0 comentarii

Cum putem castiga bani. Partea a II-a.

Lista articolelor din seria: Cum castigi bani

  1. Cum putem castiga bani -partea I-
  2. Cum putem castiga bani. Partea a II-a.

Asa cum spuneam si in articolele anterioare, atunci cand iti planifici viitorul, inclusiv viitorul financiar, primul lucru pe care trebuie sa te bazezi este propria ta personalitate.
Este foarte adevarat ca adolescenta este, in mod intrinsec,  o varsta a rebeliunii, a independentei, visarii, sperantei, este varsta la care nu suporti sa-ti spuna nimeni ce trebuie sa faci.  Dar viata este o calatorie in care invatam mereu lucruri noi, intalnim mereu alti si alti oameni, traim experiente placute sau neplacute si toate acestea ne schimba permanent. Trebuie sa inveti sa te adaptezi la toate aceste schimbari, sa iesi intarit din incercarile inerente si sa-ti dezvolti permanent personalitatea.
Daca si peste cativa ani vei fi la fel de insetat de libertate, daca vei fi castigat pana atunci o solida experienta in profesia ta si, mai ales, daca vei fi  devenit cu adevarat o persoana responsabila, disciplinata si capabila sa-si urmareasca obiectivele fara a fi impinsa de la spate, atunci vei putea lua decizia de a deveni liber profesionist.

Liber profesionistii (mai nou se numesc Freelancer-i) sunt persoane care au luat decizia de a nu munci pentru altii (in calitate de angajat) ci de a munci penru ei. In aceasta categorie intra  practicantii profesiilor liberale (avocatii, contabilii, medicii) dar si alti profesionisti care au luat decizia sa renunte la job-ul pe care il aveau si sa lucreze pe cont propriu.
Ti se pare activitatea ideala? Te cred. Dar trebuie sa stii ca nu este usor  iar un liber profesionist de succes (inclusiv financiar) are multa munca la activ.

Cum poti deveni liber profesionist?

I.    Cazul profesiilor liberale

Aceste profesii sunt reglementate de organizatii profesionale recunoscute ca atare, care impun conditiile de acces la profesie.
Aceste conditii in general, dar nu limitativ sunt:
•    Studii de specialitate
•    O perioada obligatorie de stagiu (perioada in care stagiarul are statutul de angajat)
•    Unul sau mai multe examene de acces
•    Plata unor cotizatii anuale

II.    Cazul altor activitati

O persoana care doreste sa desfasoare o activitate independenta fara a avea o profesie reglementata ca profesie liberala poate sa o faca daca:
•    Are studiile sau calificarea in meseria pe care doreste sa o practice
•    Are 18 ani impliniti
•    Se inregistreaza la Registru Comertului cu calitatea de persoana fizica autorizata.
•    Exista profesii care necesita si autorizari profesionale speciale, emise de diverse autoritati.
In afara acestor conditii legale este  obligatoriu ca persoana respectiva sa aiba deja o experienta in activitate, eventual un portofoliu de clienti, o notorietate in bransa, astfel incat sa poata  sa inceapa sa lucreze in cel mai scurt timp.

Ce trebuie sa stii?

•    In afara investitiei in educatie si perfectionare profesonala permanenta,  trebuie sa faci si alte investitii pentru a-ti putea desfasura activitatea: un spatiu adecvat dotat cu aparatura necesara precum si un buget de marketing, pentru ca degeaba existi si esti foarte bun daca nu stie nimeni de tine.
•    Trebuie sa-ti tii singur evidenta contabila a veniturilor si cheltuielilor decurgand din aceasta activitate sa si trebuie sa te ocupi de toate obligatiile de plata aferente. Trebuie sa-ti achiti impozitele si sa-ti plateasti singur contributiile pentru pensie si pentru asigurarile de sanatate. Evident ca daca iti permiti poti angaja un contabil care sa se ocupe de aceste aspecte.
•    Nu castigi decat cat si cand muncesti. Pentru un liber profesionist nu exista concedii medicale si nici concedii de odihna platite. Trebuie sa tii cont de aceste lucruri atunci cand iti stabilesti tarifele.
•    Trebuie sa fii mereu la dispozitia clientilor. In general pentru liber profesionisti nu exista program de lucru de 8 ore / zi.

Ce este important sa faci atunci cand iei decizii privind  viitorul profesional:

•    Autoanaliza si  Autocunoasterea
–    Incearca sa descoperi ce fel de om esti, care sunt valorile pe care vrei sa iti cladesti viitorul, ce te motiveaza in viata si ce te face fericit.  Ce primeaza pentru tine: securitatea sau libertatea?   banii sau timpul liber?
–    Descopera-ti pasiunile si indrazneste sa visezi, intreaba-te daca poti face o profesie din hobby-urile tale.

–    Testeaza-ti limitele. Vezi care dintre acestea sunt reale si nu pot fi inlaturate. Nu are rost sa-ti pierzi timpul si banii la cursuri de manechine daca ai doar 1,60m. Mai bine incerci o cariera de fotomodel, unde inaltimea nu conteaza.

•    Disciplina

–    Daca esti o persoana disciplinata si organizata poti avea succes atat ca angajat cat si ca liber profesionist. In caz contar poate nu ar trebui sa te hazardezi sa lucrezi pe cont propriu. O activitate planificata de altii, cu sarcini si obiective stabilite de un sef are mai multe sanse sa iti ofere un trai confortabil si comod, chiar si la limita minimei rezistente.

•    Perseverenta, optimismul, capacitatea de a merge inainte, puterea de a o lua de la capat de cate ori este nevoie
–         Toate acestea sunt utile oricui, dar sunt absolut necesare atunci cand vrei sa renunti la siguranta unui loc de munca si sa te avanti pe teritoriul independentei profesionale.

Asa cum se spune SINGURA LIMITA E CERUL, deci pregateste-te sa-ti deschizi aripile si sa –ti iei zborul, dar ai grija sa-ti fi umplut dinainte rucsacul cu suficienta RESPONSABILITATE, caci pretul libertatii nu e deloc mic si trebuie platit intotdeauna.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *