0 comentarii

Codul Fiscal, ultima varianta…

Cand spun ultima varianta ma refer, desigur , la cea mai recenta. Pentru ca in ritmul din ultimele luni trebuie sa ne consideram norocosi daca forma actuala ramane in vigoare macar pana la sfarsitul acestui an.

Probabil ca aceia dintre voi care sunt angajati pe undeva s-au plictisit de frecventa cu care reiau acest subiect. Intr-adevar, pentru un angajat toate aceste lucruri nu conteaza (cu exceptia TVA-ului, a carui modificare ne-a afectat pe toti). Ei bine, acesta este unul dintre aspectele care diferentiaza viata unui angajat de cea a unui liber profesionist, antreprenor sau investitor. Cei din urma nu beneficiaza de confortul pe care predictibilitatea si o rezonabila constanta in viata profesionala si financiara o ofera celui dintai.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care cei care nu au experimentat pe propria piele suspansul pe care ti-l ofera aventuroasa viata de independent te invidiaza inchipuindu-si, pesemne, ca e suficient sa zici „Vreau!” si gata, laptele si mierea incep sa se reverse in suvoaie in conturile tale bancare.

Dar despre cele ce intra in conturile bancare vom vorbi poate cu alta ocazie. Astazi e momentul sa va spun despre cele ce vor iesi, deoarece Ordonanta 82 / 2010 modifica pe alocuri, dar schimba cu desavarsire prevederile precedentei, mult discutatei si hulitei Ordonante 58, care care daduse lovitura mortala linistii fiscale a  micilor comercianti.

Ce a ramas neschimbat.

 1. A ramas neschimbata obligatia (stabilita prin Ordonanta 58) beneficiarilor de venituri profesionale de a contribui la asigurari sociale (pensii) si asigurari de somaj.
 2. Beneficiarii veniturilor din activitati profesionale datoreaza aceste contributii chiar daca sunt deja asigurati in sistemele de asigurari sociale respectiv somaj pentru alte tipuri de venituri pe care le realizeaza.

Ce s-a modificat.

 1. 1. Definitia veniturilor profesionale (explicitate acum): acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si/sau venituri rezultate din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor încheiate potrivit Codului civil.
 2. Definirea veniturilor cu caracter ocazional : acele  venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, în mod sporadic, faraa avea un caracter de regularitate.
 3. Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor respective revine platitorului de venit.
 4. Platitorii de venit au obligatia de a depune, lunar, pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei în care s-au platit veniturile de natura profesionala, câte o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decât cele de natura salariala.Deci atentie, de data acesta, daca sunteti PLATITORI ai unor astfel de venituri!
 5. 5. Este explicitata in clar baza de calcul a acestor contributii:

a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau dupa caz, art. 50 alin.(2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe;

b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurate în baza contractelor/ conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil.

 1. Prevederile OUG 82 se aplica pentru veniturile de natura celor prevazute la art. II din prezenta ordonanta de urgenta, platite dupa data intrarii în vigoare a acesteia (adica dupa 13 septembrie 2010)

Rezumat.

 1. Veniturile comerciale nu mai sunt considerate ca venituri profesionale si nu mai intra sub incidenta OUG 82. Deci PFA, II, AF platesc aceste contributii doar pentru lunile iulie si august (in baza OUG 58). Veniturile realizate dupa 13 septembrie se trateaza fiscal in modul anterior aparitiei OUG 58.
 2. Drepturile de autor si conexe raman sub incidenta ordonantei, diferenta fiind referitoare la regularitatea acestor venituri precum si la existenta, in paralel cu ele, a unor venituri dintr-un contract individual de munca.
 3. Veniturile din contracte/ conventii civile sunt tratate similar veniturilor din drepturi de autor, cu exceptia inexistentei in cazul lor a nici unui fel de cheltuieli deductibile.
 4. Obligatia declararii, retinerii si platii acestor contributii se muta de la beneficiarul venitului la platitorul acestuia. Nu sunt foarte familiarizata cu diversele situatii ce pot sa apara in cazul drepturilor de autor, asa ca nu imi dau seama cat de complicata este aceasta solutie.
 5. Sumele platite deja in baza OUG 58 de catre persoanele care nu mai intra sub incidenta OUG 82 nu se restituie, perioada respectiva se va constitui ca stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale si asigurarilor de somaj. Ha!
 6. Pana la urma, cel putin pana la urmatoarea schimbare,  se dovedeste a nu fi chiar atat de rau sa fii mic intreprinzator. In schimb statul isi va baga adanc mana in buzunarele diversilor creatori. Ce noroc ca eu scriu pe gratis! 🙂
PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *