2 comentarii

Despre activitatile independente

V-am promis saptamana trecuta ca voi prezenta solutii alternative la activitatea prin intermediul microintreprinderilor.

In prezent cea mai confortabila solutie pare a fi activitatea independenta.

Aceasta activitate este reglementata in prezent de OUG 44 / 2008 si se refera la activitatea economica si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate care desfasoara activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.

Comparativ cu o societate cu raspundere limitata, activitatea independenta are urmatoarele avantaje:

Procedura de inregistrare simplificata

Contabilitate in partida simpla (nu necesita angajarea unui contabil, expert contabil si consultant fiscal)

Proceduri simplificate de raportare a veniturilor  (o data pe an)

Cota unica de impozitare de 16%

Totusi acest statut are si dezavantaje care trebuie analizate inainte de luarea unei decizii:

In cazul in care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activitati economice este necesara indeplinirea unor conditii de pregatire profesionala si/sau de atestare a pregatirii profesionale, trebuie sa se faca dovada indeplinirii acestora.

O persoana poate avea cate un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic, respectiv cel de PFA, titular de intreprindere individuala sau membru al unei intreprinderi familiale pentru care a fost autorizata.

Raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniu, spre deosebire de SRL unde raspunderea era doar in limita capitalului social.

Care sunt diferentele intre cele trei forme de organizare a activitatii independente?  Trebuie sa le cunosti si pe acestea inainte de a lua decizia finala.

Persoana Fizica Autorizata

nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata

isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale

nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale

Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei Intreprinderi Individuale

intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca

in caz de deces mostenitorii pot continua intreprinderea, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii

Intreprinderea Familiala

membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale

intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca

deciziile privind gestiunea curenta a intreprinderii familiale se iau de catre reprezentantul desemnat

actele de dispozitie asupra bunurilor afectate activitatii intreprinderii familiale se vor lua cu acceptul majoritatii simple a membrilor intreprinderii.

Despre taxe, impozite si contributii datorate

Impozitul pe venit

Impozitul pe venit este in cota de 16% si se aplica asupra venitului net. Acesta reprezinta diferenta intre venitul brut din activitati independente si cheltuielile deductibile (efectuate in scopul obtinerii veniturilor) pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Explicatiile asupra venitului brut precum si asupra cheltuielilor deductibile gasiti in Codul Fiscal, art. 48.

Atentie, exista unele cheltuieli care sunt deductibile limitat. Printre acestea se numara cheltuielile de sponsorizare (max. 5% din baza de calcul), cheltuielile de protocol (max. 2%), contributia la fonduri de pensii facultative (max. 400 euro/an) etc.

Impozitul pe venit se plateste anticipat, trimestrial, pe baza declaratiei estimative de la inceputul anului sau pe baza venitului net obtinut in anul fiscal precedent.

Declaratia de venit global se depune pana la data de 15 mai a fiecarui an pentru anul fiscal anterior si constituie baza de calcul a impozitului datorat, urmand a se proceda la regularizarea impozitului platit anticipat.

Contributia la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate

Contributia la Fondul de asigurari de sanatate este obligatorie, indiferent daca intreprinzatorul este sau nu asigurat printr-o contributie pe baza unui alt contract (angajat cu contract de munca, pensionar etc.)  si se plateste in baza unui contract de asigurare.

Cota de contributie este de 5,5%.

Baza de calcul a acestei cote o reprezinta Decizia de impunere estimativa eliberata de ANAF la inceputul anului, respectiv Decizia de impunere finala eliberata dupa regularizarea sumelor anticipate cu cele finale din Declaratia pe venitul global.

Plata contributiei se face trimestrial, dar ea se poate plati si integral, la inceputul anului.

Contributia la Fondul de Asigurari Sociale (de pensii)

In prezent contributia la fondul de pensii a intreprinzatorilor individuali este obligatorie doar pentru persoanele care nu sunt pensionari si nu contribuie intr-o alta forma (in calitate de angajati) la acest fond.

Cota de contributie este de 31,3%.

Baza de calcul a cotei de contributie este suma declarata in contractul de asigurare, care  nu poate fi mai mica decat valoarea salariului minim brut pe economie.

Pentru viitor exista in acest moment doar incertitudini. Noua Lege unitara a pensiilor, aflat inca in faza de dezbatere publica, se modifica de la o ora la alta, in functie de reactiile opiniei publice. In prezent proiectul de lege cuprinde urmatoarele:

obligativitatea contributiei pentru toti cei care nu sunt deja pensionari (deci si pentru cei care sunt si angajati)

cote de contributie de 31,3%

baza de calcul este suma declarata in contractul de asigurare, dar care nu poate fi mai mica decat valoarea coeficientului 1 din Legea Salarizarii unice (705 lei in prezent) si nici mai mare decat valoarea a 5 salarii medii brute pe economie.

Intr-o faza anterioara a proiectului baza de calcul era venitul net utilizat ca baza de calcul a impozitului pe profit, dar in urma protestelor societatii civile aceasta precizare a fost eliminata. Nu stim insa daca se va regasi sau nu in varianta finala.

Alte taxe si contributii

Intreprinzatorii individuali se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor sociale pentru somaj.

Pot fi membri ai unor asociatii profesionale si plati cotizatii catre acestea

Pot contribui la fonduri de pensii facultative

In functie de activitate poate fi obligatorie plata unor prime de asigurare profesionala, auto, malpraxis etc precum si a unor taxe speciale (mediu, publicitate, impozite locale)

In concluzie, aceasta este lista scurta a elementelor pe care trebuie sa le analizati inainte de a lua decizia inceperii unei activitati independente. In afara acestora nu uitati planul de afaceri, de marketing, reteaua de relatii si, mai ales, entuziasmul.

Succes!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

2 Comentarii

  1. important de subliniat este faptul ca cifrele amintite privind impozitarea si contibutiile fiscale sunt cele de la acest moment. ministerul de finante are “grija” sa modifice periodic aceste elemente, in functie de directia vantului, intensitatea precipitatiilor la nivelul solului, etc.

  2. Mirela

    Asa este. Lipsa predictibilitatii in domeniul fiscal este principala “cucerire” a economiei de piata romanesti. Din pacate nu avem de ales, trebuie sa jucam cu cartile pe care le primim.
    Oricum nu mai avem alternative, fiindca firmele offshore nu se preteaza pentru o afacere mica, asa ca trebuie sa ne descurcam cu ceea ce avem

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *