4 comentarii

Cum putem castiga bani -partea I-

Lista articolelor din seria: Cum castigi bani

  1. Cum putem castiga bani -partea I-
  2. Cum putem castiga bani. Partea a II-a.

Este o expresie bine stiuta si mult uzitata atunci cand vine vorba despre modalitatea de a-ti obtine mijloacele de subzistenta: sa muncesti pentru bani sau sa faci banii sa munceasca pentru tine.

Sunt sigura ca ti-ai dat seama ca orice om isi doreste sa fie in cea de-a doua categorie: sa nu fie nevoit sa munceasca, ci sa-si puna banii sa munceasca pentru el.  Din nefericire, cu exceptia celor nascuti intr-o familie foarte bogata sau a celor extrem de putini care castiga la jocuri de noroc, noi ceilalti trebuie sa muncim pentru a putea avea pe cine sa punem apoi la munca . Banii pe care urmeaza sa-i punem sa munceasca pentru noi poarta numele de CAPITAL, iar pentru a-l acumula este necesar, mai intai, sa ne punem pe treaba.

Asa ca am sa spun azi cate ceva despre MUNCA. Voi aborda cateva aspecte legale astfel incat sa stii, intr-o astfel de situatie, care iti sunt drepturile si obligatiile.

Cel mai importat lucru pe care trebuie sa il stii este ca in tara noastra este absolut interzisa exploatarea minorilor. Aceasta inseamna ca nu este admisa sub nici o forma obligarea minorilor, de catre diverse persoane sau chiar de catre proprii parinti, la exercitarea unor activitati aducatoare de bani pentru acestia din urma. In realitate ne confrutam cu nenumarate astfel de cazuri in care copiii sau tinerii sunt obligati sa cerseasca, sa vanda droguri  sau se prostitueze in beneficiul unor adulti. Exista zone in tara unde exista inca obiceiul de a-ti trimite copilul la munca “la stapan”, inca de la varste fragede, contra unei sume anuale de bani pe care o primesc parintii. Daca stii asftel de cazuri, daca ai prieteni sau colegi care au cazut in plasa unor retele care ii exploateaza, trebuie sa ii ajuti. Nu te teme sa te implici, spune-le parintilor tai, apeleaza la ajutorul unor adulti: politie, asistentii sociali de la primarie sau spune profesorilor din scoala.  Nu inchide ochii atunci cand afli despre asemenea lucruri, urmatorul de pe lista capilor retelei poti fii chiar tu.

I.    Din punct de vedere al Codului Muncii o persoana dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. Contractul de munca poate fi incheiat “si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala” (art.13, (2) L.53/2003 Codul Muncii)
Ce este important aici:
–    Incepand   cu varsta de 16 ani poti munci legal, cu contract de munca, avand capacitate deplina de a incheia un astfel de contract
–     Intre 15 si 16 ani capacitatea de a incheia un contract de munca este limitata, iar una dintra conditii este neimpiedicarea continuarii pregatirii profesionale, o alta conditie fiind acordul ambilor parinti (coroborat cu Codul Familiei).
–    Exista anumite activitati, reglementate, unde varsta minima pentru angajare este de 18, 21 sau chiar 23 ani (de ex. in domeniul jocurilor de noroc)
–    Una dintre interdictii (tot in scopul combaterii exploatarii) este interdictia persoanelor care nu au implinit 18 ani de a se incadra ca personal casnic la persoanele fizice.

Plata muncii prestate in baza unui contract individual de munca se numeste salariu sau remuneratie si trebuie sa respecte reglementarile legale in vigoare referitoare la salariul minim garantat, care este diferit in functie de nivelul de studii al angajatului.
Munca salariata iti confera cateva drepturi legate de asistenta sociala care nu sunt acoperite in cazul altor tipuri de activitati lucrative: contributii la fondul public de pensii si la un fond de pensii obligatorii administrat privat, dreptul la asistenta medicala gratuita in baza contributiei la fondul de asigurari sociale de sanatate, dreptul la ajutor de somaj in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului.

II.    Ce te ajuta cand vrei sa te angajezi:
•    Pregatirea
–    nu iti neglija educatia, o pregatire mai buna iti sporeste sansele pentru un loc de munca mai bun
–    calificarea intr-o meserie cautata poate sa atraga o oferta de munca foarte buna
•    Motivatia
–    Daca esti pasionat de o activitate cauta sa faci ceea ce iti place. O munca intr-un domeniu care te atrage iti va aduce satisfactii mult mai mari decat simplul castig financiar.
–    Daca esti o persoana interesata in primul rand de bani cauta un domeniu in care venitul este proportional cu efortul depus, de exemplu vanzarile.  Vei putea castiga rapid  o suma pe care sa o poti apoi investi sau cu care poti incepe propria afacere.
–    Daca esti interesat de cariera cauta sa te angajezi, inca de la inceput, in domeniul ales. Chiar daca incepi de la munca de jos, in timp vei putea urca treapta cu treapta pe scara ierarhica.
–    Daca pentru tine cel mai important e sa te simti util orienteaza-te catre o meserie care cere vocatie, cum ar fi medicina, invatamantul, serviciile sociale sau alte activitati de utilitate publica.

Nu stiu cati dintre oamenii muncii de la noi sau de pe alte meleaguri sunt fericiti sau multumiti de ceea ce castiga. Dar cred ca e potrivit sa inchei cu un citat  din R.Kiyosaki, un adevarat guru al investitiilor: “Salariul nu te face bogat. Ceea ce faci cu salariul te poate face bogat, sarac sau om din clasa mijlocie.”

-va urma

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

4 Comentarii

  1. Pingback: Avantaj la start Online » Blog Archive » Cum sa incepi

  2. Mirela

    Multumesc mult pentru apreciere. Sper ca informatiile sa fie de folos cat mai multor tineri.

  3. Pingback: Cum sa incepi | Milionarul Mioritic ®

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *