0 comentarii

Daca n-o putem cuceri macar s-o … ocupam!

E vorba despre o strada foarte animata in ultima vreme.  Si extrem de ocupata. N-ai loc sa arunci un ac. Fiindca ei sunt, nici mai mult nici mai putin, 99%.

Interesant este faptul ca, pana nu demult, aproape orice american avea o mare dorinta: sa acceada la varful reprezentant de acel 1%. Procentul magic era glorificat in orice discurs motivational si o multime de bani s-au castigat din vanzarea de carti ce te invatau sa te imbogatesti.


foto by svilen001

Insasi samanta acestei crize se gaseste in dorinta americanului de rand de a se imbogati peste noapte si, pentru acest scop, de a se indatora mai mult decat putea duce. Daca n-ar fi fost “lacomia” main street-ului piramida financiara nu ar fi putut fi construita.

Odata cu declansarea crizei financiare si deprecierea accelerata a valorii activelor s-au topit si sperantele de imbogatire. Si uite asa, cei 99% au inteles, in sfarsit, ca nu vor putea fi, toti, 1%.

Si totusi, de ce doar 1% sunt foarte… foarte bogati?

De ce apare concentrarea bogatiei?

Se stie ca resursele economice sunt limitate. Mai mult decat atat, o resursa este cu atat mai valoroasa cu cat este mai dorita si este cu atat mai dorita cu cat este mai rara.

Accesul la resurse, indiferent daca se realizeaza prin competitie libera sau prin coruptie institutionalizata, este limitat. Evident ca cei care nu apuca nici o particica se simt frustrati.

Daca toti am avea gramezi de aur in gradina aurul n-ar mai avea nici o valoare.

Daca 99% din populatie ar avea din abundenta active de tot felul atunci nu ar mai fi nimeni care sa le cumpere. Asa ca n-ar valora nici o para chioara.

Visul de imbogatire nu este complet nerealist sau total lipsit de temei. Cel putin nu acolo, in America. Multi dintre cei aflati in topul de 1% au fost oameni simpli, poate chiar imigranti, care au demonstrat ca visul american nu-i doar o vorba-n vant.


foto by twood

Doar ca, realist vorbind, lumea va fi mereu impartita in 1% vs. 99%.  Orice alte promisiuni nu sunt decat vorbe goale. Iar a te afla intr-una sau alta dintre tabere tine de o multime de lucruri.

Inclusiv (sau mai ales) de noroc.

Printre altele, tine si de norocul de a te fi nascut intr-un anumit loc, intr-o anumita tara, undeva unde se intampla cel mai important lucru dintre toate: oamenii chiar au sanse egale.

Pana la urma aceasta este esenta liberalismului economic si social. Ne nastem diferiti, avem abilitati, educatie sau cultura diferita.

Dar o societate care ofera tuturor sanse egale nu este de lepadat.

Nici chiar daca, sau mai ales daca, te afli printre cei 99%.

P.S. Poate nu-i lipsit de interes faptul ca reprezentantii acelui 1% (devenit acum dusman public) ii sustin pe manifestanti, sustin ideea taxelor mai mari pentru cei bogati. De ce n-ar face-o? Oricum ei isi doneaza mare parte din avere actiunilor de caritate.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *