cam putine elemente.  Acesta este un subiect asupra caruia voi reveni si caruia ii voi acorda o atentie speciala. La capitolul de Cheltuieli pot sa apara o multime de alte elemente suplimentare, dar cel putin o parte din cele de mai sus se regasesc in orice buget de familie. Vom discuta si despre acestea, atunci cand vom cauta impreuna posibilitati de reducere.

Acum, la finalul lunii, se trage linia si se aduna. Ceea ce rezulta este definitoriu pentru stilul de viata si inteligenta financiara a familiei:

Cazul I. TOTAL VENITURI=TOTAL CHELTUIELI, O FAMILIE ECHILIBRATA?
Aceasta este situatia in care se gaseste majoritatea familiilor din tara noastra. Ele limiteaza consumul la suma veniturilor obtinute, cu alte cuvinte “se intind cat le e plapuma”. Acest comportament este unul responsabil, dar nu e suficient pentru a progresa financiar.

Cazul II. TOTAL VENITURI>TOTAL CHELTUIELI, O FAMILIE BOGATA?
Acest caz fericit este al familiilor care reusesc sa si economiseasca. Statistic, numarul acestora este destul de mic in tara noastra, ceea ce nu e bine deloc, pentru ca tocmai acest surplus al bugetelor familiilor este cel care, la scara macroeconomica, poate duce la progres si dezvoltare.

Cazul III. TOTAL VENITURI<TOTAL CHELTUIELI, O FAMILIE SARACA?
Nu trebuie sa iti spun eu ca aceasta este cea mai rea situatie posibila.  Problema este ca atunci cand o familie cheltuieste mai mult decat castiga, ea trebuie sa acopere diferenta de bani din alte surse, adica sa se imprumute. Creditul de consum pe care il ia se transforma in venit, dar rata pe care trebuie sa o plateasca apoi, impreuna cu dobanda aferenta, devin cheltuieli pe care trebuie sa le adauge pe lista in fiecare luna. Si uite asa se ajunge ca de la cumpararea unui simplu frigider sa ajungi sa platesti, in trei ani de zile, cel putin de doua ori valoarea acestuia.

Ceea ce vreau sa intelegi din aceasta analiza este ca CEA MAI SIGURA CALE SPRE SARACIE ESTE  A CHELTUI MAI MULT DECAT CASTIGI.
Deasemenea, primul pas spre inavutire, este A AVEA VENITURI MAI MARI DECAT CHELTUIELILE.

Vom discuta  in saptamanile urmatoare despre ce trebuie sa faci si mai ales cum trebuie sa gandesti  pentru a evita saracia si a face primii pasi spre o viata cel putin cofortabila financiar si, pe cat se poate, fericita.

Din nou cu drag prietena ta,
Mirela

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *